FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? MojeDelo.compro

Najboljši karierni partner na področju zaposlovanja.

Kdaj je smiselno dati odpoved, četudi nimate dogovorjene druge službe?

Čas branja: 2 min
13.07.2018  13:54  Dopolnjeno: 16.07.2018 13:47
Preden sprejmete tako pomembno odločitev, ki ima verjetno daljnosežne posledice, si iskreno odgovorite na pet vprašanj.
Kdaj je smiselno dati odpoved, četudi nimate dogovorjene druge službe?
Foto: Shutterstock

Še prej pa si nalijte čistega vina. Vprašajte se, ali ste naredili vse, kar je v vaši moči, da bi vam bilo na sedanjem delovnem mestu bolje. Če ste in so moteči dejavniki izključno stvar zunanjega (delovnega) okolja, berite naprej.

Je morda sedanje delo odskočna deska do vaše sanjske službe?

Včasih smo prisiljeni potrpeti, da bi dobili nekaj, kar si zelo želimo. Če menite, da sedanje delo ne vodi do višjega kariernega cilja, je to argument, ki vam bo olajšal odhod s sedanjega delovnega mesta. Če pa bi lahko bila vztrajnost bogato poplačana, denimo z novim delovnim mestom na želenem oddelku ali z višjo plačo, je to vsekakor razlog, da ne odnehate ob prvem nelagodju in vztrajate.

Imate močno mrežo zasebnih ali poslovnih poznanstev?

Če imate dovolj poznanstev, ki lahko služijo kot referenčne točke do nove službe, je to vsekakor velika prednost. Osebna priporočila na temelju zasebnih ali poslovnih poznanstev so ena izmed najbolj učinkovitih referenc.

Na drugi strani pa odpoved “čez noč” vsekakor ni dobra ideja, če takšnih poznanstev nimate in če bi to pomenilo, da boste mrežo takšnih poznanstev pričenjali graditi šele, ko boste zato res imeli dovolj časa. Pri tem je pomemben tudi odgovor na naslednje vprašanje.

Ali imate kakršnekoli prihranke?

Svetovalci za osebne finance kot zlato pravilo izpostavljajo pomen zlate rezerve, torej likvidne denarne rezerve, ki vam zadošča za šest mesecev življenja in plačilo vseh stroškov. In ravno zamenjava službe in s tem možnost biti nekaj mesecev brez prihodkov je pogosto navedena kot najpomembnejši razloga za potrebo po tako imenovani zlati rezervi.

Na žalost je pomanjkanje prihrankov eden glavnih razlogov, da posamezniki vztrajajo v nesrečnih delovnih razmerjih. Najslabša rešitev v takšni situaciji je odpoved ene službe, da bi nato zaradi izključno finančne potrebe končali v še slabše plačani ali bolj stresni službi oziroma se bili prisiljeni zadolžiti za premostitev tega vmesnega obdobja.

Kakšno je vase psihofizično stanje?

Verjetno najpomembnejši argument za menjavo službe je negativen vpliv na zdravje, fizično, še pogosteje pa psihično. Raziskave kažejo, da tisti, ki ne marajo svojega dela, trpijo za podobnimi simptomi kot brezposelni. Če zaradi službe doživljate pretirano nervozo, izgorelost, panične napade ali celo depresijo, je to, kot rečeno, eden najtehtnejših argumentov za čimprejšnjo zamenjavo delovnega okolja.

Na drugi strani pa morda le potrebujete spremembo delovnega okolja in nove izzive. V tem primeru je vsekakor smiselno počakati in vztrajati še nekaj mesecev, saj boste v tem času lahko realno presodili zadovoljstvo s trenutnim delovnim mestom in si ustvarili vsaj manjšo denarno rezervo, če bi se odločili za menjavo službe in posledično morda doživeli krajše obdobje brez rednih prihodkov.

Poznate razmere na trgu dela?

Preden se podate na trg dela, je dobro vedeti, kakšne so razmere na trgu, kateri so najperspektivnejši poklici in koliko znašajo povprečne plače v različnih segmentih trga.

Nato vam svetujemo, da si ustvarite svoj karierni profil na MojeDelo.com, si nastavite e-opomnike z novimi delovnimi mesti in vnesete življenjepis. Zadnje je še posebej pomembno, saj se je v času, ko podjetja vse več energije vlagajo v iskanje pravih kadrov, izredno povečalo tudi iskanje podjetij po bazah kandidatov. Poskrbite, da je vaš življenjepis v bazi aktualen in da ste vnesli vse svoje izkušnje, veščine ter dodatna znanja. Tako boste povečali možnosti, da delodajalci pri svojem iskanju najdejo prav vas.

PRO
Članki
Članki Izgorelost poleg depresije postaja ena najpomembnejših bolezni 21. stoletja

Značilnosti sodobnega življenja so kup vsakodnevnih obveznosti doma in v službi ter nenehna stiska s časom, ki ga za počitek in...

PRO
Članki
Članki (Zakaj še vedno) hodite v službo, ki je ne marate?

Raziskave kažejo, da tisti, ki ne marajo svojega dela, trpijo za podobnimi simptomi kot brezposelni.

PRO
Članki
Članki Zakaj je pomembno, da si podjetje zgradi ugledno blagovno znamko delodajalca?

Boljša je blagovna znamka delodajalca, boljše kadre privlačiš, bolj si konkurenčen na trgu, saj imaš najboljši človeški kapital.

PRO
Članki
Članki 3 možnosti, da pridete do višje plače

Veliko gospodarsko rast boste morali v zasebnem sektorju unovčiti z individualnimi pogajanji – s sedanjim ali pa prihodnjim delodajalcem.

PRO
Članki
Članki Kateri so najperspektivnejši poklici v Sloveniji in kje so plače najvišje?

Tehnološki razvoj sicer še krepi potrebe po tehniških poklicih, a kaže, da prihodnost temelji na interdisciplinarnosti