FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? NLBpro

Elektronsko bančništvo se v biznisu splača

Čas branja: 2 min
01.02.2016  22:40
Ali bi stavili, da mesečni prihranek uporabnika elektronske banke znaša okoli 100 evrov, letni več kot 1.200 evrov, obenem pa prihrani tudi veliko časa?
Elektronsko bančništvo se v biznisu splača

Brezplačno si prenesite

7 PRAKTIČNIH NASVETOV ZA UPORABO PLAČILNIH STORITEV

in jih uporabite pri vašem poslovanju.
Podjetja in samostojni podjetniki vedno iščejo načine, kako zmanjšati stroške in posamezna opravila opraviti hitreje, to pa jim le z nekaj kliki omogočajo sodobne plačilne poti.

In kako lahko banka gospodarstvu pomaga prihraniti, če pa storitve zaračuna?

Odgovori se včasih skrivajo v podrobnostih, ki niti niso tako majhne. V praksi namreč nobeno sodobno podjetje ne more brez e-bančne rešitve. Klik tukaj, klik tam in podjetje ali posameznik že dnevno preverja denarni tok, skrbi za hitro in učinkovito izvajanje plačil, skrajša čas za izvedbo plačil, posluje ceneje, skrbi za likvidnost ter hkrati dostopa do ključnih informacij, pomembnih za svoje poslovanje.

Elektronsko bančništvo zagotavlja hitrejše, predvsem pa cenejše poslovanje

Razlika v nadomestilih za izvedbo plačil, ki jih podjetje opravi pri bančnem okencu ali z nekaj kliki prek elektronske banke, je velika. Za primer smo vzeli podjetje, ki ima pet zaposlenih, od katerih imata dva račun v isti banki ostali trije pa v drugi banki. Podjetje mesečno plača 20 računov poslovnim partnerjem s poslovnim računom v isti banki, ostalih 15 računov pa partnerjem v drugi banki.

V izračunu je upoštevana višina nadomestila za mala in mikro podjetja ter zasebnike. Pri izračunu je upoštevan strošek 0,41 evra za nalog, oddan prek NLB Proklika za plačilo na račun pri NLB, 0,98 evra za nalog, oddan prek NLB Proklika za plačilo na račun zunaj NLB, 2,10 evra za plačilo na bančnem okencu na račun pri NLB ter 3 evre za plačilo pri bančnem okencu na račun zunaj NLB. Upoštevana je tarifa, veljavna na dan 14. april 2015.

Cene obdelave elektronsko posredovanih naročil in nalogov so tako bistveno nižje od obdelave tistih, ki jih v banko pošljete ali prinesete na papirju.

Kako porabiti manj časa pri poslovanju z banko?

Čas je denar, pravi stara misel, v sodobnem času pa drži kot pribito. Ali ste morda izračunali, koliko vas stane čas vaših sodelavcev? Če finančne dokumente, kot so nalogi in naročila za banko, pripravljate na papirju, jih ročno preverjate ter posredujete po fizični poti, vaši sodelavci za to porabijo veliko več časa, kot če bi to izvajali elektronsko.

"S sodobnejšimi plačilnimi storitvami smo vsaj za 20 odstotkov optimizirali naše poslovanje z banko. Uporabljamo direktne obremenitve SEPA, pologe gotovine na bančnem okencu in seveda e-račun," se lahko pohvalijo pametni podjetniki.

Cenijo pa tudi podaljšane urnike poslovanja. Elektronska banka namreč omogoča preglede in oddajanje nalogov ter zahtevkov 24 ur na dan. Plačila tako lahko oddajate kadarkoli, plačila pa v banki izvedejo še isti dan, če so ta oddana v okviru urnika - tudi ko so poslovalnice že zaprte.

Pri plačilih ni prostora za napake

V poslu se vedno iščejo načini, kako zmanjšati stroške in posamezna opravila opraviti hitreje, pomembno pa je tudi, da vse poteka brez napak. Ali veste, koliko stroškov vam povzroči ena sama napaka, ki je na papirju ne opazite? Morebitne napake se lahko včasih razrastejo v dodatne stroške. Pri ročnem preverjanju je priložnosti za napake več, z uvedbo elektronskih rešitev za knjiženje, avtomatske prenose podatkov o transakcijah ter izmenjavo e-računov pa se možnost napak bistveno zmanjša.

In kako stvar poteka v praksi? Uporabniki v svojo e-banko dobijo e-račun, ki ga lahko preprosto in hitro plačajo z nekaj kliki. Mi prihranimo pri stroških papirja, tiska, poštnega pošiljanja in stroških dela, uporabnikom pa ni treba več prepisovati podatkov. Tako je zmanjšano tudi število napak, posledično je manj tudi poslovnih zapletov.

Brezplačno si prenesite

7 PRAKTIČNIH NASVETOV ZA UPORABO PLAČILNIH STORITEV

in jih uporabite pri vašem poslovanju.

PRO
Članki
Članki #OkvirPomoči: Na pomoč mikro in malim podjetjem

Svetovno gospodarstvo se je prvič doslej začasno ustavilo zaradi epidemije COVID-19. Za vnovičen zagon bodo potrebna sredstva, predvsem...

PRO
Članki
Članki Žepnina, da ali ne?

Verjetno se marsikateri starš sprašuje, ali je prav, da njegov otrok dobiva žepnino, kdaj naj jo začne dobivati, kako visoka naj bo in...

PRO
Članki
Članki Otroci in denar: največ šteje zgled

»Mami, lahko kupimo avtodom?« je petletnik vprašal mamo ob pogledu na privlačno vozilo, parkirano na sosednji parceli v kampu. »Žal...

PRO
Članki
Članki Ko v tujini ostanete brez bančne kartice

Se vam je že kdaj zgodilo, da se je oddih, ki naj bi bil namenjen predvsem nabiranju moči za nove poslovne in zasebne podvige, sprevrgel...

PRO
Članki
Članki Ceneje na oddih

Bi radi kupili letalsko karto do Sejšelov? Iz Benetk za 640 evrov ali iz Ljubljane za 427 evrov? Kajti približno 200 evrov ali celo več...

PRO
Članki
Članki Slovenske izvoznike vse bolj zanimajo države, ki niso del EU

Slovenija je lani izvozila za 23,9 milijarde evrov blaga, kar je za 4,4 odstotka več kot leta 2014 in največ po vstopu naše države v...

PRO
Članki
Članki Za startup ne rabite očetove garaže

Na pohodu so mlada inovativna podjetja, ki za razvoj idej, zagon poslovanja in prodor na globalni trg potrebujejo tudi podporno okolje