FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Morelaokulistipro

Kljukice pred odločitvijo za lasersko odpravo dioptrije

Čas branja: 2 min
31.03.2016  22:38
Kljukice pred odločitvijo za lasersko odpravo dioptrije

Ko se odločate za nakup novega avtomobila, najbrž ne greste do prvega, po možnosti najbližjega salona in kupite tisti avto, za katerega ste dobili največji popust. Tudi odločitev za laserski poseg odprave dioptrije zahteva nekaj kljukic na seznamu kontrolnih točk.

1. Pozanimajte se o očesni kliniki

Pred odločitvijo za lasersko operacijo najprej raziščite, kateremu očesnemu centru velja zaupati svoje oči. Nekatere klinike pripravljajo redna predavanja o možnostih odprave dioptrije, kjer lahko o njih že dobite prvi vtis, v vsakem primeru pa preverite:

 • Koliko izkušenj imajo z laserskimi odpravami dioptrije in drugimi zdravljenji oči? (Poskušajte pridobiti tudi podatke o uspešnosti njihovih posegov.)
 • Kakšno sodobno tehnologijo in kako kakovostne materiale uporabljajo? (Trenutno najsodobnejša metoda za lasersko odprave dioptrije je Femto LASIK v kombinaciji z Wavefront analizo.)
 • Ali imajo katero od priznanih akreditacij, ki potrjuje visoke standarde kakovosti v zdravstvu? (Ta pacientom daje dodatno zagotovilo varnosti.)

2. Preverite izkušnje iz prve roke

Najboljši vir informacij so zagotovo izkušnje pacientov, ki so že bili operirani. Če jih ne najdete v svoji socialni mreži, preglejte spletne strani in družbene medije očesne klinike in kliknite koga, ki je tam objavil svoj komentar. Prek zasebnih sporočil jih povprašajte o njihovi izkušnji in priporočilih. Veliko vam bodo povedali odgovori na naslednja vprašanja:

 • Je zdravnik znal odgovoriti na vse pacientove dileme?
 • Je poseg potekal tako, kot je bilo predstavljeno?
 • Je bil zdravnik dosegljiv za dodatne informacije pred posegom in po njem?
 • So rezultati vida po pričakovanjih?

3. Prijavite se na pregled in osebno spoznajte zdravnika

Ko izberete kliniko, se prijavite na pregled, na katerem bodo strokovnjaki preverili, ali sploh ste primeren kandidat.

Če se izkaže, da so vaše oči zdrave in da izpolnjujete vse pogoje za eno od metod laserske odprave dioptrije, je naslednji korak podroben pregled in pogovor pri zdravniku, ki naj bi opravil poseg.

Ob prvi lastni izkušnji z zdravnikom bodite pozorni, kako se boste počutili ob njem.

kristina-mikek-morela-okulisti.1459328507.jpg.w.960px.jpg
mag. KRISTINA MIKEK, dr. med., spec. oftalmologije, Morela okulisti d.o.o.

Čeprav so posegi laserske odprave dioptrije med najbolj varnimi, vseeno niso rutinski in zahtevajo individualiziran pristop. Razmislite:

 • Si je zdravnik vzel dovolj časa za vas?
 • Imate občutek, da ve, kaj dela? Mu lahko zaupate?
 • Vas je spraševal tudi o vaših potrebah, pričakovanjih in pomislekih?
 • Katere preiskave je opravil? Posebej preverite, ali je opravil tudi preiskavo za suhe oči? (Ta preiskava pokaže na verjetnost težav s suhimi očmi po posegu.)

4. Pripravite se, da boste zdravniku postavljali prava vprašanja

Dober zdravnik vam bo na pregledu podrobno razložil različne metode laserske odprave dioptrije, vam svetoval, katera je za vas najbolj primerna in vam razložil, zakaj. Dober zdravnik vam bo poleg prednosti razložil tudi omejitve posamezne metode in vas bo za poseg celo zavrnil, če bo ocenil, da vam z lasersko operacijo ostrega vida ne more povrniti.

Da boste lažje sledili temu, kar vam bo zdravnik povedal, si že pred pregledom pridobite dovolj pomembnih informacij. Potem pa čim več sprašujte. Postavljajte tudi nenavadna vprašanja, kot so:

 • Ali ni najsodobnejša metoda laserskega posega najboljša za vse? (Vedite, da ima vsak posameznik individualno roženico in predvsem od njene oblike in debeline je odvisna izbira najbolj optimalne metode laserskega posega. Ne zaupajte tistemu, ki hvali samo eno metodo.)
 • Koliko ljudi, ki pridejo na pregled, zdravnik zavrne kot neprimerne kandidate? (Bojte se tistih, ki se hvalijo, da vsakemu lahko povrnejo stoodstotni vid.)
 • Ali vam zdravnik lahko da garancijo, da boste po operaciji dobro videli brez očal? (V centru Morela okulisti so denimo za stabilnost rezultatov po laserski operaciji, opravljeni pri njih, pripravljeni prevzeti trajno odgovornost.)

Če že nekaj časa razmišljate o laserski odpravi dioptrije, se prijavite na brezplačni pregled v očesnem centru Morela okulisti in preverite, ali ste primeren kandidat.

V kliniki uporabljajo najsodobnejši femtosekundni laser AMO Intralase IFS in so edini center za lasersko odpravo dioptrije v Sloveniji, ki ima akreditacijo najuglednejše ameriške akreditacijske ustanove za zdravstvene organizacije Joint Commision International.

PRO
Članki
Članki Personalizirana laserska odprava dioptrije

Laserska odprava dioptrije, popolnoma prilagojena vašemu individualnemu očesnemu odtisu, ni znanstvena fantastika. Z uporabo...

PRO
Članki
Članki Uporaba laserja tudi pri odpravi starostne dioptrije

Starostni daljnovidnosti ne moremo uiti, ker z leti vsem upada akomodacija očesne leče, to pa onemogoča dober bližinski vid. Vendar...

PRO
Članki
Članki Komu je za odpravo dioptrije očesna kirurginja zaupala svoje oči?

Ko je korekcijo dioptrije potrebovala dr. Kristina Mikek, glavna očesna kirurginja iz očesnega centra Morela okulisti, je bila njena...

PRO
Članki
Članki Zakaj laserska odprava dioptrije po 45. letu ni najboljša izbira?

Ker za to obstaja boljša rešitev, poseg z vstavitvijo znotrajočesnih leč. Ta za razliko od laserskega posega poleg kratkovidnosti in...

PRO
Članki
Članki Razbijamo mite: 5 neutemeljenih pomislekov pred lasersko odpravo dioptrije

Laserska odprava dioptrije se v svetu izvaja že več kot 30 let in raziskave so dokazale, da gre za varno metodo, ki zagotavlja vidno...

PRO
Članki
Članki Kje si zdravniki operirajo dioptrijo?

Zdravniki sami priznavajo, da so ob pri kakršnemkoli kirurškem posegu glede izbire zdravnika najbrž nekoliko bolj zahtevni kot običajni...

PRO
Članki
Članki Zakaj je tudi poletje pravi čas za lasersko odpravo dioptrije?

Veliko ljudi laično sklepa, da poletje ni najboljše obdobje za lasersko operacijo. Prepričani so, da okrevanje zahteva odpoved...

PRO
Članki
Članki Kako so se od dioptrije poslovili Richard Branson, Tiger Woods in Elton John?

Enostavno, tako da so se odločili za operacijo oči. In racionalno, saj so se s tem znebili dioptrije in stroškov vseh odslej nepotrebnih...