FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Čas branja: 2 min
16.10.2019  04:29
Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v Ljubljani. O težavah, s katerimi se srečujejo tako kupci kot investitorji v nepremičnine, smo se pogovarjali s Stanko Solar, direktorico nepremičninske družbe Stan nepremičnine.
Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Zadnji podatki o rasti cen nepremičnin v Sloveniji kažejo na umiritev oziroma celo prvi upad. Se smer končno obrača, vsaj v Ljubljani?

Opaziti je umirjanje cen na nepremičninskem trgu, vendar je še vedno čutiti izrazito pomanjkanje kakovostnih in funkcionalnih nepremičnin na dobrih lokacijah, v bolj sodobnih stavbah, ki so energetsko varčnejše in imajo zagotovljena parkirna mesta ter dvigala. Še vedno je povpraševanje po nepremičninah za investicijo. To je delno tudi posledica turističnega razvoja in prihoda tujcev, in sicer to ne velja samo za Ljubljano, ampak tudi za druga turistično zanimiva mesta. Obeta se nekaj novih stanovanjskih objektov na iskanih lokacijah, a bodo po vsej verjetnosti marsikomu cenovno nedostopna. Res pa je, da pri nekaterih novogradnjah cena in kakovost gradnje nista najbolje uravnoteženi – za ponujeno kakovost so novogradnje predrage, zato so ponekod investitorji že začeli prilagajati cene nepremičnin povpraševanju.

Kako vidite gibanje cen v Sloveniji, konkretneje v Ljubljani, v prihodnjih letih?

Menim, da bo gibanje cen v Sloveniji odvisno predvsem od gospodarskega dogajanja in ekonomskih razmer v globalnem pogledu. Sicer je že nekoliko čutiti umirjanje nepremičninskega trga, vse pa je odvisno od ohlajanja evropskega in tudi svetovnega trga v drugih gospodarskih panogah, kar lahko povzroči tudi ohlajanje nepremičninskega trga. Trenutno je opaziti, da so kupci nepremičnin postali bolj previdni pri investiranju in razporejanju svojega kapitala. Investitorji pa bodo morali slediti povpraševanju in prilagoditi kakovost gradnje in ponudbo pričakovanjem kupcev. Eden od pomembnih dejavnikov, ki bo vplival na ceno nepremičnin, je in vedno bo lokacija.

Koliko sedanje nizke obrestne mere, ki morda lahko zdrsnejo tudi na nič odstotkov, prispevajo k zvišanju cen nepremičnin?

Obrestne mere so prispevale k dvigu cen nepremičnin, saj so bančna posojila vse bolj dostopna, s tem pa je posledično povpraševanje tudi večje in so višje cene nepremičnin. So pa nekatere banke postale previdnejše pri odobritvi bančnih posojil in ni izključeno, da v prihodnosti ne bodo zaostrile svojih pogojev pri financiranju nakupa. Zavedati se moramo tudi, da ugodna posojila za seboj prinesejo številne druge stroške, na katere pri iskanju financiranja nakupa nismo najbolj pozorni. Tako lahko ugotovimo, da zelo ugodna bančna posojila na koncu niso več tako zelo ugodna in da previdnost pri odločitvah o višini posojila nikakor ni odveč.

V eni izmed izjav ste dejali, da so stanovanjska posojila z izrazito nizko obrestno mero problem za srednji sloj ljudi … Lahko pojasnite?

Celotno gospodarstvo sloni na srednjem sloju. Posameznik ali mlada družina si kljub ugodnemu financiranju v Sloveniji ne more, ali pa si težko privošči nepremičnino v vrednosti 300 tisoč evrov. Številni si zato ne upajo, kljub ugodnostim, ki se trenutno ponujajo, jemati visokih posojil, ker nimajo zagotovljenih “varnih služb” in ne vedo, ali bodo hipotekarna posojila čez pet ali deset let sploh lahko odplačevali. Zato se raje selijo na obrobje večjih mest z vso infrastrukturo, v cenovno bolj dostopne hiše ali stanovanja.

Za srednji sloj je pri nas značilno lastništvo hiš, v katerih pa živi vse manj predvsem starejših ljudi. Kje vidite možne rešitve?

Pri nas sta lastniška nepremičnina in dom dobrina, ki je na prvem mestu in na svojo nepremičnino smo čustveno izredno navezani. Starejše generacije in upokojenci pogosto živijo v velikih, celo prevelikih hišah, ki so slabo izkoriščene in energetsko zelo potratne. Otroci se odselijo od doma, študirajo v mestu in lahko se pokaže, da se po študiju ne bodo vrnili domov. Rešitev vidimo običajno v tem, da se hiša proda, starejši si kupijo kaj manjšega v sodobnih in energetsko bolj varčnih stavbah, v bližini vse potrebne infrastrukture, denar, ki jim še ostane, pa razdelijo med otroke ali vnuke, ali kupijo nepremičnino za oddajo v najem ali počitniško hišo in si s tem si izboljšajo življenjski standard.

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.

PRO
Članki
Članki Edini slovenski projekt finančnega opismenjevanja mladih zdaj poleg učiteljev vabi tudi starše

Mladi bodo za uspeh morali znati ne le zaslužiti, temveč tudi ravnati z denarjem.