FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Pozor, revolucija pri upravljanju vašega denarja! Prihaja Money Rebel!

Čas branja: 11 min
12.10.2017  08:02
Sodobna bančna platforma Money Rebel bo v svetu finančnih storitev in bančništva prinesla svež veter, pravo revolucijo. Že danes bi lahko ponudila desetkrat višjo obrestno mero, kot jo ponuja katerakoli banka.
Pozor, revolucija pri upravljanju vašega denarja! Prihaja Money Rebel!

Skupina strokovnjakov na tem področju – pod taktirko Mitje Vezoviška, upravljavca osebnega premoženja, in Ane Vezovišek, strokovnjakinje za bančništvo, Urbana Cjuhe, strokovnjaka za razvoj spletnih storitev, Mihe Pulka, strokovnjaka za kriptovalute, in osebne finančne svetovalke Nataše Kozlevčar – v spodnjem intervjuju razkriva svoje načrte. Ducat pravnih, produktnih in trženjskih strokovnjakov ter razvijalcev za razvoj programskih rešitev na področju financ obeta izjemno finančno in bančno storitveno platformo.

V eni platformi bodo združili celoten trg klasičnih in kriptofinančnih instrumentov, omogočili dostop do vseh bank in finančnih ustanov – v skladu z direktivo EU PSD2, na koncu pa ponudili povsem lastno mobilno banko. Ta bo podpornikom projekta zagotavljala popolnoma brezplačen račun, transakcije in kartico ter napredne storitve, ki bodo temeljile na umetni inteligenci.

Projekt so zasnovali ob pomoči ljubljanskega ABC pospeševalnika, zdaj pa na trgu, prek mehanizma javnega množičnega financiranja in izdaje lastnih kriptožetonov, iščejo in že prejemajo podporo za razvoj.

Platforma Money Rebel je novost, ki je v Evropi menda še ni. Zakaj ste se odločili zanjo?

Mitja Vezovišek: Ideja o razvoju platforme za finančne storitve in v drugi fazi pametne mobilne banke ni nastala po naključju. Že nekaj let se je počasi kalila in prihajala na plan v obliki parcialnih rešitev, ki smo jih razvijali sami (Moj budget, Moj portfolio, Moj coach ...) ali pa vzeli za svoje (N26). Na pobudo ABC pospeševalnika se je del ekipe Vezovišek & Partnerji konec leta 2015 oddvojil in se pridružil drugi generaciji pospeševalnika. Tam smo spoznali start-up svet in start-up Krip.to, ki je razvil platformo za avtomatizirano trgovanje s kriptovalutami. Ker smo »uporniki« proti vsemu tistemu, kar je predrago, neetično, zastarelo, nefunkcionalno, nedonosno, smo se odločili od besed preiti k dejanjem in za svoj projekt izbrati pomenljivo ime - Money Rebel.

Dejstvo je, da bi si vsi zaslužili živeti življenje, kakršno si želimo, a nas pri tem največkrat ovirajo prav denar in finančne skrbi. Naša največja skrb bi morala biti, kam z denarjem, ki nam ostaja, in ne nasprotno. V času, ko ima vsak izmed nas v žepu pametni telefon, ko smo priča hitremu razvoju umetne inteligence, bi moralo biti upravljanje denarja preprosto. In ko nas občasno zanese, bi nas lahko nekdo preprosto opomnil in usmeril na pravo pot. In prav takšno revolucijo prinaša v naša življenja Money Rebel.

Kdaj načrtujete, da bo platforma zaživela, v kakšni obliki in koliko je želeno število uporabnikov čez recimo pet let?

Urban Cjuha: Naša platforma bo uporabnikom na voljo po fazah, ki smo jih določili tudi v temeljnem dokumentu – tako imenovanem whitepaperju. Prva faza, Money Rebel Platforma, bo končana že v drugem četrtletju prihodnjega leta. Zadnja faza, pametna mobilna banka Money Rebel, pa je predvidena za konec leta 2019.

Pri uporabnikih moramo ločiti končne uporabnike in svetovalne hiše, ki bodo uporabljale platformo za pomoč pri svetovanju. Kar zadeva število uporabnikov, lahko povemo, da ciljamo na celoten evropski trg in v petih letih pričakujemo sedemmestno število končnih uporabnikov. Zavedamo se, da je naša rešitev namenjena uporabnikom, ki jim bo sodobno finančno poslovanje čez pet let vsakdanje – zato verjamemo, da bomo to število uporabnikov celo krepko presegli.

Želim si izbrati zame najbolj optimalen naložbeni portfelj za varčevanje sto evrov na mesec za 15 let. Kako si bom lahko pomagal z vašo platformo?

Nataša Kozlevčar: Pri varčevanju za dolgoročni cilj boste lahko izbrali svojega osebnega finančnega svetovalca, ki vam bo na tej poti pomagal. Namreč, to bodo vnaprej izbrani in licencirani osebni finančni svetovalci, ki jih boste plačali za nasvet, njihov nasvet pa bo optimalen in prikrojen za vas. Predstavljajte si, da bo to delovalo podobno kot Airbnb, kjer si boste lahko ogledali profil svetovalca in na katerem področju je najmočnejši; podroben pregled (due dilligence) bo opravil Money Rebel. Pozneje bomo dodali tudi »social rating«, ki bo delno subjektiven, delno pa objektiven.

Vaša storitev bo temeljila tudi na zdajšnjem algoritmu MR Kriptel.de. Kaj je to, zakaj je revolucionaren?

Miha Pulko: MR Kriptel.de je produkt, ki ga podpira samodejni trgovalni in predikcijski algoritem, katerega osnova je izvajanje arbitraže med kriptovalutami na več načinov. Torej algoritem opazuje izbrane kriptomenjalnice 24 ur na dan vse dni v tednu, in ko so razmere ugodne, izkorišča razlike v cenah, trgovalne priložnosti. MR Kriptel.de smo določili kot tako imenovani backbone našega projekta, saj smo želeli podpornikom že od začetka ponuditi delujoč produkt, ki bo ustvarjal vrednost našega žetona – MRP token – ko bodo drugi produkti še v razvoju.

Platformo želite pozneje nadgraditi s Pametno mobilno banko. Kako bo ta pomagala uporabniku pri upravljanju denarja?

Ana Vezovišek: Ključ do optimalnega ravnanja z denarjem je znanje. Tega imamo danes občutno premalo. Če želimo to spremeniti, je znanje treba implementirati v samo banko. Uporabnik MR Pametne mobilne banke bo deležen nasvetov in konkretnih usmeritev, kako razporediti denar, da bo lahko zasledoval svoje finančne cilje. Obenem bo imel možnost uporabe podračunov, s katerimi bo sredstva razporedil po kategorijah in tako prevzel nadzor nad svojo porabo, ki je ključna, če ne želimo več živeti od plače do plače in se želimo znebiti dolgov.

Ali bo platforma Slovencem ponudila možnost vlaganja denarja, zavarovanja tudi pri finančnih ponudnikih, ki jih v Sloveniji sicer ni?

Ana Vezovišek: Vsekakor, prav to je naš namen. Da bomo tudi Slovencem približali finančne produkte, ki jih uporabljajo drugje po Evropi. Seveda je vse odvisno od regulative, a vendar nam je pomembno, da omogočimo dostop do najboljših in najcenejših finančnih rešitev na evropskem trgu. Danes smo omejeni in tako tudi nemalokrat stisnjeni v kot. S platformo bomo odprli vrata in uporabnik bo lahko izbral tisto, kar je resnično najbolje zanj.

Zakaj bi nekdo uporabljal to platformo namesto storitev, ki so na voljo zdaj? Bo prihranil čas, denar …?

Ana Vezovišek: Naš končni cilj je pametna mobilna banka, ne zgolj platforma. Takšne banke ni še nikjer. Pravzaprav ne vidim razloga, zakaj nekdo ne bi bil uporabnik banke Money Rebel, ko pa bo imel čisto vse, kar potrebuje, na enem mestu. Bančni račun, pametno budžetiranje, pregled nad portfeljem, dostop do sveta kriptovalut, arbitraže, vlaganja, dostop do najboljših finančnih rešitev in podobno. Vsekakor bo prihranil veliko časa, a še več bo prihranil oziroma povečal svoje premoženje z orodji za vlaganje ter ne nazadnje s svetovalci, ki mu bodo vedno na voljo.

Gre za kompleksno storitev. Koliko ljudi – osebnih finančnih svetovalcev, programerjev …– bo skrbelo za njeno delovanje?

Urban Cjuha: Money Rebel bo povabil vse svetovalce, ki bodo ustrezali merilom. Naš cilj je, da bomo že v prihodnjem letu priključevali večje finančne svetovalne hiše iz Evrope in širše, zato se bo število kaj hitro začelo vrteti pri več tisoč licenciranih osebnih finančnih svetovalcih. Tudi to je posebnost platforme Money Rebel – svetovalci, ki bodo vključeni, bodo preverjeni in opraviti bodo morali ustrezno licenco.

Kar zadeva tehnično ekipo, je seveda odvisno od tega, koliko mejnikov bo doseženih. Za prvi mejnik imamo pripravljeno ekipo 25 programerjev in tako naprej. Za nami stoji podjetje z več kot sto programerji, ki že pripravljajo okolje za začetek razvoja.

Obljubljate robotske svetovalce oziroma tako imenovano umetno inteligenco. Kaj to pomeni za uporabnike, kaj za vlagatelje?

Jaka Kladnik: Pri razvoju umetne inteligence smo sklenili izjemno partnerstvo s podjetjem Quintelligence, ki je spin-off Inštituta Jožefa Stefana, natančneje Laboratorija za umetno inteligenco E3 IJS. Svoje izkušnje so že dokazali pri projektih za Bloomberg, British Telecom, New York Times, Microsoft Research. V praksi bo to pomenilo, da bo uporabnik lahko sam povedal, kakšne naložbe ga zanimajo, sistem pa bo stalno analiziral finančno dogajanje in trge, zaznaval nove trende in priložnosti ter jih predlagal uporabniku, po možnosti še preden bodo ti trendi postali množični.

Denar za razvoj platforme boste zbirali prek izdaje kriptožetonov (ICO), in ne po »klasični« poti. Zakaj ste se odločili za to pot?

Mitja Vezovišek: Prvi razlog je v tem, da z javno ponudbo kriptožetonov preveriš odziv prihodnjih uporabnikov. Tisti, ki podprejo tovrstne, realne projekte, običajno želijo uporabljati izdelek oziroma storitev. To pomeni, da ne iščemo le vlagateljev, temveč tudi prihodnje uporabnike.

Drugi razlog je, da gre za start-up v zagonski fazi, kar pomeni, da večina klasičnih poti odpade. Banke ponujajo ugodna posojila le tistim podjetjem, ki jih navadno ne potrebujejo, skladi tveganega kapitala pa zahtevajo več kot le delež v podjetju. Poleg tega običajno ne podpirajo zagonskih podjetij v tej fazi, temveč šele, ko podjetje že ima izdelek in kupce.

Tretji razlog pa je, da želimo sprožiti mini revolucijo v finančni industriji, saj smo prepričani, da si uporabniki zaslužijo več, kot jim trenutno trg ponuja. Vse na enem mestu, hitreje, ceneje, etično in povezano. In to lahko storimo le tako, da povežemo oba svetova, tradicionalnega (fiat) in novega (kripto), svetovalce in stranke, razvijalce in podpornike.

Koliko denarja želite zbrati z ICO in do kdaj?

Urban Cjuha: Mejnikov je več, najprej moramo doseči minimum, to je dva milijona evrov. Končni cilj je 24 milijonov, vendar pa gre od tega 10 milijonov neposredno v sklad za kriptoarbitražo, ki bo že takoj, se pravi pred končanjem produkta, sposobna dvigovati vrednost žetonov. Sredstva se bodo zbirala v fazi PREICO in ICO, ki bosta skupaj trajali približno dva meseca.

Kateri so vaši morebitni kupci kriptožetov?

Nataša Kozlevčar: Potencialni kupci kriptožetonov se delijo v dve večji skupini. V prvi so tisti, ki si želijo spremembe glede banke; zavedajo se, da jim pripada več, in bodo to izkazali s podporo projektu. Money Rebel bo namreč banka, kjer podpornikom projekta ne bo treba plačevati za vodenje računa, prav tako bodo imeli brezplačne transakcije do konca življenja. Če računamo, da v povprečju prav za te stroške ljudje namenijo približno sto evrov na leto, to pomeni, da bi s podporo projektu v višini sto evrov po dveh letih imeli že stoodstotni donos. Tudi če bi vrednost našega žetona upadla na nič! Je pa res, da se podporniki običajno odločajo za višje zneske, denimo tisoč evrov, saj stavijo na višanje vrednosti žetona.

Druga večja skupina pa so tisti, ki si želijo boljših donosov. Eno je, da bo že sama banka imela boljše obrestne mere; že danes bi lahko ponudila desetkrat višjo obrestno mero, kot jo ponuja katerakoli banka. Kako? Z uporabo MR Kriptel.de, kriptoarbitražo, s katero že ustvarjamo lepe donose. Pri tem je pomembno, da gre za zelo nizko tveganje. Prav tako pa bo platforma zagotavljala osebne finančne svetovalce, ki bodo ljudem lahko pomagali na poti do ciljev: od načrtovanja do pravih rešitev za plemenitenje sredstev.

Če ima nekdo recimo tisoč evrov, ki bi jih vložil v vaše kriptožetone, kaj dobi z nakupom?

Mitja Vezovišek: Tisti, ki prispevajo denarna sredstva, kripto ali klasična, bodo ob izdaji žetonov, ki se bo zgodila takoj, ko bo proces časovno ali po količini zbranih sredstev končan, prejeli žetone. Te bodo lahko shranili v svoje digitalne denarnice, njihovo trgovalno vrednost pa lahko preverjali na eni od najbolj varnih in uglednih borz kriptovalut in žetonov. Ko bo platforma zaživela, bodo žetone lahko uporabili za plačilo storitev na platformi.

Seveda bodo podporniki lahko naše žetone, tako kot vse druge, po koncu zbiranja sredstev in uvrstitvi na menjalnice prosto zamenjali (prodali) za druge kriptovalute in/ali evre. Ker računamo na veliko uporabnikov, bo menjava žetonov zelo živ proces, vrednost pa bo vsekakor odvisna od povpraševanja. Pri tem bomo tudi sami skrbeli, da letno 25 odstotkov dohodkov podjetja uporabimo za odkup žetonov in tako povišujemo vrednost žetonov. Pri tem procesu nam bo pomagala ekipa Quantum Project, katere soustanovitelj je Damijan Merlak iz Bitstampa in ki bo skrbela za likvidnost našega žetona.

Kaj, če bi vrednost kriptožetonov po začetku kotacije precej upadla? Kako bi to vplivalo na razvoj vaše platforme?

Ana Vezovišek: Prav nič ne more vplivati. Ko so sredstva zbrana, so namenjena za razvoj in ne bodo več izpostavljena valutnemu tveganju. To pomeni, da bomo zbrana sredstva, ki jih bomo potrebovali za razvoj v evrih, pretopili v evre, za razvoj v bitcoinih v bitcoine in tako naprej.

Kaj pa, če upade vrednost kriptovalut? Kaj to pomeni za celoten projekt in za vaše vlagatelje?

Miha Pulko: To je možen scenarij, vendar sam upad ne bo vplival na dolgoročno vrednost našega žetona. Zasnovali smo namreč ekosistem, ki bo na več načinov stimuliral njegovo vrednost. Prvi je uporaba MR Krpiptel.de za redne odkupe in ustvarjanje začetne vrednosti. To pomeni, da dobiček uporabimo za odkup MRP toknov iz menjalnic. Druga vrednost bo prišla iz naših uporabnikov, ki bodo za plačevanje storitev prav tako uporabljali MRP token. Če pomislimo malce naprej - bančni app bo imel integrirano samodejno menjalnico, ki bo ob plačilu storitev z evri ali bitcoini na primer samodejno kupila MRP in ga poslala ponudniku storitev. S tem bomo zagotovili redno povpraševanje tudi pozneje. Tako da kratkoročni upad nima nekega večjega vpliva na vse skupaj.

Kaj kot osebni finančni svetovalec svetujete vlagateljem v kriptožetone ali kriptovalute? Koliko svojega premoženja vložiti v tovrstne naložbe?

Mitja Vezovišek: Kriptovalute in žetoni sodijo med alternativne naložbe, ki v portfelju posameznika pomenijo dodatek, ne osnovo. Ne glede na to, kako vroče so tovrstne naložbe, pa prinašajo drugačna, neznana tveganja. Zato povprečni stranki priporočamo, da v svoj portfelj uvrsti do deset odstotkov kriptovalut oziroma žetonov. Pri tem pa naj izbira med projekti, ki imajo odlično, že dokazano ekipo ter lahko prikazujejo realno, dodano vrednost.

Nekateri pravijo, da kriptosvet čaka podoben scenarij kot pikakomovska podjetja leta 1999, kar pomeni, da naj bi balon prej ali slej počil, potem pa se bodo izkristalizirala nekatera podjetja, ki bodo postala velika. Se strinjate s takšnim scenarijem?

Simon Ručigaj: Predvsem lahko rečemo, da tu scenarija ni. Svet kriptovalut je izkazal izjemen razvojni potencial, regulatorji pa se počasi zavedajo, katere ukrepe morajo sprejeti, da lahko tvorno soustvarjajo finančno prihodnost. Dejstvo je, da so kriptovalute na pohodu, in logično je, da se med projekti ICO najdejo tudi taki, ki niso etični – to pa meče slabo luč na vse. Mi se zavedamo finančnih in tudi širših družbenih implikacij kriptovalut in močno verjamemo v to, da je prihodnost denarja kombinirana – klasične in kriptovalute že zdaj soobstajajo, gre le za razmerje, ki se bo v prihodnosti le še spremenilo, v prid kriptovalut, seveda.

Kako bo kriptosvet po vašem mnenju spremenil naša življenja?

Jure Pirc: Kriptosvet že danes spreminja življenja številnih po svetu. Ljudje, ki imajo identiteto, bančni račun in urejen socialno-ekonomski status, se ne zavedajo milijard ljudi po svetu, ki tega nimajo in si podobnega statusa v družbi ne morejo predstavljati. Digitalna preobrazba svetovne ekonomije je postopek, ki se ne more zgoditi čez noč, pred njim pa je še dolga pot. Money Rebel bo omogočil tudi te procese.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.