FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Čas branja: 2 min
15.05.2019  02:16
Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in potrebam, opažajo v agenciji Stan, v kateri že 18 let svetujejo na področju upravljanja družinskih nepremičnin, s čimer pogosto razrešujejo nepremičninske stiske mlajših generacij in hkrati srednjim in starejšim generacijam omogočijo bolj finančno brezskrbno življenje. 
Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?
Stanka Solar, direktorica Stan nepremičnine

V Sloveniji v lastniški hiši ali stanovanju živi več kot 90 odstotkov starejših ljudi, katerih število narašča iz leta v leto. Hkrati se Slovenija spopada z negativnim demografskim trendom staranja prebivalstva, saj je Statistični urad konec minulega leta v Sloveniji zabeležil že skoraj 400 tisoč prebivalcev, starejših od 65 let, kar je slaba petina celotne slovenske populacije.

Veliko pripadnikov generacije, ki se zdaj upokojuje oziroma se je že upokojila, si je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi ugodne kreditne politike zgradilo lastno hišo. V večini primerov so se odločili graditi dvostanovanjske hiše, ki bi bile primerne tudi za bivanje mlajših generacij. Pri tem pa trenutni trendi kažejo, da se veliko otrok odloči odseliti na svoje, kar posledično pomeni, da njihovi starši na jesen svojega življenja pogosto ostanejo sami v preveliki in največkrat zelo potratni nepremičnini, ki je velik finančni zalogaj in lahko hitro postane preveliko breme. Pogosto so že stroški ogrevanja ali vzdrževanja oziroma morebitne obnove preveliko finančno breme. Poleg tega so pogosto večje bivalne površine neizkoriščene, v nekaterih primerih pa takšne nepremičnine ostanejo prazne, stroški vzdrževanja pa iz leta v leto naraščajo, medtem ko vrednost nepremičnine upada.

"Opažamo, da je za številne stranke breme že misel na prodajo hiše, saj je ta pogosto čustveno obremenjujoča. Kljub temu se vse več ljudi srednje in višje starosti ugotavlja, da so nepremičnine, v katerih živijo, prevelike in potratne, prihodki pa prenizki za hkratno vzdrževanje in ohranitev želenega življenjskega sloga, je pa takšnih posameznikov še vedno premalo. Številne nepremičnine bi namreč bilo treba sanirati, tako pa bi postale bolj dobičkonosne," pove Stanka Solar, direktorica Stan nepremičnin.

Na voljo več rešitev

Po odhodu otrok od doma imajo straši, že upokojeni ali pa še delovno aktivni, več možnosti, kaj narediti z družinsko nepremičnino, v kateri so ostali sami. Vse je smiselno začeti s temeljitim in tehtnim razmislekom in pogovorom o načrtovani prihodnosti. Pri tem se je pametno po pomoč obrniti na nepremičninske strokovnjake, kot je agencija Stan, ki ponuja svetovanje s področja upravljanja večgeneracijskih nepremičnin in se je tudi lotila projekta finančna šola 45+, s katero želijo stranke nepremičninsko izobraziti in izboljšati njihovo finančno stanje.

Solarjeva trdi, da praviloma do 45. leta mi delamo za nepremičnine, po tem letu pa morajo nepremičnine začeti delati za nas. Strankam svetujejo, kako prevrednotiti premoženje, saj se velikokrat pozablja, da večje nepremičnine prinašajo tudi višje stroške. "Družine bi se morale več pogovarjati, odvreči predsodke in se skupaj trezno odločiti, kaj storiti s preveliko nepremičnino. Nepotrebni stroški nas namreč le dušijo in zmanujšujejo kakovost življenja,” še doda Stanka Solar.

Načeloma je torej več rešitev: prodaja nepremičnine in nakup manjše ali nakup dveh manjših nepremičnin, pri čemer je ena denimo namenjena oddajanju. Pri agenciji Stan nepremičnine s strankami naredijo pregled njihovih vrst in stanja njihovih nepremičnin ter potreb lastnika. Preverijo, katere nepremičnine bodo potrebne obnove in ali se je celo bolj smiselno preseliti v bolj varčno stanovanje. Svetujejo vam tudi, katere nepremičnine bi bilo smotrno prodati ali urediti prenos lastništva na otroke in hkrati zavarovati svoje interese na nepremičnini.

Prenos lastništva z ene generacije na drugo

Družinska nepremičnina lahko postane breme tudi za dediče. V največji meri pride do zapletov pri dedovanju ali zapletov pri lastniških razmerjih. Smiselno je, da se lastniška razmerja oziroma nepremičnina prepiše na dediče, ko je dolgoletni lastnik še pri zdravju. Po smrti lastnika namreč velikokrat pride do prepira dedičev in posledično neurejene lastnine. Takšno nepremičnino, pri kateri se še ne ve, kdo je lastnik, pa ni mogoče prodati. Hiša tako ostane neizkoriščena, medtem pa lahko propada in izgublja vrednost.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.

PRO
Članki
Članki Edini slovenski projekt finančnega opismenjevanja mladih zdaj poleg učiteljev vabi tudi starše

Mladi bodo za uspeh morali znati ne le zaslužiti, temveč tudi ravnati z denarjem.