FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Success Resourcespro

3 poti do finančne svobode

Čas branja: 3 min
30.01.2017  07:28
Če še niste zadeli na loteriji, je velika verjetnost, da ne boste finančno svobodni brez lastnega dela in finančne pismenosti
3 poti do finančne svobode

Verjetno se le malokdo nikoli ni predajal sanjarijam o zadetku na lotu ali drugem hitrem viru milijonskega zaslužka. »Oh, ko bi le imel dovolj denarja, da bi si lahko privoščil vse in me ne bi več skrbelo!« Te prijetne sanje so sploh glavni razlog, da občasno kupimo loterijsko srečko, ker če bi se ozirali na verjetnost, da zadenemo jackpot, bi svoj denar zagotovo raje vložili kam drugam. Naložba v sanje se občasno komu tudi izplača, vendar pa so vaše možnosti za kaj takega praktično nične.

Kako obogateti je zato vprašanje za milijon evrov in na katerega ni enostavnih odgovorov. Večinoma so potrebni trdo delo, iznajdljivost, sreča in pamet, vendar pa uspeh in denar nista vedno povezana z mnogimi leti odrekanj, doktoratom ali garanjem. Resnica je, da vaša finančna svoboda nima nič opraviti s tem, kako dober ali slab je trenutni gospodarski položaj oziroma koliko zaslužite s svojim delom, saj gre za zunanje dejavnike.

Z denarjem se moramo ukvarjati in upravljati svoje finance, tako kot upravljamo druga področja svojega življenja. Kako torej doseči blaginjo in finančno svobodo?

1. Soočite se s svojim finančnim položajem  

Pot do finančne svobode se začne v glavi, v naših mislih. Najprej moramo razviti pozitiven in proaktiven odnos do denarja, ki ga že imamo. Ali drugače, najprej se moramo soočiti s svojim finančnim stanjem: s tem, koliko zaslužimo, koliko porabimo, koliko smo zadolženi, za kaj vse zapravljamo svoj denar, kje bi lahko dodatno privarčevali ...

V dobi plačevanja s kreditnimi karticami smo izgubili občutek za denar in ga zato porabljamo čez svoje zmožnosti. Vprašati se moramo, kakšni so naši kratkoročni in dolgoročni finančni cilji, in jih zapisati. Pridobiti moramo čim več znanja o ravnanju z denarjem in se zavedati, da je uresničitev vsakega cilja odvisna od nas ter da lahko sami vplivamo na svojo usodo.

2. Postanite magnet za denar

Naše finančno stanje je odsev našega odnosa do denarja. Spoštovanje do denarja se pokaže že v naši denarnici, zato najprej lepo zložimo bankovce. Če smo do zdaj porabljali veliko več denarja, kot smo ga zaslužili, zaradi česar smo čezmerno zadolženi, se moramo še danes odločiti, da začnemo zadolženost zmanjševati. Pri tem ločimo osebno zadolženost, ko dolgujemo sorodnikom, prijateljem, in institucionalno zadolženost, ko dolgujemo banki, delodajalcu.

Ne glede na to, da nas pri osebni zadolženosti na vračilo ne veže neka pogodba, se moramo zavedati, da je osebna zadolženost celo pomembnejša od institucionalne, ker so vanjo vpleteni ljudje, ki jih imamo radi in jih spoštujemo. Ta odnos ne bo več enak, če dolga ne bomo vrnili v primernem roku ali če ga sploh ne bomo vrnili. Vedno moramo imeti pred očmi moto »Najprej ljudje, potem denar!«   

3. Zavarujte prihodnost svoje družine  

Ljudje največkrat zapravljamo denar za trenutne, sedanje potrebe in pozabljamo, da nas čaka obdobje po upokojitvi, ko ne bomo več prejemali plače, temveč bomo morali živeti od pokojnine in prihrankov. Zato moramo še danes analizirati svoj finančni položaj – koliko dejansko zaslužimo in koliko porabimo ter privarčujemo.

Ko ugotovimo, da v najslabšem primeru zapravimo več, kot zaslužimo, oziroma da premalo privarčujemo, se moramo odločiti, kako naprej. Ali bomo zaslužili več ali pa porabili manj! Toda najpogosteje večji zaslužek ne pomeni večjega prihranka, saj ob enakem slogu zapravljanja zapravimo še več kot prej. Zato moramo omejiti porabo tam, kjer lahko, ob tem moramo še v času svojega aktivnega življenja poskrbeti za ljudi, ki jih imamo najrajši (partnerja, otroke), da bodo finančno preskrbljeni, če bi sami postali opravilno in poslovno nesposobni.    

Vsi imamo denarni zapis, ki določa, ali se bomo celo življenje bojevali za preživetje ali pa bomo privlačili bogastvo k sebi. Na žalost, kot za večino ljudi, bo ta notranji načrt ostal z vami ves preostanek življenja, razen če ga spremenite!

Kako spremeniti miselnost in uspeti?

Kmalu boste tudi v Sloveniji imeli priložnost izvedeti, kako uspeti.

Na TRIDNEVNEM SEMINARJU MILLIONAIRE MIND INTENSIVE boste raziskali področja svojega življenja, ki so vam do zdaj onemogočala, da bi postali finančno uspešni. Naučili se boste nekaterih najuspešnejših tehnik razmišljanja in delovanja bogatih ter prejeli orodja, ki jih lahko takoj vpeljete v svoje življenje.

Poskrbite za svojo prihodnost še danes in rezervirajte svoje mesto.

PRO
Članki
Članki Kako do prvega milijona?

Danes je milijonar lahko tako rekoč vsak, ki se za to odloči. A denar ne pade z neba, za uspeh morate spremeniti predvsem sebe. Kako?

PRO
Članki
Članki Kdo je kriv, da niste bogati?

Če ste nezadovoljni s svojimi poslovnimi rezultati in debelino svoje denarnice, še ne pomeni, da morate vreči puško v koruzo. Najprej...