FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Vlagatelji »ponoreli« za kriptovalutami. Kako tudi ne?

Čas branja: 7 min
03.10.2017  10:10
Vlagatelji »ponoreli« za kriptovalutami. Kako tudi ne?

Nekatere vlagatelje je tako prevzelo trgovanje s kriptovalutami, da gibanje njihovih vrednosti spremljajo podnevi in ponoči. Nič čudnega, saj so zaslužki v zadnjem času izjemni. Tržna kapitalizacija kriptovalut se je v letu 2016 podvojila, v prvi polovici tega leta pa zrasla še za 800 odstotkov in trenutno znaša 146 milijard dolarjev, pravi naš sogovornik Mitja Glavnik iz Kriptovalute.si. A po drugi strani opozarja, da v te naložbe nikakor ne smemo brezglavo in z vsem svojim premoženjem.

Nekdo ima privarčevanih 20 tisoč evrov. Koliko tega denarja bi mu svetovali za kriptonaložbe?

Danes se katerakoli kriptovaluta, še posebej z vidika klasičnih financ, šteje kot tvegana naložba, zato naj ji ne bi namenili več kot deset odstotkov razpoložljivih sredstev. Vendar bo pojem tveganja naložbe v kriptovalute v prihodnjih letih dobil povsem nov pomen, ker bo kriptonaložba popolnoma ustaljen način vlaganja, kot so danes depozit, delnica ali nepremičnina. Tako že zdaj obstajajo kriptovalute, ki so povezane z realnim premoženjem, kot so zlato in nepremičnine, le da je vlaganje vanje lažje, cenejše in precej bolj pregledno. Morda je strah pred tveganjem prevelik zato, ker gre za novo obliko, ki še ni vsem znana in za vsakogar sprejemljiva.

Zato ni odveč vprašanje: ali in koliko bi vložili v vzajemni sklad Galileo leta 1992, če bi vedeli, da lahko dobite dvajsetkratnik? In koliko bitcoina bi kupili leta 2010 za en dolar, če bi vedeli, da je danes vreden približno štiri tisoč dolarjev? Kriptosvet se je že zgodil. Morda nekateri z zaupanjem vanj čakajo, da se bo do konca razvil, vendar naj takrat ne pričakujejo nadpovprečnih zaslužkov.

Katere od kriptonaložb se vam zdijo trenutno najzanimivejše in kaj lahko vlagatelj od njih pričakuje?

Tržna kapitalizacija kriptovalut se je lani podvojila, v prvi polovici leta 2017 pa zrasla še za 800 odstotkov in trenutno znaša 146 milijard dolarjev, 24-urni promet s kriptovalutami pa je približno dve milijardi dolarjev. To je posledica razvoja kriptovalut v zadnjih treh letih. Bitcoin, še vedno sinonim za blockchain, je največji, najbolj špekulativen, je plačilno sredstvo in, kot pravijo mnogi, hranilec vrednosti. Dobil je sopotnike v obliki ethereuma, druge največje kriptovalute, ki omogoča izvajanje pametnih pogodb, kateregakoli pogodbenega razmerja na blockchainu (volitve, zemljiška knjiga ...).

Na Ethereum platformi nastajajo kriptovalute, ki imajo vrednost znotraj protokola, kot je na primer Viberate, in predstavljajo zaokrožen ekosistem, kjer kovanec ali žeton povezuje vse udeležence. Zadnja generacija pa so valute, ki so podprte z realnim premoženjem, kot je na primer Xaurum z zlato podlago.

Kako pa gledate na vlagatelje v ICO (Initial Coin Offer)?

Poleg zaslužkov s trgovanjem z zdajšnjimi kriptovalutami vas priložnost za zaslužek čaka tudi pri ICO, to je prvi izdaji kovancev oziroma žetonov, kjer desetkratnik vložka, če prodate v pravem trenutku, ni nič nenavadnega. Pri tem pa se kaže dobro seznaniti s tem, kaj vam izdajatelji pravzaprav ponujajo. Ker kriptovalute niso regulirane, lahko kdorkoli proda katerokoli zgodbo brez posledic, če se ne uresniči. Med slovenskimi ICO je bil v zadnjem letu zelo uspešen Iconomi (devet milijonov evrov), še bolj Cofoundit (13 milijonov evrov), kako se bo izkazal najnovejši Viberate, ki je v pičlih štirih minutah zbral devet milijonov evrov, pa bomo videli po 6. oktobru, ko bo skotiran na menjalnicah.

Iz nominalne vrednosti ob izdaji deset dolarskih centov je Viberatu na sivem trgu vrednost zrasla na en dolar. Kot zanimivost je bil Xaurum, slovenska kriptovaluta, podprta z zlatom, se pravi temelji na realnem premoženju, v ZDA naveden kot najbolj obetavna naložba v kriptosvetu za leto 2017, pred ethereumom in bitcoinom, sicer s pripombo, da donosi ne bodo strmi, vendar stabilni. Seveda pa prejšnji donosi niso jamstvo za prihodnje.

Katere so največje napake, ki jih opažate pri vlagateljih v kriptovalute, in kaj svetujete, da bi se jim izognili?

Opažam neverjetno zaupanje v trgovalne sposobnosti. Posameznik, ki je ravno vložil v katero od kriptovalut, redno, tudi ves dan, spremlja gibanje vrednosti na menjalnicah. Medtem ko so vlagatelji pred 20 leti čakali, kaj se bo zgodilo s posamezno delnico ali točko vzajemnega sklada, in spremljali gibanje vrednosti v dnevnem časopisju, današnji vlagatelji v kriptovalute spremljajo gibanje tečajev tako rekoč ves čas po spletu. Zato trpijo vsakodnevna opravila, zlasti pa je to nevarno početje, ker se povprečni, v tem primeru podpovprečni vlagatelj, ki prej ni trgoval z delnicami ali na Forexu, znajde v čezmernem trgovanju, se odzove na vsako spremembo v tečaju in temu nikakor ni kos.

Katere so po vašem mnenju največje priložnosti in največje pasti pri vlaganju v kriptovalute?

Velike priložnosti se ponujajo v obliki ICO. Ni še bilo platforme, kjer bi toliko idej dobilo podlago za zbiranje denarja za zagon. Medtem ko se na Kickstarterju zbira denar za posamezne poslovne zamisli, je kriptosvet platforma, na kateri lahko zrastejo nove države in nove kulture. Ker je povezava med ustvarjalci, izvajalci in uporabniki internet, meje ne obstajajo več.

Zanimivo se bo čez nekaj let ozreti nazaj in preveriti, katere nove oblike so zaživele. Past pa se skriva pri izbiri kriptovalute. Obstaja jih več kot tisoč, med katerimi ima vsaka svojo zgodbo. Zato je kar težko razbrati, ali gre pri posamezni valuti le za lepo pripravljeno spletno stran ali za resno ponudbo. Sicer se pri vsaki prvi ponudbi (ICO) ponavadi da lepo zaslužiti, če pravočasno odprodate, še posebej pri valutah, za katere se izkaže, da so bila pričakovanja prenapihnjena ali celo da so valuto ustvarili samo z namenom pobrati denar ob izdaji, brez nadaljnjega razvoja.

Ne gre pa zanemariti priložnosti, ki jih prinašajo uveljavljene kriptovalute. Tudi te ponujajo zelo lepe donose.

Nekateri pravijo, da kriptosvet čaka podoben scenarij kot pikakomovska podjetja leta 1999, kar pomeni, da naj bi balon prej ali slej počil, potem pa se bodo izkristalizirala nekatera podjetja, ki bodo postala velika. Se strinjate s takšnim scenarijem?

Vsekakor. V tistem obdobju je bilo dovolj, da ste imeli pikakom, nekaj zgodbe in ste lahko delež prodali za velike denarje. Nihče se ni spraševal po vsebini in njeni implementaciji. Podobno se dogaja pri ICO, še posebej pri tistih, ki obljubljajo, da bodo razvili platformo, vendar je mnogo takih, ki svoje obljube ne bodo izpolnili, zbrana sredstva pa bodo že davno porabljena. Zelo verjetno pa bodo obstale take, ki imajo že zdaj za seboj neko skupnost. Denimo Viberate že v startu združuje 130 tisoč izvajalcev z vsega sveta, ki bodo začeli uporabljati to valuto. Težje bodo obstale kriptovalute, ki take skupnosti še nimajo. Tudi bitcoin ni popolnoma na varni strani zaradi hitrosti ali, bolje rečeno, počasnosti transakcij.

Avgusta je že nastal bitcoin cash, katerega protokol je precej hitrejši in utegne v prihodnosti prevzeti transakcijski del poslovanja z bitcoinom. Na strani kriptovalut, ki pomenijo realno premoženje, pa bo odneslo tiste, za katere se bo izkazalo, da tega premoženja dejansko ni. Na primer pri Xaurumu natančno veste, koliko zlata je za valuto, v čigavi lasti je in kje se fizično hrani, medtem ko pri nekaterih valutah, povezanih predvsem z nepremičninami v ZDA, ni najbolj pregledno, ali ste solastnik nepremičnin ali ste upravičeni le do dela ustvarjenega dobička. Vendar se v primeru pikakomov internet ni ugasnil, ampak se je razvoj kakovostnih storitev še povečal. Podobno bo pri kriptovalutah.

Kako vidite kriptosvet čez pet let in kako bo ta vplival na naše vsakdanje življenje?

Bitcoin je vsekakor postal uporaben v smislu plačilnega sredstva, saj ga je v povezavi z debetnimi karticami možno uporabljati na navadnih bankomatih in POS-terminalih. Še posebno pa je uporaben v špekulativne namene, saj nihanje njegove vrednosti v nekaj sto dolarjih v zelo kratkem času ni nič neobičajnega. Zaradi navedenega ne bo presenečenje, ko bo presegel vrednost 10 tisoč dolarjev. Tako uporabnost bo doseglo vsaj še nekaj drugih kriptovalut. Vendar pričakujem največji razmah v klasičnih panogah, kot so letalska industrija, logistika in ne nazadnje finance.

Med logisti je prehod na blockchain že napovedal Maersk v povezavi z IBM, ripple, tretji največji kovanec, že združuje 15 od 50 največjih svetovnih bank in bo kmalu nadomestil poravnalni sistem SWIFT, švicarski kanton Zug intenzivno pripravlja zakonodajo za novo Silicijevo dolino, kjer bodo dobrodošla razvojna podjetja s tehnologijo blockchain ter bodo deležna vseh administrativnih in davčnih ugodnosti. Kriptosvet bo postal naš vsakdanjik, kot sta zdaj internet in elektronska pošta. Na tej tehnologiji bodo zrasle mnoge nove storitve in dejavnosti, ki do zdaj zaradi tehnologije in administrativnih ovir niso imele priložnosti. Kaj konkretno se bo dogajalo na menjalnicah in z vrednostjo kriptovalut, pa se lahko prepustimo prijetno presenetiti.

In kakšna je vloga vaše platforme Kriptovalute.si ter kako si lahko z njo pomagajo vlagatelji v kriptovalute?

Glavni namen je obiskovalcu ponuditi pregled nad gibanjem vrednosti kriptovalut v evrih in dolarjih ter omogočiti preprost in stroškovno ugoden nakup kriptovalut. Poleg tečajev so obiskovalcu na voljo korektne in hranljive informacije o kriptovalutah v slovenščini. Tako se lahko obiskovalec seznani z osnovnimi pojmi kriptosveta na eni in aktualnimi dogajanji na trgu na drugi strani. Do konca tega leta in v prvi polovici prihodnjega bo dodano mnogo funkcionalnosti, ki bodo obiskovalcem pomagale pri izbiri primernih kriptovalut in njihovem upravljanju prek trgovalne platforme.

Vedno pa je obiskovalcu na voljo osebno svetovanje, da bi naložbo v kriptovalute kar najbolj lahko uskladil s celotnim premoženjem.

  PRO
  Članki
  Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

  Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

  PRO
  Članki
  Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

  Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

  PRO
  Članki
  Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

  Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

  PRO
  Članki
  Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

  Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

  PRO
  Članki
  Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

  Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

  PRO
  Članki
  Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

  Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

  PRO
  Članki
  Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

  Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.