FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Mala podjetja, pozor! Prihaja blockchain rešitev za vašo likvidnost!

Čas branja: 3 min
11.10.2017  08:03
Rešitev napoveduje platforma za prodajo in odkup terjatev podjetja Hive Project, ki deluje na tehnologiji veriženja blokov.
Mala podjetja, pozor! Prihaja blockchain rešitev za vašo likvidnost!
Foto: monsitj

Prodaja in odkup terjatev sta trenutno najbolj razširjena predvsem pri večjih podjetjih, saj je proces ocenjevanja terjatev in obdelovanja transakcij precej zamuden in povzroča veliko stroškov. Platforma podjetja Hive Project pa bo pomagala ravno manjšim podjetjem: »Predstavljajte si, da ima varčevalec na voljo tri tisoč evrov in bi jih rad oplemenitil. Ker so v banki nizke obresti, jih raje posodi malemu podjetniku, ki ima trenutne likvidnostne težave, tako da odkupi kakšno njegovo terjatev.

Podjetnik bo tako lahko brez težav nadaljeval svoje poslovanje, vlagatelj pa bo po poplačilu terjatve lahko dodatno zaslužil,« idejo platforme opiše naš sogovornik, soustanovitelj in direktor Hive Project Jure Soklič. Obljublja, da bodo s svojo platformo preprečili tudi možnost goljufij oziroma podvajanja računov. »To bomo na platformi Hive Project preprečili z uporabo tehnologije veriženja blokov, ki bo vsak izdani račun oziroma fakturo opremila z unikatnim digitalnim prstnim odtisom,« pojasni Soklič. Avtomatizacija celotnega procesa pa bo precej znižala tudi stroške faktoringa, kar je za male podjetnike prav tako zelo pomembno. In kaj še napoveduje naš sogovornik Jure Soklič?

Poleti ste uspešno končali ICO in od vlagateljev zbrali okoli osem milijonov dolarjev za financiranje postavitve platforme za trgovanje s terjatvami. Kako daleč ste s postavitvijo platforme in kdaj pričakujete, da bo zaživela?

Pravkar končujemo beta verzijo platforme, ki jo bomo javnosti predstavili do konca tega meseca. Platforma, s katero bodo mala podjetja lažje prihajala do likvidnosti, bo zaživela v prvi četrtini leta 2018.

Zakaj bi nekdo izbral vašo platformo in ne kakšno drugo pot prodaje ali odkupa terjatev?

Mala podjetja so pri pridobivanju finančnih sredstev zapostavljena, saj ne morejo uporabljati enakih instrumentov kot večja podjetja. Prav tako si ne morejo privoščiti zaposlovati strokovnjake s posameznih področij - računovodstvo, finančni strokovnjaki -, kar si lahko privoščijo »veliki«. Z uporabo naše platforme se to spreminja, saj bo poskrbela za popolno avtomatizacijo podatkov, kar bo podjetjem omogočilo enostavnejše pridobivanje likvidnosti. Prednosti naše platforme so torej enostavnost, hitrost in popolna transparentnost, česar mala podjetja v stari ekonomiji niso bila deležna.

Zakaj ste se odločili za financiranje platforme prek izdaje kriptožetonov in ne prek klasičnih poti financiranja?

Želeli smo doseči dva cilja. Poleg zbiranja sredstev smo hkrati že neposredno nagovorili tiste, ki bodo platformo uporabljali - podjetja, investitorje. Naši žetoni Hive Project (Hive token - HVN) so namreč gorivo za delovanje platforme, seveda pa lahko vlagatelji z njimi tudi trgujejo na več svetovnih borzah.

Kako bodo uporabniki vaše platforme zavarovani pred nihanji vrednosti tako žetonov na kriptoborzi kot tudi pred nihanjem vrednosti bitcoina in ethra?

Trgovanje na svetovnih borzah je izredno špekulativne narave in tukaj zavarovanj ni. Svetujemo previdnost, razpršenost naložb in bralcem polagamo na srce, naj v tako tvegane naložbe vstopajo z manjšim delom svojega premoženje.

Kakšen je vaš cilj glede števila uporabnikov vaše platforme v Sloveniji in globalno ter do kdaj želite uresničiti te cilje?

Naš cilj je postati številka ena med podjetji oziroma platformami, ki omogočajo podobno pridobivanje likvidnosti. Računamo, da bo našo platformo uporabljalo pet odstotkov malih podjetij v državah, v katere se bomo širili.

Nekateri pravijo, da kriptosvet čaka podoben scenarij, kot pikakomovska (dot.com) podjetja leta 1999, kar pomeni, da naj bi balon prej ali slej počil, potem pa bodo nekatera podjetja postala velika. Se strinjate s takšnim scenarijem? Se vidite med podjetji, ki bodo »postala velika«?

Delamo vse, da bo platforma zaživela in preživela tudi morebitne pretrese na trgu. A gre za tvegano naložbo, saj gre za naložbo v start-up. Po našem mnenju balon še ni blizu, pred njim pa se podjetja najlažje zavarujejo tako, da večji del sredstev pretvorijo v stabilnejše valute, kot je evro ali dolar.

Kako vidite kriptosvet v prihodnje in kako bo ta vplival na naše vsakdanje življenje?

Tehnologija blockchain bo spremenila svet, o tem ni nobenega dvoma. Pojavili se bodo novi svetovni velikani, novi facebooki, uberji in podobno, ki bodo temeljili na tehnologiji veriženja blokov. A ker gre za relativno novo panogo z visokim tveganjem, bo mnogo vlagateljev tudi razočaranih. Mi pa bomo naredili vse, da bodo tisti, ki so nam zaupali, zadovoljni.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.