FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Miss Moose Productionpro

Naveličani PowerPoint prezentacij? Uporabite razlagalni video

Čas branja: 1 min
14.11.2019  10:49  Dopolnjeno: 04.12.2019 08:58
Razlagalni video ni namenjen zgolj trženju. Preberite, kako vam lahko pomaga tudi do vaše najboljše prodajne predstavitve.
Naveličani PowerPoint prezentacij? Uporabite razlagalni video

V zadnjih letih se je pojavilo kar nekaj novih trženjskih orodij, katerih priljubljenost strmo narašča. Medtem ko so nekatera zgolj priljubljena, pa je precej manj tistih, ki so dejansko uporabna za spletne uporabnike in učinkovita za oglaševalce.

Trženjsko orodje na samem vrhu lestvice uporabnosti je razlagalni video. Gre za 30- do 120-sekundni video, ki s kombinacijo besedila, govora in slike gledalcu pokaže, kako razrešiti konkretno težavo. Pri tem pa oglaševalcu omogoči nadgradnjo blagovne znamke, večjo konverzijo, boljšo vidnost na spletu in lažje deljenje.

Ker so informacije dane jasno, s privlačnim, praviloma animiranim videoformatom, zbudijo zanimanje spletnega uporabnika.

Primer Miss Moose razlagalnega videa, ki pojasni zakaj je dobro uporabljati format razlagalnega videa:

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Kombinacija vizualnega in slušnega sporočila

Razlagalni video je torej poučen, oglaševalcu pa ponuja odlično možnost, da uporabniku sporoči, kaj podjetje ponuja, kako lahko pomaga rešiti uporabnikovo težavo in zakaj je izdelek ali storitev, ki jo ponuja oglaševalec, najprimernejša za razrešitev težave. Trženjski strokovnjaki menijo, da je kombinacija vizualnega in slušnega sporočanja odločilna za uspeh razlagalnega videa. Poglejmo rezultate študije uspešnosti.

Razlagalni video je učinkovit iz teh razlogov:

  • ljudje si zapomnijo do 50 odstotkov več informacij, če so predstavljene prek videa;
  • osem od desetih obiskovalcev postanejo kupci ob prvem obisku spletne strani;
  • 79 odstotkov anketiranih uporabnikov trdi, da raje pogledajo video, kot preberejo besedilo na spletni strani;
  • 48 odstotkov anketirancev trdi, da s svojimi prijatelji raje delijo zanimive videovsebine kot besedilo, članke ...;
  • 84 odstotkov anketiranih podjetij trdi, da je video pripomogel k spletni konverziji;
  • 94 odstotkov anketiranih podjetij trdi, da je video pomagal pri razumevanju njihovih izdelkov oziroma storitev;
  • 87 odstotkov anketiranih podjetij trenutno uporablja razlagalni video.

*Vir: Straight North, digitalna agencija, Chicago; Wyzowl, State of video marketing 2018

Omenjena kombinacija slušnega in vizualnega sporočanja je tako učinkovita zaradi precej boljšega priklica prejetih informacij, kot če bi bilo sporočilo posredovano zgolj vizualno ali le slušno. Pri tem si je stroka edina: priklic slušno prejetih informacij v povprečju znaša 10 odstotkov, vizualno prejetih pa do 50 odstotkov.

Bolj privlačna in višje rangirana spletna stran

Poleg tega Google višje rangira spletne strani, na katerih uporabniki preživijo več časa. To potrjuje tudi študija skupine Nielsen, po rezultatih katere spletni uporabniki v povprečju spletno stran zapustijo po 10 ali 20 sekundah, če jih ne prepriča s svojo vsebino. Pri tem je odločilnih prvih 10 sekund na strani. V tem času si namreč uporabnik ustvari mnenje o koristnosti danih informacij. Zato je uporaba videa bolj učinkovita v primerjavi z uporabo zgolj teksta in grafičnih ali slikovnih elementov.

Odličen format za mobilne uporabnike

Uporaba mobilnih telefonov za obisk spleta strmo narašča. Video format se bolje od besedila prilagaja prikazovanju na mobilnikih in je najbolj zaželen format uporabe v sedanjih trendih.

Večina navedenih razlogov v prid uporabe razlagalnega videa se nanaša na področje trženjskih komunikacij. Pa vendar obstaja še ena visoka dodana vrednost, ki je bodo veseli prodajniki.

Vaša najboljša prodajna predstavitev doslej

Večina prodajnih predstavitev, ki jih danes uporabljajo tržniki za pridobivanje novih poslov, je natisnjena na papirju ali pa na sestankih prikazana s PowerPointom. Vsebina teh predstavitev bi morala biti resnično izjemna, da bi lahko ohranila potrebno pozornost več kot nekaj minut. Zakaj ne bi za prodajno predstavitev uporabili razlagalnega videa? Predvsem je smiselna uporaba, kadar predstavljate bolj kompleksno tematiko.

Kako nastane razlagalni video?

»Naročnik pride k nam s težavo. Ima super, visokotehnološki in zelo kompleksen produkt, ki je pogosto tudi zelo nerazumljen. Bodisi za B2C ali B2B. Najprej se usedemo in poslušamo. Povprašamo po ciljnem občinstvu, v katerem jeziku bi želeli video, veliko namreč delamo videe tudi za tuje trge, kakšno dolžino in slog videa bi želeli. Nato projektni vodja spiše kratek osnutek in smernice za ekipo. Našo produkcijsko ekipo sestavljajo: projektni vodja, scenarist, dizajner, animator, spiker in tonski mojster. Kot producentka jih vseskozi usmerjam, sicer je pa ekipa skrbno izbrana ter dovolj kreativna in profesionalna, da dopuščam vsakemu členu produkcijske verige, da opravi svoje delo, kot najbolje zna. Produkcijski proces smo z leti izkušenj močno optimizirali, z namenom da ima naročnik z nami čim manj dela. Video naredimo na ključ, od kreativne zasnove (scenarij in storyboard), izvedbe (ilustracije in animacija) do obdelave zvoka,« pove izvršna producentka Manja Porle iz Miss Moose Production, ki ga je pred kratkim Yans Media uvrstil na seznam najboljših produkcij razlagalnih videov na svetu.

Primer Miss Moose razlagalnega videa za AdSigner (B2B):

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Primer za aplikacijo Eckbert:

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Vsebino omogoča Miss Moose Production.