FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Spoštovana ministrica, kdaj se bodo mladi upravljanja z denarjem učili pri rednem predmetu?

Čas branja: 2 min
29.11.2017  14:50
To vprašanje bomo ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič postavili na prihajajočem Dnevu finančnega opismenjevanja v šolah.
Spoštovana ministrica, kdaj se bodo mladi upravljanja z denarjem učili pri rednem predmetu?
Kako osebne finance približati čim več mladim nam bo na konferenci z naslovom Dan finančne pismenosti v šolah, zaupala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.
Foto: Jure Makovec

Izkušnje kažejo, da je pri nas znanje iz upravljanja denarja na zelo nizki ravni. Finančna pismenost je resnično skrb zbujajoča, kažejo raziskave. Prav zato so na reviji Moje finance že pred štirimi leti začeli projekt finančnega opismenjevanja mladih. V ta namen so skupaj z neodvisnimi finančnimi strokovnjaki pripravili dva priročnika za učitelje, ki imajo vsako leto tudi šest izobraževalnih delavnic. Po koncu izobraževanja pa na svojih šolah vodijo krožek Mladi in denar.

V letu 2017 je bilo v projekt vključenih že 230 učiteljev iz 150 šol. Tako se mladi o osebnih financah učijo tudi v šolah, a za zdaj le še redkokje tudi pri rednem predmetu iz osebnih financ.

Glavni izziv še pred nami

Glavni izziv torej je, kako osebne finance približati vsem otrokom v šolah prek rednega predmeta, ne le tistim na krožku.

O tem bodo različni strokovnjaki skupaj z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič in direktorjem Zavoda za šolstvo RS Vinkom Logajem govorili na Dnevu finančnega opismenjevanja v šolah, ki ga 13. decembra na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani organizira revija Moje finance.

Učitelji, ki mlade o osebnih financah na svojih šolah že učijo, pa bodo predstavili svoje dobre prakse, kako jim je to uspelo in kako zadovoljni so s temi znanji mladi.

Soočimo mnenja za boljši jutri

Na dogodek lepo vabljeni ravnatelji in učitelji osnovnih in srednjih šol, predstavniki državnih ustanov, predstavniki finančne industrije in njihovih združenj, osebni finančni svetovalci in vsi tisti, ki menite, da lahko dosedanji sistem finančnega izobraževanja še kako izboljšamo, pa ne le v šolah, temveč tudi na nekaterih drugih področjih.

Udeležba na dogodku je brezplačna, vseeno pa je zaradi organizacije potrebna predhodna prijava do ponedeljka, 4. decembra 2017, in sicer po elektronski pošti: klemen.mavsar@finance.si ali po telefonu: 080 15 80.

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.

PRO
Članki
Članki Edini slovenski projekt finančnega opismenjevanja mladih zdaj poleg učiteljev vabi tudi starše

Mladi bodo za uspeh morali znati ne le zaslužiti, temveč tudi ravnati z denarjem.