FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? MojeDelo.compro

Najboljši karierni partner na področju zaposlovanja.

(Zakaj še vedno) hodite v službo, ki je ne marate?

Čas branja: 2 min
21.06.2018  12:22
Raziskave kažejo, da tisti, ki ne marajo svojega dela, trpijo za podobnimi simptomi kot brezposelni.
(Zakaj še vedno) hodite v službo, ki je ne marate?
Foto: Michael Blann

Se v službi počutite neizpolnjeno? Vam sodelavci ali nadrejeni grenijo življenje? Delovno mesto oziroma delovne naloge vas ne zadovoljujejo, poleg tega ne čutite možnosti za spremembe, napredovanje in osebni razvoj. Dodaten stres morda povzroča še občutek, da za svoje delo in vloženi trud niste primerno nagrajeni, kar dokazano povečuje možnost za nastanek bolezni srca. Kljub temu, da idealnih služb ni veliko, to ne pomeni, da morate privoliti v delo ali okolje, ki vas iz številnih razlogov ne osrečuje. Novo leto, ko ste se zaobljubili, da boste poiskali drugo službo, je že davno mimo. Kaj ste naredili, da bi izpolnili svojo zaobljubo?

Apatija, depresija in druge psihofizične težave

Veste, da ste na napačni karierni poti, pa vendarle ne zmorete poiskati službe oziroma dela, ki bi izpolnilo vaša pričakovanja? Pri iskanju nove zaposlitve morda omahujete, saj vas gotovo ovira še misel, da bi ostali brez dohodka. Pri tem mnoge raziskave potrjujejo, da je vztrajanje na takem delovnem mestu za zdravje nevarno, saj lahko pripelje do številnih psihofizičnih težav, ki se začnejo z apatijo in nadaljujejo v depresijo.

Odpor do dela je psihično lahko enako kot biti brez dela

Raziskave tudi kažejo, da tisti, ki ne marajo svojega dela, trpijo za podobnimi simptomi kot brezposelni. Če ste se v tem prepoznali, potem je skrajni čas, da ukrepate.

Skrajni čas je, da poiščite delodajalca, ki vam bo dal vedeti, da ste pomemben del njegove dejavnosti, in vam zagotavljal delovne razmere, ki vam bodo dajale občutek varnosti in zaupanja.

Raziskava, ki je nastala v lanski anketi med uporabniki MojeDelo.com, je pokazala, da bi kar 81,37 odstotka slovenskih delavcev takoj zamenjalo službo, če bi se pojavila dobra priložnost.

Odpravite dvome o pravilnosti svoje odločitve

Normalno je, da vašo odločitev spremlja strah izstopa iz navidezne cone udobja, težko je namreč sebi in okolici priznati lastno nezadovoljstvo. Pri odločitvi o zamenjavi službe vas bodo gotovo grizli tudi dvomi: sem res zapravil toliko let za to, da zdaj odhajam v drugo službo, drugo delovno okolje? Naj vas pomiri dejstvo, da noben čas, nobena služba in izkušnje, ki ste si jih pridobili tako z reševanjem delovnih nalog kot pri upravljanju odnosov s sodelavci in nadrejenimi, niso stran vržen čas. Vsako znanje ali izkušnja, naj bo dobra ali slaba, vas naredi za modrejšo, bolj informirano in bolj razgledano osebo.

Vse to lahko s pravim oziroma pozitivnim razmišljanjem prenesete v novo okolje, vse izkušnje in spoznanja vam bodo pomagali pri gradnji nove kariere. Da, sprememba delovnega mesta je zastrašujoča in polna negotovosti. Ampak ne dovolite, da bi vas povečanje osebne odgovornosti zaradi navideznega neuspeha odvrnilo od tega, kar bi resnično želeli narediti in kar bi lahko bila boljša odločitev za vašo delovno kariero.

Naredite načrt

A ne ukrepajte brezglavo. Za spodbudo si najprej postavite časovni načrt – določite datum, ko se boste dokončno odločili, da zapuščate podjetje ali ostajate. V tem času sicer naredite vse, da svoje naloge opravljate korektno in kakovostno. Če po koncu tega obdobja še vedno ne bo tako, kot bi si želeli, in niste v tem času nič napredovali oziroma se ni nič spremenilo na bolje, ste se vendarle prepričali, da ste res naredili vse, kar je bilo v vaši moči, da ostanete v tem kolektivu. Torej vam preostane le še naslednji korak, da svojo odločitev uresničite. Pri tem vam lahko pomagajo strokovnjaki kariernega centra, ki se individualno posvetijo iskalcu nove zaposlitve in mu pomagajo priti do delovnega mesta oziroma kariere, ki si jo želi oziroma mu ustreza.

Kaj lahko naredite že danes?

Spremljajte dogajanje na trgu dela. Ustvarite karierni profil na MojeDelo.com in se prijavite na obveščanje o novih prostih delovnih mestih, zato da ostanete v stiku s tem, kdo in kaj išče. Vedite, da je trenutno povpraševanje močno prevešeno na stran delodajalcev, kar pomeni, da morajo podjetja vlagati več truda v iskanje ustreznih kandidatov. Med najpogostejšimi orodji, ki jih kadrovniki uporabljajo, je prav iskanje po bazah kandidatov, kakršna je ta pri MojeDelo.com. Brez skrbi, podjetjem ne boste vidni, dokler profila ne odprete delodajalcem.

PRO
Članki
Članki Kdaj je smiselno dati odpoved, četudi nimate dogovorjene druge službe?

Preden sprejmete tako pomembno odločitev, ki ima verjetno daljnosežne posledice, si iskreno odgovorite na pet vprašanj.

PRO
Članki
Članki Izgorelost poleg depresije postaja ena najpomembnejših bolezni 21. stoletja

Značilnosti sodobnega življenja so kup vsakodnevnih obveznosti doma in v službi ter nenehna stiska s časom, ki ga za počitek in...

PRO
Članki
Članki Zakaj je pomembno, da si podjetje zgradi ugledno blagovno znamko delodajalca?

Boljša je blagovna znamka delodajalca, boljše kadre privlačiš, bolj si konkurenčen na trgu, saj imaš najboljši človeški kapital.

PRO
Članki
Članki 3 možnosti, da pridete do višje plače

Veliko gospodarsko rast boste morali v zasebnem sektorju unovčiti z individualnimi pogajanji – s sedanjim ali pa prihodnjim delodajalcem.

PRO
Članki
Članki Kateri so najperspektivnejši poklici v Sloveniji in kje so plače najvišje?

Tehnološki razvoj sicer še krepi potrebe po tehniških poklicih, a kaže, da prihodnost temelji na interdisciplinarnosti