FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? NLBpro

Za startup ne rabite očetove garaže

Čas branja: 2 min
18.05.2016  22:40
Na pohodu so mlada inovativna podjetja, ki za razvoj idej, zagon poslovanja in prodor na globalni trg potrebujejo tudi podporno okolje
Za startup ne rabite očetove garaže

Razmišljate o vstopu na podjetniško pot?

Spoznajte Center inovativnega podjetništva, ki je namenjen vsem podjetnikom, ki se že srečujete s poslovnimi izzivi, in tudi tistim, ki šele razmišljate o vstopu na podjetniško pot.

Gospodarska kriza, ki smo ji bili priča v zadnjih letih, je precej spremenila poslovanje. Inovativni so začeli iskati rešitve, kako poslovati bolj učinkovito, z manj stroški, mnogi pa so stopili na samostojno podjetniško in slovenski podjetniški ekosistem se je začel dinamično razvijati.

Tako so se pojavile nove oblike poslovanja in razširili pojmi, kot so zagonsko podjetje ali startup, podjetniški inkubator, mreženje, mentorstvo in sodelanje oziroma coworking. Posamezniki, ki se že srečujejo s poslovnimi izzivi ali pa tisti, ki šele razmišljajo o vstopu na podjetniško pot pa ob tem potrebujejo tudi hitro odzivno okolje, ki jih usmerja in jim zagotavlja sprotne povratne informacij.

Podjetja z zagonom

Zagonska podjetja (startupi) tudi v našem prostoru niso več novost. Prav nasprotno, slovenska startup scena se je v zadnjih letih neverjetno razmahnila. Naša mlada tehnološka podjetja dosegajo lepe uspehe tudi na globalnem trgu. V prvi vrsti je to zasluga nekaj posameznikov, zanesenjakov, ki z organizacijo tekmovanj, izobraževanj, delavnic, mentorstva in drugih dogodkov vzbujajo izjemno zanimanje predvsem med mladimi.

Inkubatorji so več od poceni pisarne

Za zagonska podjetja je poslovno okolje bistvenega pomena.

Za zelo spodbudno okolje so se izkazali tako imenovani podjetniški inkubatorji oziroma pospeševalniki. V njih več podobnih podjetij, lahko tudi deloma konkurenčnih, deluje pod eno streho.

V Sloveniji je podjetniških inkubatorjev več, praviloma so organizirani v okviru regije. So pa vsi precej zasedeni. Po prostoru v pospeševalniku je veliko povpraševanja, zato morajo izbrana podjetja zadostiti zelo strogim pogojem. Ker gre pri startupih večinoma za zelo tvegana podjetja, je verjetnost preživetja oziroma obstoja na dolgi rok eden najpomembnejših kriterijev.

Zmotno je prepričanje mladih podjetnikov, da se mesto v podjetniškem inkubatorju splača dobiti predvsem zaradi nizke, subvencionirane najemnine poslovnega prostora. To je sicer ena izmed prednosti, vendar je poznavalci po navadi ne štejejo za ključno. Poslovni prostor pod skupno streho namreč ponuja še druge, mnogo pomembnejše koristi.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Mentorstvo, mreženje, pomoč

Prva prednost delovanja v inkubatorju je zagotovo mentorstvo. To podjetnikom začetnikom pri prvih korakih, pa tudi kasneje, veliko pomeni. Poleg tega se v inkubatorjih v skupnih prostorih, kuhinji, sejni sobi, prostoru za druženje (recimo z ročnim nogometom, televizijo in podobnim) srečujejo različni ljudje z različnimi znanji in sposobnostmi.

Mreženje med člani inkubatorja je ne samo zaželeno, temveč marsikje tudi obvezno (kot udeležba na skupnih jutranjih sestankih). Mreženje namreč ne le širi krog poslovnega partnerstva, ampak je pomembno tudi zaradi pomoči med startupi. Marsikdaj neko podjetje potrebuje zgolj idejo ali storitev, za kar bi sicer morali iskati ponudnika na trgu. Pogosto pa v sosednji pisarni, pri drugem startupu, dela nekdo, ki ima prav taka znanja, ki bi jih potrebovali. Zelo prikladno je, da takšen človek na hitro vskoči, in to najpogosteje kar brezplačno.

Od sodelanja do sodelavca

S podjetniškimi inkubatorji se je začelo tudi »sodelanje«, ki ga poznamo pod bolj domačim tujim pojmom coworking. Mnogi inkubatorji namreč poleg pisarn, namenjenim podjetniškim skupinam z več člani, ponujajo delovni prostor tudi podjetnikom posameznikom. Tam dobijo pisalno mizo in internetni priključek.

Ti posamezniki si tako zmanjšujejo svojo profesionalno izolacijo in izkoriščajo vse prednosti, ki jih inkubatorji ponujajo startupom, ter povečujejo svojo prepoznavnost med podjetniškimi timi. Dostikrat se zgodi, da takšen podjetnik najde delo v enem izmed timov v inkubatorju oziroma začne tim skupaj s podjetnikom razvijati njegovo podjetniško idejo.

Razmišljate o vstopu na podjetniško pot?

Spoznajte Center inovativnega podjetništva, ki je namenjen vsem podjetnikom, ki se že srečujete s poslovnimi izzivi, in tudi tistim, ki šele razmišljate o vstopu na podjetniško pot.

PRO
Članki
Članki #OkvirPomoči: Na pomoč mikro in malim podjetjem

Svetovno gospodarstvo se je prvič doslej začasno ustavilo zaradi epidemije COVID-19. Za vnovičen zagon bodo potrebna sredstva, predvsem...

PRO
Članki
Članki Žepnina, da ali ne?

Verjetno se marsikateri starš sprašuje, ali je prav, da njegov otrok dobiva žepnino, kdaj naj jo začne dobivati, kako visoka naj bo in...

PRO
Članki
Članki Otroci in denar: največ šteje zgled

»Mami, lahko kupimo avtodom?« je petletnik vprašal mamo ob pogledu na privlačno vozilo, parkirano na sosednji parceli v kampu. »Žal...

PRO
Članki
Članki Ko v tujini ostanete brez bančne kartice

Se vam je že kdaj zgodilo, da se je oddih, ki naj bi bil namenjen predvsem nabiranju moči za nove poslovne in zasebne podvige, sprevrgel...

PRO
Članki
Članki Ceneje na oddih

Bi radi kupili letalsko karto do Sejšelov? Iz Benetk za 640 evrov ali iz Ljubljane za 427 evrov? Kajti približno 200 evrov ali celo več...

PRO
Članki
Članki Slovenske izvoznike vse bolj zanimajo države, ki niso del EU

Slovenija je lani izvozila za 23,9 milijarde evrov blaga, kar je za 4,4 odstotka več kot leta 2014 in največ po vstopu naše države v...

PRO
Članki
Članki Zakaj Rusom ne smete ponuditi vodke?

Podjetja lahko uspešno medkulturno komunikacijo izkoristijo kot potencial. Dobri rezultati kažejo, da je odprtost v svet prednost.