FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? NLBpro

Slovenske izvoznike vse bolj zanimajo države, ki niso del EU

Čas branja: 3 min
13.06.2016  22:38
Slovenija je lani izvozila za 23,9 milijarde evrov blaga, kar je za 4,4 odstotka več kot leta 2014 in največ po vstopu naše države v EU, kažejo podatki Statističnega urada Slovenije.
Slovenske izvoznike vse bolj zanimajo države, ki niso del EU

Večina trgovanja Slovenije s tujino še vedno poteka znotraj evropskih meja, saj v države članice izvozimo skoraj štiri petine vseh izdelkov. Naši glavni trgi tako ostajajo Nemčija, Italija, Avstrija, Hrvaška in Francija. Od držav zunaj EU pa je bila lani za nas najpomembnejša Rusija, kamor smo izvozili za 792 milijonov evrov blaga.

Nemčija je očitno za Slovenijo še vedno najbolj priljubljen tuj trg, saj smo lani tja izvozili za 4,9 milijarde evrov blaga. Na drugem mestu je bila z 2,7 milijarde evrov Italija, za njo pa Avstrija (dve milijardi), Hrvaška (1,9 milijarde), Francija (1,2 milijarde) in Poljska (dobrih 816 milijonov evrov).

Česa največ izvozimo?

Nemčija

V Nemčijo smo lani izvozili največ vozil, in sicer za dobro milijardo evrov (oziroma 21 odstotkov vsega izvoženega blaga), sledili so električni stroji in oprema, izdelki iz skupine jedrski reaktorji, stroji, kotli in mehanske naprave, aluminij in aluminijasti izdelki, farmacevtski izdelki in pohištvo.

Italija

V Italijo smo izvozili največ mineralnih goriv in olj (12 odstotkov), vozil, železa in jekla, lesa, lesnih izdelkov in lesnega oglja, električnih strojev, opreme ter plastične mase in izdelkov iz njih.

Avstrija

Tudi v Avstrijo izvažamo največ mineralnih goriv in olj (ta pomenijo 15 odstotkov vseh izvoženih izdelkov v to državo), pa jedrskih reaktorjev, kotlov, strojev in mehanskih naprav, vozil, lesa, lesnih izdelkov in lesnega oglja, električnih strojev in opreme, izdelke iz železa in jekla.

Vse bolj zanimive postajajo za Slovenijo tudi države, ki niso del EU

Poslovanje z njimi pomeni približno petino celotne blagovne menjave Slovenije s tujino. Lani smo vanje izvozili za 5,5 milijarde evrov blaga, od tega največ v Rusijo, in sicer za slabih 792 milijonov evrov, kar je več kot 14 odstotkov celotnega izvoza v države nečlanice EU. Rusiji je sledila Srbija, kamor smo izvozili za 743,6 milijona evrov, Bosna in Hercegovina (611,6 milijona) in ZDA (492,7 milijona evrov).

V Rusijo in BiH največ farmacevtskih izdelkov, v Srbijo vozil

Rusija

Daleč največ smo v Rusijo lani izvozili farmacevtskih izdelkov, in sicer kar 37 odstotkov vsega izvoženega blaga v to državo. S 15 odstotki so sledili jedrski reaktorji, kotli, stroji in mehanske naprave, s 13 električni stroji in oprema, s sedmimi organski kemijski proizvodi, izvažali pa smo še ekstrakte za strojenje ali barvanje, tanine in njihove derivate, barve, pigmente in druga barvila ter razne proizvode kemijske industrije.

Srbija

Srbi so lani največ povpraševali po naših vozilih (nanje je odpadlo 16 odstotkov celotnega izvoza v to državo), jedrskih reaktorjih, kotlih, strojih in mehanskih napravah (13 odstotkov), farmacevtskih proizvodih (12 odstotkov), električnih strojih in opremi (11 odstotkov), plastičnih masah in izdelkih iz njih (pet odstotkov) ter po kavčuku in izdelkih iz kavčuka in gume (štiri odstotke).

Bosna in Hercegovina

Bosna in Hercegovina je privlačen trg za slovenske farmacevtske izdelke (ti pomenijo 10 odstotkov skupnega izvoza v to državo), s po devetimi odstotki sledijo električni stroji in oprema, jedrski reaktorji, kotli, stroji in mehanske naprave ter vozila. Lani smo v Bosno in Hercegovino izvažali tudi mineralna goriva in olja, plastične mase in izdelke iz njih ter kavčuk.

ZDA

V ZDA smo lani izvozili največ izdelkov iz skupine jedrski reaktorji, kotli, stroji in oprema (ti pomenijo 17 odstotkov vsega izvoza v to državo), farmacevtskih izdelkov (16 odstotkov), električnih strojev in opreme (12 odstotkov), železa in jekla (11 odstotkov), stekla in sanitarnih izdelkov (pet odstotkov) ter zrakoplove, vesoljska vozila in njihove dele (prav tako pet odstotkov).

Letos izvoz še večji

Največji delež k skupnemu izvozu v letu 2015 so prispevali izdelki iz skupine zdravila, ugotavljajo na statističnem uradu, takoj za njimi pa je bil izvoz izdelkov iz skupine osebni avtomobili. Prav zadnji se je v primerjavi z letom 2014 vrednostno tudi najbolj povečal.

Letos Sloveniji kaže še bolje. V prvem četrtletju smo namreč izvozili za dobrih šest milijard evrov blaga, kar je za 2,9 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Poznate finančna tveganja na tujih trgih?

Vsi, ki so presegli meje Slovenije, vedo, kako hitro se lahko podjetje znajde v različnih neprijetnih finančnih situacijah in kako velika so včasih tveganja. Z razumevanjem različnih razmer in uporabo primernih bančnih instrumentov za njihovo obvladovanje lahko podjetja uspešno upravljajo sicer neizogibna tveganja in tako vplivajo na svojo uspešnost.

Preberite tudi:

Mednarodno poslovanje: bančna plačilna obveza

Bela knjiga: Podpora mednarodnemu poslovanju

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

PRO
Članki
Članki #OkvirPomoči: Na pomoč mikro in malim podjetjem

Svetovno gospodarstvo se je prvič doslej začasno ustavilo zaradi epidemije COVID-19. Za vnovičen zagon bodo potrebna sredstva, predvsem...

PRO
Članki
Članki Žepnina, da ali ne?

Verjetno se marsikateri starš sprašuje, ali je prav, da njegov otrok dobiva žepnino, kdaj naj jo začne dobivati, kako visoka naj bo in...

PRO
Članki
Članki Otroci in denar: največ šteje zgled

»Mami, lahko kupimo avtodom?« je petletnik vprašal mamo ob pogledu na privlačno vozilo, parkirano na sosednji parceli v kampu. »Žal...

PRO
Članki
Članki Ko v tujini ostanete brez bančne kartice

Se vam je že kdaj zgodilo, da se je oddih, ki naj bi bil namenjen predvsem nabiranju moči za nove poslovne in zasebne podvige, sprevrgel...

PRO
Članki
Članki Ceneje na oddih

Bi radi kupili letalsko karto do Sejšelov? Iz Benetk za 640 evrov ali iz Ljubljane za 427 evrov? Kajti približno 200 evrov ali celo več...

PRO
Članki
Članki Za startup ne rabite očetove garaže

Na pohodu so mlada inovativna podjetja, ki za razvoj idej, zagon poslovanja in prodor na globalni trg potrebujejo tudi podporno okolje

PRO
Članki
Članki Zakaj Rusom ne smete ponuditi vodke?

Podjetja lahko uspešno medkulturno komunikacijo izkoristijo kot potencial. Dobri rezultati kažejo, da je odprtost v svet prednost.