FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Bodimo pogumni, ne pa neumni!

Čas branja: 3 min
17.10.2017  22:00  Dopolnjeno: 12.03.2018 11:09
Bodimo pogumni, ne pa neumni!

Naj nekaj priznam ... Nerada se ukvarjam z denarjem. Najraje bi ga imela prav toliko, da mi nanj ne bi bilo treba misliti. Samo, žal, nisem prepričana, koliko to je in kako do tega priti. Glavni razlog, da mi je ravnanje z denarjem neprijetno, je, da je to zame povezano s celo vrsto strahov in zaskrbljenosti. Če ga je manj, kot ga ta hip potrebujem – kako bom preživela? Če ga je več, kot ga ta hip potrebujem – kaj, če bom sprejela slabo finančno odločitev in ga izgubila?

Ko izvajam delavnice o pogumu, udeležence pogosto vprašam: »Kaj vas drži nazaj? Kaj je tisto, zaradi česar ostajate majhni in na varnem?« Navadno dobim odgovor – strah. Strah je tisti, ki nas ustavi, ohromi, vzdržuje trenutni položaj, ko bi si v resnici želeli spremembo ali sprejeti pomembno odločitev. Včasih si ljudje želijo, da bi lahko živeli brez strahu, brez zaskrbljenosti. Zdi se jim, da bi tako lahko naredili vse tisto, kar si želijo, pa si ne upajo tvegati. Hkrati se moramo zavedati, da je strah eno najbolj primarnih čustev in odločilnega pomena za preživetje.

Strah je čustvo, ki ga doživimo, ko je ogroženo nekaj, kar nam je pomembno, in ocenimo, da je ogrožajoča sila večja in močnejša od nas – da se ji ne moremo upreti. Strah je nujno sporočilo, da smo se znašli v položaju, ki presega naše zmožnosti in je za nas nevaren. Zato nas strah pripravi na umik; ne pa na korak naprej, spremembo ali boj. Nekateri strahovi so usmerjeni v prihodnost, na primer zaskrbljenost. Ko govorimo o finančnih načrtih, so ti navadno povezani z zaskrbljenostjo – »kaj bo, če ...«. Funkcija zaskrbljenosti je, da se ustrezno pripravimo na okoliščine, ki nas čakajo v prihodnosti, da se bomo z njimi takrat lahko spoprijeli – in da dokler nismo pripravljeni, v te okoliščine ne vstopimo. Moja zaskrbljenost najverjetneje izhaja iz tega, da imam občutek, da o financah preprosto premalo vem.

Strah, in s tem tudi zaskrbljenost, je izraz volje do življenja – zakaj nas potem tako pogosto ustavi, da ne živimo tako, kot bi si v resnici želeli? Težava je v nepopolnosti naše zmožnosti predvidevanja prihodnosti. Strah izgine šele, ko smo prepričani, da se z okoliščinami lahko spopademo in položaj presežemo. Zelo pogosto pa tega ne moremo z gotovostjo vedeti, dokler ne poskusimo. Še več – ker se svet spreminja in ker se mi sami spreminjamo, niti takrat, ko smo kaj podobnega že doživeli, ne moremo biti povsem prepričani. Zato se ljudje naučimo živeti z določeno stopnjo negotovosti in tveganja; z določeno stopnjo ranljivosti. Pogum torej ni odsotnost strahu. Pogum je naša zmožnost, da zdržimo s to negotovostjo, tveganjem in izpostavljenostjo ter sprejmemo odločitev kljub strahu.

Vse vrste vlaganja iščejo razmerje med tveganjem ter dobitki. Večja so nihanja, večja so tveganja – in možni dobiček. Glede na to, da je zaskrbljenost plod razmerja med ogrožajočim položajem in našo zmožnostjo, da se mu upremo, sta dve možnosti, da jo zmanjšamo. Nerealna zaskrbljenost je rezultat precenjevanja ogrožajočih okoliščin (ali podcenjevanja lastnih zmožnosti), zato pogosto pomaga, če zberemo čim več informacij in tako preverimo realnost svoje ocene. Če je zaskrbljenost realna, se lahko pripravimo tako, da bomo čim bolje opremljeni, da se z okoliščinami spoprimemo.

In šele tu vstopi v zgodbo pogum. Pogum ne pomeni, da brezglavo vlagamo, ne da bi zbrali vse informacije. Pogum pomeni, da po tem, ko imamo realno sliko in smo čim bolje pripravljeni, vseeno naredimo korak naprej, čeprav nismo popolnoma pripravljeni in ne moremo z gotovostjo napovedati uspeha. Pogum pomeni, da ravnamo kljub strahu.

To pa še ne pomeni, da so vse pogumne odločitve dobre odločitve in da vodijo do uspeha. Če bomo dovolj pogosto dovolj pogumni, bomo gotovo kdaj neuspešni. Pomemben del pogumnega sprejemanja odločitev je zavedanje, da se bomo po neuspehu lahko pobrali. Naložbe, pri katerih si ne moremo privoščiti neuspeha, so neumne. Samo tiste naložbe, pri katerih imamo jasen načrt, kako se bomo iz godlje izkopali, če nam ne uspe, so pogumne.

Avtorica prispevka je Katarina Veselko, diplomirana psihologinja, zaposlena v O.K. Consultingu. Osvojila je naziv mladi svetovalec 2014.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.