FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

7. dan mojih financ: Kaj bo z nepremičninami in kam vložiti denar?

Čas branja: 2 min
02.03.2018  11:23  Dopolnjeno: 02.03.2018 11:31
Nizke obrestne mere so nepremičnine in delnice pripeljale na rekordne vrednosti. Stave so visoke, tveganja pa vsak dan večja. Kaj storiti?
7. dan mojih financ: Kaj bo z nepremičninami in kam vložiti denar?
Foto: Shutterstock

Nizke obrestne mere bančnih depozitov vplivajo tako na nepremičninski trg kot tudi na naložbene trge, saj ne omogočajo plemenitenja prihrankov na bankah, poleg tega država jamči le za depozite v višini do 100 tisoč evrov. Zato je v preteklih letih bilo smiselno vlagati tako v nepremičnine kot na kapitalske trge, cene nepremičnin kot tudi vrednosti borznih indeksov so rasle. A kaj zdaj, ko so cene nepremičnin blizu predkriznih rekordov, borze pa na desetletnih vrhovih? Koliko je še prostora za rast in kakšna so tveganja?

Kupiti rabljeno stanovanje, čakati na novogradnje, zgraditi montažno hišo?

Cene starogradenj so visoke, novogradenj primanjkuje, predvsem v Ljubljani, kjer morate za garsonjero v širšem mestnem središču odšteti vsaj 500 evrov na mesec. Obrestne mere stanovanjskih posojil so še vedno ugodne, a na neki točko bodo obrestne mere znova začele rasti. Kaj se torej splača danes in kaj se morda ne bo več splačalo jutri? Kupiti stanovanje ali čakati in biti najemnik, se morda preseliti iz mesta?

Odgovore na zapletena vprašanje o nepremičninskem trgu bomo poiskali na okrogli mizi 7. dneva mojih financ, kjer bodo mnenja soočili Andraž Brilli (cenilec vrednosti nepremičnin, Capital Genetics), Stanka Solar (direktorica Stan nepremičnin) in Štefan Piškur (nepremičninski svetovalec pri RE/MAX in direktor Zelene gradnje).

Kako dolgo še lahko rastejo delniški trgi?

Vlagatelji na kapitalske, predvsem delniške trge, se srečujejo s podobnimi vprašanji. Nizke obrestne mere so v minulih letih spodbudile naložbe v delnice, ki so v desetem letu rasti. Vprašanje mnogih vlagateljev po svetu je, ali februar pomeni zgolj popravke tečajev ali pa morda obrat trenda in začetek upadanja tečajev. Vrednotenja so visoka, zato bodo morala podjetja letos izkazati dobre poslovne rezultate in velike dobičke. Ali jim bo uspelo in kaj vse še vpliva na naložbeno strategijo za nadaljnje desetletje?

Da bi dobili čim boljše odgovore na kompleksno vprašanje, bomo na okrogli mizi 7. dneva mojih financ soočili strokovna mnenja vodje trgovalne platforme Optimtrader Romana Gomboča, vodje analiz pri NLB Skladih Marka Bombača, vodje oddelka upravljanja delniških in drugih naložb pri Alta skladih Petra Jenčiča ter upravljavca skladov družbe KBM Infond Aleša Grbića.

Kdo so najboljši upravljavci premoženja?

Popoldanskemu seminarju sledi že 8. razglasitev najuspešnejših vzajemnih skladov in naj upravljavca po izboru revije Moje finance, kjer bodo največji domači upravljavci premoženja razkrili svoje načrte.

V sklepnem delu dogodka sledi še okrogla miza o tem, kako se bodo v prihodnje financirale podjetniške ideje in kako se bo v prihodnosti investiral denar. Kaj o tej temi meni voditelj okrogle mize Andraž Grahek, soustanovitelj in direktor Capital Genetics, in kdo vse bo na okrogli mizi sodeloval, poglejte v spodnjem videu.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Kako se lahko udeležite dogodka, ki bo 13. marca v hotelu Lev, in sicer od 15.30?

Ker so bili dozdajšnji dogodki razprodani, vam svetujemo, da si zagotovite svoj sedež čim prej. Celodnevna kotizacija za 7. dan mojih financ je 30 evrov, do vstopnice pa vas vodi tale povezava.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.