FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Noro, družina je mesečne stroške znižala s šest na nekaj več kot tri tisočake

Čas branja: 4 min
21.06.2017  23:59
To jim je uspelo potem, ko so začeli pozorno spremljati svoj osebni proračun. Vsakemu lahko uspe. Tudi mladim, ki šele začenjajo dobivati prve prihodke, je prepričana specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek, ki bo o tem predavala na Poletni finančni šoli za najstnike. Mladim svetuje, naj začnejo osebni proračun voditi takoj, ko dobijo svoje prve prihodke, pa naj gre za štipendijo, honorar, žepnino … Kako pa?
Noro, družina je mesečne stroške znižala s šest na nekaj več kot tri tisočake
Foto: JackF

Lahko navedete kak primer, kako se lahko nekomu spremeni življenje, potem ko začne voditi svoj osebni proračun?

Teh primerov je veliko. Vsak zase je edinstven in vsak je za tistega, ki je začel spreminjati svoje navade, pomenil posebno prelomnico v življenju. Pa vendar, če že moram nekoga izbrati, bi morda omenila gospo, ki je z 900 evrov mesečne porabe prešla na 600 evrov in tako vsak mesec prihranila 300 evrov. Še posebej zanimiv pa je primer družine, ki je s šest tisoč evrov mesečne porabe prešla na 3.300 evrov. Ključno v obeh primerih je bilo, da so z vzpostavitvijo nadzora nad porabo šele zaživeli – ugotovili so, kaj jim resnično veliko pomeni in za kaj pravzaprav živijo. Živeti brez vodenja proračuna je enako, kot bi vozili avto brez volana. Vemo, da nekam želimo priti, a nimamo sredstva, s katerim bi lahko do tja tudi prišli. Je podlaga za to, da sploh vzpostavimo nadzor nad našim denarjem, sicer bo on nadziral nas.

Kako sploh začeti voditi osebni proračun?

Tako kot povsod – na začetku (smeh). Najprej moramo sploh ugotoviti, kje smo danes, kakšne so naše zmožnosti, videti, kam vse nam po nepotrebnem odteka denar, ugotoviti, ali morda ne živimo celo prek svojih zmožnosti. Jaz pravim, da si moramo nastaviti finančno ogledalo. Kako to najhitreje naredimo? Tako, da preverimo, kam je v preteklem mesecu, dveh, treh, odtekel naš denar, ugotovimo, kaj vse nas čaka prihodnji mesec, in si potem določimo okvire pri posameznih kategorijah. To pomeni, da načrtujemo porabo vnaprej in potem le še spremljamo, koliko imamo za posamezno kategorijo še na voljo.

Koliko lahko po vaših izkušnjah vsakdo prihrani na mesec, če vodi svoj osebni proračun? Kje imamo ljudje največje rezerve, kje nam spolzi največ denarja?

Težko je natančno napisati, koliko. So pa po mojih izkušnjah v ospredju nekatere glavne kategorije, kjer resnično preveč porabimo; to so hrana, prevoz in bivanje. Je pa še nekaj. Raziskave kažejo, da naj bi kar do 20 odstotkov denarja porabili za stvari, ki nam ne prinašajo posebnega zadovoljstva. In katere so te stvari, se pogosto vprašamo. To lahko odkrijemo le tako, da spremljamo, kam gre naš denar.

Katere so tri najpogostejše napake, ki jih ljudje delajo pri vodenju osebnega proračuna?

Kot prvo ne vedo, kakšen je sploh smisel vodenja proračuna – torej ta ni v evidentiranju prihodkov in odhodkov ter pregledu za nazaj, temveč je to NAČRTOVANJE – pregled naprej. Kot drugo se tega lotijo takrat, ko je že zelo pozno ali celo prepozno – torej menijo, da je treba proračun voditi takrat, ko nam gre slabo, ko težko shajamo skozi mesec. A v resnici bi ga morali voditi takrat, ko nam gre dobro, in potem s pomočjo vodenja proračuna načrtovati svojo prihodnost. Tretje pa je, da potem prehitro obupajo, saj se tega lotijo na napačen način. Za vsako spremembo je potreben čas in enako velja za spremembo navad pri ravnanju z denarjem. Starejši ko smo, bolj so navade zakoreninjene v nas in dlje časa potrebujemo, da jih spremenimo. In enako je z vodenjem proračuna. Dlje časa ko bomo vodili proračun, bolj se bomo navadili načrtovati in potem bomo tudi drugače gledali na porabo denarja.

Kako pa je s tem pri mladih? Kdaj in kako naj se lotijo vodenja osebnega proračuna?

Takoj, ko dobijo svoje prve prihodke, pa naj gre za štipendijo, honorar, žepnino … Ni pomembno, kolikšen je znesek, ki ga imamo na razpolago. Pomembno je, da osvojimo kategoriziranje oziroma razporeditev našega denarja. Potem, ko se bodo njihovi prihodki povečevali, bodo natančno vedeli, kakšna je optimalna razporeditev denarja, kako načrtovati svoje cilje in jih tudi doseči. Ne bo se jim zgodilo, da bi jim zmanjkalo denarja, ne bodo potrebovali limita ali posojila za avto. Živeti bodo znali v okviru ali, bolje, pod okvirom svojim zmožnosti in pri tem ne bodo imeli občutka, da so za kaj prikrajšani.

Mladi imajo radi spletne aplikacije. Katere bi jim priporočili za vodenje osebnega proračuna?

Aplikacij za vodenje proračuna je danes ogromno. Med svetovno najbolj znani gotovo sodita YNAB (You need a budget) in Mint, pa potem aplikacija slovenskih razvijalcev Toschl in aplikacija, ki smo jo razvili pri nas in je bila prvotno namenjena kot orodje za naše stranke – Mojbudget.com. Ključno pri izbiri je to, da mora aplikacija omogočati načrtovanje in ne samo nadzorovanje. Prav nič nam namreč ne pomaga, če smo konec meseca svoj proračun prekoračili. Prej pa moramo vedeti, kakšna je naša poraba, in prej moramo znati krmariti med posameznimi kategorijami. Sicer pa pogosto rečem, da ni toliko pomembno, kakšen pripomoček bomo izbrali, pomembno je, da vemo, zakaj to delamo, in da so na koncu vidni rezultati.

Poletna finančna šola

Več in podrobneje o tem, kako voditi svoj osebni proračun, kakšni so lahko pri tem prihranki in kako lahko zaradi tega živimo bolj samozavestno in z manj finančnega stresa, bo specialistka za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek predstavila na Poletni finančni šoli za najstnike, ki jo revija za upravljanje osebnega premoženja Moje finance letos organizira že drugič. Poletne šole se lahko udeležijo mladi v starosti približno od 13 do 19 let. Njena posebnost je, da bodo vseskozi na terenu. Tako bodo denimo obiskali osebnega finančnega svetovalca, uspešnega podjetnika, upravljavca vzajemnih skladov, banko, študentski servis, podjetniško svetovalno hišo, spletnega strokovnjaka pa marketinškega guruja in še kaj. Strokovnjaki različnih področij bodo mladim pojasnili, kako pametno ravnati z denarjem, voditi svoj osebni proračun, kako si postaviti finančni cilj in ga tudi uresničiti, kako pametno nakupovati, pa tudi, kako do prvih zaslužkov in še kaj. Več o Poletni finančni šoli, celotnem programu, predavateljih, času in kraju poteka šole si lahko preberete na spletni strani: mladi-denar.si/poletnasola, kjer se lahko prijavite.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.