FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Srebro še vedno 60 odstotkov pod rekordom! So ga vlagatelji spregledali?

Čas branja: 4 min
13.11.2017  14:58
Srebro še vedno 60 odstotkov pod rekordom! So ga vlagatelji spregledali?
Foto: Ravitaliy

V tem letu je zlato v dolarjih pridobilo okoli 11 odstotkov. Z nekaj popravki sicer cena raste že od leta 2013, pravi Peter Slapšak, direktor Elementuma. Tudi za naprej je optimističen. Še posebej pa priložnost vidi v srebru, ki so ga vlagatelji v preteklih letih očitno spregledali. »Trg srebra je trenutno eden najmanjših in najbolj podcenjenih naložbenih trgov,« pravi naš sogovornik, a ob tem opozarja na nekatere napake vlagateljev v plemenite kovine.

Kako ocenjujete letošnje gibanje cen zlata in srebra? Vas je kaj presenetilo?

Gibanje cen zlata in srebra je vezano tudi na gibanje tečaja ameriškega dolarja. Ker je vrednost te denarne valute v primerjavi s preostalimi pomembnimi svetovnimi valutami večino letošnjega leta upadala, je temu primerno zrasla tudi cena zlata v dolarjih, za okoli 11 odstotkov. Najmanjšo rast cene je zlato izkazalo v evrih, 0,7 odstotka, saj je evro na račun slabitve dolarja tudi najmanj izgubil pri realni kupni moči. Letošnje presenečenje je morda le v tem, da trg plemenitih kovin ne reagira več na slabe novice in geopolitična trenja tako kot nekdaj in ne sledi rasti realne inflacije.

Cena zlata v dolarjih je trenutno okoli 1.280 dolarjev za unčo. To je 30 odstotkov ceneje kot ob rekordu leta 2011. Je pa od konca leta 2015, ko je doseglo lokalno dno, že 20 odstotkov v plusu. Kakšen trend cene zlata pričakujete do konca tega leta in v prihodnjem letu?

Trend gibanja cene zlata je naraščajoč že od konca leta 2013. Zgodovinski podatki kažejo, da je rast cene zlata v drugi polovici leta še močnejša kot v prvi. Predvsem bi se morala rast cene zlata pokazati v valuti evro, ki bo zaradi kratkoročnega »okrevanja« dolarja izgubila del kupne moči. Statistični podatki pravijo, da je november najdonosnejši mesec v letu za plemenite kovine. V prihodnje je pričakovati nadaljevanje rasti cene zlata, saj sta v vzponu tako realna kot tudi statistična inflacija.

Katere so priložnosti in katere največje pasti za vlagatelje v zlato?

Ceno zlata krojijo predvsem terminska borza v Londonu (CME) in glavne centralne banke (Fed, BoJ, ECB, BoE in PBOC) ter nekaj malega razmerje med ponudbo in povpraševanjem in izredni geopolitični ali gospodarski dogodki. Vlaganje v zlato ni iskanje naložbene priložnosti, ampak nuja zaščite dela osebnega premoženja pred nepredvidenimi političnimi in monetarnimi odločitvami. Največji pasti za vlagatelje sta nakup zlata na sekundarnem, sivem trgu zaradi možnosti ponaredkov in naložba s sposojenimi denarnimi sredstvi.

Kaj pa srebro? Cena je trenutno okoli 17 dolarjev za unčo srebra. To je več kot 60 odstotkov ceneje kot rekordnega leta 2011. Kdaj pričakujete obrat v gibanju cene srebra na trgu in kaj bi ga lahko povzročilo?

Trg srebra je eden najmanjših in najbolj podcenjenih naložbenih trgov. Realno je pričakovati, da ne bo več dolgo tako. Obrat trenda se je že zgodil konec leta 2015, a ni bil tako izrazit, da bi pritegnil ljudi. Na to, da se bo naraščajoči trend nadaljeval tudi v prihodnje, kažejo številni dejavniki: ponudba srebra je dosegla vrh leta 2015, banka JP Morgan kopiči zalogo fizičnega srebra, proizvajalci elektronike se povezujejo neposredno z rudniki srebra, povečano povpraševanje (čipi RDF, fotovoltaika, vlaganje …). Opaznejšo rast cene srebra pa lahko povzroči podoben dejavnik kot leta 2008, to je korekcija delniških trgov in nova finančna kriza. Seveda ob tem ne gre zanemariti prebujajoče se statistične inflacije.

Katera od obeh plemenitih kovin ima po vašem mnenju večji potencial za rast?

Zagotovo ima večji potencial rasti srebro. Zaradi podcenjenosti, investicijskega in industrijskega povpraševanja ter trenutnega razmerja med ceno zlata in srebra, ki je 1 : 72.

Če bi za vložek v plemenite kovine imeli na voljo recimo deset tisočakov, kako bi jih dolgoročno razporedili med zlato, srebro in še kakšno kovino?

Razporeditev vložka je seveda treba prilagoditi vsakemu vlagatelju posebej. Posploševanje ne bi bilo korektno. Menim, da v poštev prideta samo zlato in srebro, ker sta edini monetarni kovini (denar). V prihodnje bo namreč izjemnega pomena imeti likvidno premoženje in valuto, ki bo vsaj ohranjala realno kupno moč posameznika.

Pred kratkim ste na Elementumu izdali nov srebrnik miru in ljubezni. Zakaj ste se odločili za tako izdajo, koliko srebrnikov boste izdali, po kakšni ceni in kakšno je zanimanje zanje?

Zanimanje za srebrnik miru in ljubezni je zelo veliko. Gre namreč za slovenski produkt s slovenskim motivom in omejeno količino 1.800 kosov. Odločitev za njegovo izdajo je posledica dobrega odziva na prvi slovenski srebrnik z maso trojanske unče (31,1035 grama), ki je bil prvič izdan leta 2009. Novi srebrnik je mase 15 gramov in se ga da kupiti po ceni 22,5 evra. Je odličen tako za osebna kot tudi za poslovna darila.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.