FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Vlagatelji podvojili vložek! Kaj pa zdaj?

Čas branja: 4 min
21.09.2017  08:00
Vlagatelji podvojili vložek! Kaj pa zdaj?
Foto: Andreas Weber

V začetku avgusta je podjetje SunContract uspešno končalo izdajo kriptožetonov (ICO) in s pomočjo vlagateljev zbralo dva milijona dolarjev za financiranje postavitve platforme za trgovanje z elektriko. Platforma se razvija, vlagatelji so lahko zadovoljni, saj je cena žetonov trenutno dvakrat višja od vstopne. O tem, kakšna so pričakovanja, smo se pogovarjali z Rokom Gornikom iz SunContracta.

Moje finance

moje.finance@finance.si

Kako daleč ste s postavitvijo platforme? Kdaj pričakujete, da bo zaživela?

Smo v zelo intenzivni fazi razvoja platforme, podpornih sistemov in vseh drugih funkcij, ki bodo tehnologijo blockchain približali širši množici. Največji izziv je narediti tehnologijo prijazno do klasičnega uporabnika. S podobno težavo so se v devetdesetih letih ukvarjala prva pikakomovska podjetja, ko so začela razvijati internetne tehnologije. Danes je večina storitev blockchaina na ravni, ki jo razumejo entuziasti te tehnologije, mi pa želimo to spremeniti. Naša storitev bo lahko uspešna le, če jo bo lahko povprečen uporabnik razumel in ne bo imel težav z uporabo. Trudimo se, da bi dosegli začrtan cilj, to pa je operativna platforma do konca prvega četrtletja 2018.

Kaj imajo od svoje naložbe v SunContract kupci vaših žetonov SNC?

Glavni motiv kupcev žetonov SNC je rast vrednosti posameznega žetona v prihodnosti. To pa se doseže s povečevanjem povpraševanja po njem. Povpraševanje bomo povečevali z razvojem naše storitve in dodajanjem možnih načinov uporabe žetona ter s povečevanjem števila strank na naši platformi. Logika je pravzaprav zelo preprosta: več bo uporabnikov platforme, več izmenjav žetonov bo. Več bo izmenjave, večji bo promet in zato višja cena. V septembru nam je uspelo doseči tudi dva glavna mejnika. Žeton SNC bo kmalu uporabljen kot uradno plačilno sredstvo Bitcoin društva Slovenije. Prav tako na trgu že potekajo aktivnosti trženja možnosti nakupa sončnih elektrarn in toplotnih črpalk z žetonom SNC. Tako smo na primer na sejmu MOS v Celju ponujali poseben sejemski popust z žetonom SNC vsem zainteresiranim za vlaganja v prej naštete produkte. To daje žetonu SNC širšo uporabno vrednost, ki ni vezana le na storitev, ki jo bo ponujal SunContract.

Žetoni SNC kotirajo na eni od kriptoborz. Koliko se je spremenila cena žetona od začetka kotacije do zdaj?

Cena žetona trenutno precej niha, kar je posebnost kriptovalut. Pričakujemo, da se bo cena umirila do prihoda storitve na trg in šla po poti stabilnosti oziroma zmerne rasti. Vstopna cena na trg je bila približno dva dolarska centa oziroma 0,00008 ethra. Trenutno je cena dvakrat višja od vstopne, videli smo tudi že desetkratnik cene. Menimo, da bo v prihodnjih mesecih cena počasi in zmerno rasla.

Kako so kupci električne energije prek vaše platforme zavarovani pred nihanji vrednosti tako žetonov SNC na borzi kot tudi pred nihanjem vrednosti ethra? Ali se lahko ta nihanja pokažejo na njihovih mesečnih položnicah za elektriko?

Uporabnikom, ki bodo storitve plačevali v SNC, se ni treba obremenjevati z nihanjem cene. Znesek na njihovi položnici bo odvisen od porabe v domači valuti, s tem pa bomo izničili nihajnost kriptovalut. Predvidevamo pa, da se bo nihajnost sčasoma umirila in se bodo tudi te skrbi zmanjšale.

Ali boste elektriko dobavljati tudi gospodinjstvom, ki nimajo žetonov SNC, ali pa je nakup pogoj za dobavo?

Razvoj platforme gre v smer preprostosti in široke uporabnosti. Prednost za uporabnika bo v tem, da mu ne bo treba poznati mehanizmov v ozadju, ki bodo skrbeli za izvajanje plačil. Povprečnemu uporabniku, ki ne bo želel ali pa poznal sveta kriptovalut, se ne bo treba priučiti vseh spretnosti. Za to bo skrbela platforma. V ozadju razvijamo mehanizme, ki bodo toliko skrbeli za poenostavitev tehnologije blockchain, da se povprečen uporabnik sploh ne bo zavedal, kaj poganja storitev, ki jo uporablja. Prav tako, kot povprečni uporabnik ne pozna mehanizmov, ki poganjajo spletno stran Financ, ki jo dnevno obiskuje, oziroma protokolov, ki zagotavljajo, da internet deluje.

Zakaj bi se neko gospodinjstvo odločilo za nakup elektrike prek vaše platforme, in ne za nakup prek koga drugega?

Prednost naše platforme vidimo na več ravneh. S tehnologijo blockchain lahko dosežemo optimizacijo določenih procesov, ki se v konvencionalnih podjetjih opravljajo ročno. S to revolucionarno tehnologijo lahko nekatere od teh procesov avtomatiziramo. Blockchain omogoča tudi večjo preglednost podatkov. Namreč, ko je podatek zapisan v javno knjigo, ga ni mogoče več spremeniti. Dodali bomo še druge funkcije, ki bodo storitev dobave elektrike naredile prijazno in enostavno.

Bo za vašega kupca elektrika cenejša kot drugje?

Glavno prednost platforme vidimo v preglednosti, zaupanju, sledljivosti, ki jo prinaša tehnologija blockchain. S platformo želimo decentralizirati porazdelitev virov pridobivanja elektrike ter spodbujati lokalne skupnosti k pridobivanju in porabljanju energije v lokalnih okoljih. Platforma postavlja nove temelje digitalizaciji v energetiki, ki jo ta že nekaj časa pričakuje. Porazdeljeni viri pridobivanja energije bodo temeljili na čistih virih energije, kar bo pomagalo družbi preiti v nizkoogljično obdobje. S tem bo energetika nekako tudi »demokratizirana«. Z vsemi temi prednostmi in optimizacijo računamo, da bomo lahko naredili tudi napredek pri stroških in ceni.

Kakšen je cilj glede števila uporabnikov vaše platforme v Sloveniji in globalno?

Projekta SunContract ne vidimo kot tekmeca zdajšnjim tržnim velikanom v Sloveniji in tujini. Sami vidimo prihodnost naše storitve kot nišo v energetiki, ki se bo bojevala za poseben tip porabnikov. Zavedamo se, da imajo veliki igralci na trgu pomembne prednosti, ki izhajajo iz njihove velikosti in pokritosti trga. Na trgu bomo nastopali počasi in preudarno, saj želimo graditi dolgoročen in uspešen posel. Prav tako ne želimo biti bitke z velikimi igralci, saj imajo neprimerno večjo tržno moč kot mi. Na trgu je dovolj prostora za male nišne igralce in tam se želimo uvrstiti mi.

  PRO
  Članki
  Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

  Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

  PRO
  Članki
  Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

  Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

  PRO
  Članki
  Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

  Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

  PRO
  Članki
  Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

  Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

  PRO
  Članki
  Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

  Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

  PRO
  Članki
  Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

  Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

  PRO
  Članki
  Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

  Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.