FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Kako naj ženi pojasnim, kaj je bitcoin?

Čas branja: 2 min
17.11.2017  10:10
Morali boste vedeti, kaj govorite, zato morate poznati osnove. Vaša žena pa bo potrebovala malce potrpljenja in razumevanja.
Kako naj ženi pojasnim, kaj je bitcoin?
Foto: John Lund

Nikakor ne bo lahko, na vaši strani bo potrebno nekaj osnovnega razumevanja, kaj so bitcoin in druge kriptovalute, na ženini pa bo potrebno nekaj časa in potrpežljivosti.

Kriptovalute, kamor sodi bitcon kot prva takšna valuta, so del evolucije denarja. Najprej smo imeli kovance, nato bankovce, zdaj prevladuje elektronski denar. Pomanjkljivosti in nezaupanje v bančni sistem in države po vsem svetu so v zadnjih letih vodili do tega, da so računalniški strokovnjaki razvili zapletene programe, ki se uporabljajo za plačila in tako, da ustvarjajo tudi lastno valuto. Ta ima podobne lastnosti kot elektronski denar, vendar je ne izda centralna banka države.

Kaj je blockchain?

Takšen denar oziroma kriptovaluta pokriva potrebe po plačilih uporabnikov po vsem svetu. Izdajo enot kriptovalut potrjujejo in zapišejo drugi računalniško pismeni uporabniki plačilnega sistema, ki kot priče njihovemu nastanku s posebnim šifriranjem v veliko verigo (blockchain) potrjujejo izdajo valute in so za to plačani.

Gre torej za denar »od ljudi za ljudi«, ne pa »od države za ljudi«. S kriptovaluto se lahko trguje in njena cena oziroma tečaj je odvisen predvsem od povpraševanja tistih, ki vanjo verjamejo, saj je ponudba dolgoročno omejena. Bitcoin, prva in danes daleč najbolje sprejeta kriptovaluta, je sprožil plaz novih kriptovalut, ki so želele preseči tehnološke okvire bitcoina.

Od desetkratnih zaslužkov do boleče izgube v enem dnevu

Omamni donosi v zadnjih letih so predvsem odsev tveganja, ki so ga sprejeli tisti, ki stavijo na to, da bodo divji kriptokonji zmagovalci globalne dirke inovacij v panogi finančnih storitev. Nihajnost kriptovalut je izjemna. Letos so tečaji noro poskočili, recimo bitcoina za šestkrat, ether pa je poskočil za kar neverjetnih 38-krat. Torej, še enkrat, pozor! Naložbe v kriptosvet so izjemno tvegane. So špekulacija. Morda celo igra na srečo. Kot takšne ponujajo možnost hitrih zaslužkov, tudi do desetkratnih, tako rekoč čez noč, lahko pa vodijo v boleče izgube. Če se že odločite skočiti na kriptovlak, to storite tako, da boste ob tem udobno in mirno spali. Kar pomeni, da v kriptovalute ne vložite več kot 10 odstotkov razpoložljivih sredstev.

Ali so v ozadju kriminalci?

Brez dvoma so zaradi deroče reke denarja naivnih špekulantov, ki imajo povrhu še nizko raven znanja na področju spletne varnosti, pomanjkanja nadzora in zakonov ter anonimnosti v kriptosvetu svoj dom našli tudi goljufi, kiberkriminalci, pralci denarja in tudi organizirani kriminal. Na srečo se zdi, da se po vse širši maniji napoveduje veliki regulativni cunami za vse, ki delujejo v kriptosvetu, kar bo, upajmo, pripomoglo k temu, da se ločijo dobri od slabih in umazanih.

Kje lahko dobim več informacij?

Zanimanje med Slovenci za to tematiko je izjemno, saj kar 88 odstotkov bralcev Mojih financ in Financ želi o tem vedeti več. Imajo konkretna vprašanja, pogosto pa ne vedo, kje dobiti dober, neodvisen nasvet. Pojavlja pa se že cel kup kvazisvetovalcev, ki seveda iščejo priložnost za lahek zaslužek. Tema je vroča. Da se ne opečete, smo kot neodvisni finančni svetovalec priskočili na pomoč.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.