FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Če bodo zapravljale prijateljice, bo tudi vaša hči!

Čas branja: 5 min
13.06.2017  22:40
Starši svoje otroke radi vozimo po trgovinah že z dudo v ustih. In kar se Janezek nauči, to potem tudi počne v življenju. A še bolj pomemben kot zgled staršev je pri najstnikih zgled vrstnikov. Če se denimo vaša hči druži s prijateljicama, ki vidita smisel življenja v sprehajanju in kupovanju po BTC, bo tudi sama takšna, je prepričan trženjski strokovnjak Aleš Lisac, ki bo o nakupnih navadah pa tudi o tem, kako in kaj kupovati, da boste za svoj težko prislužen denar dobili največ, mladim predaval na Poletni finančni šoli za najstnike.
Če bodo zapravljale prijateljice, bo tudi vaša hči!
Foto: oneinchpunch

So kakšna posebna pravila, ki se jih moramo držati, da bomo za svoj denar v trgovini dobili največ?

V večini trgovin v naših krajih so cene fiksne, tako da s pogajanji ne bomo dosegli veliko. Ne rečem, da se ne da, če vas to veseli, lahko vedno poskusite in občasno vam bo uspelo dobiti kakšen popust ali darilo. Sicer pa kupujte tisto, kar si res želite ali kar potrebujete. Če bi želeli, da bi se ljudje bolj racionalno odločali, bi za vse izdelke morala veljati podobna pravila, kot so pri nakupu orožja v ZDA. Tam moraš na prevzem pištole počakati tri dni … V resnici vsi vemo, kako bi morali kupovati, da bi dobili za svoj denar največ, ampak to nočemo. Ljudje redko kupujemo racionalno.

Kje povprečen slovenski kupec zmeče skozi okno največ denarja? Pri nakupih katerih dobrin?

Ne poznam statistik, zato bom odgovoril na splošno. Vedno skozi okno zmečemo največ denarja takrat, ko pri nakupnih odločitvah prevladujejo čustva. Pri nakupu izdelkov za novorojenčke le redki varčujejo in večina staršev ne kupi najcenejšega otroškega sedeža. Ko kupujemo nekaj za kužka ali naš priljubljeni hobi – šport, tudi ne gledamo na vsak cent. Odvisno je od posameznika. Vsi smo kdaj pa kdaj »škrti« in kdaj pa kdaj brez razmišljanja na široko odpremo denarnico.

Gremo po nakup hrane in pijače. S čim vsem nas bodo pocrkljali trgovci, da bomo zapravili več denarja, kot smo načrtovali?

Pomembna je »koreografija nakupnega procesa«. Spretni trgovci imajo sistem tako dodelan, da nam je pri njih fino. Da se pri njih dobro počutimo. Blago je razstavljeno tako, da kar vabi, da ga vzamemo, trgovci prijazni, strokovno podkovani, ravno prav vsiljivi. Ljudje nismo prav pogosto v nakupnem razpoloženju, ampak ko smo v trgovini z vozičkom v roki, smo v nakupnem razpoloženju. Takrat pa ni potrebno veliko, da v voziček dodamo še kaj, česar nismo nameravali kupiti.

Želim kupiti avto. Kako v pol ure učinkovito raziskati z avti preplavljen trg in najti najboljšo kombinacijo med ceno in kakovostjo?

Nihče ne kupuje avtomobilov tako, da išče najboljšo kombinacijo med ceno in kakovostjo. Avto kupimo tako, da si zamislimo en model, ki nam je všeč. Nato gremo pogledat še en ali dva druga modela, morda opravimo celo kakšno testno vožnjo. Vse z namenom, da se dodatno prepričamo, da smo se na začetku pravilno odločili. Za avto, ki nam je pač všeč.

Mladi dajo veliko na imidž, a za to zapravijo tudi veliko denarja. Kaj narediti, da vseeno ostaneš priljubljen in za to ne zapraviš gore denarja?

Veliko je odvisno od vzgoje, od zgledov, ki jih mladi dobijo doma. Samozavest si lahko kupiš z dragim modnim izdelkom, lahko pa si samozavesten prav zato, ker te drage modne muhe ne ganejo. Vprašanje ni toliko povezano s trgovci – ti bi seveda radi prodali čim več –, bolj je povezano z vzgojo, družbenimi normami. V psihologiji prodaje govorimo o »social proof« – po domače to pomeni, da smo ljudje ovčke. Radi delamo tisto, kar delajo drugi. Če nekaj dela večina, se nam zdi, da moramo tudi mi. Včasih je potrebno veliko poguma in zdrave pameti, da se človek racionalno odloči, da ne bo ovčka.

Otroci, ko se rodijo, najbrž niso najbolj porabniško naravnani. Imajo pa starše, ki jih kmalu začnejo v to uvajati, tako da jih vodijo z vozički po trgovinah že z dudo v ustih. Kako to vpliva na mlade in na njihovo dojemanje potrošništva pozneje?

Kar se Janezek nauči, kar Janezek dela … Od česa je najbolj odvisno, ali bo otrok začel kaditi? Dr. Cialdini je znanstveno dokazal, da je najpomembnejša družba vrstnikov, na drugem mestu pa smo starši. Podobno kot s kajenjem je s potrošništvom. Če se torej vaša hčerka druži s prijateljicama, ki vidita smisel življenja v sprehajanju in kupovanju po BTC, potem bo tudi sama takšna … Koliko pa lahko starši vplivamo na izbiro prijateljev naših otrok, presodite sami.

Obstaja veliko računalniških iger, kjer se lahko učimo o osebnih financah, pametnem ravnanju z denarjem, podjetništvu … Ena od

igric je tudi vaša Firma Kids. Kaj se lahko iz takšne igrice naučijo mladi?

Firma Kids ni računalniška igra, je klasična namizna igra, kot sta recimo Monopoly ali Activity. Igra namerno ni računalniška, ker je bolj zabavno, predvsem pa bolj poučno, če se igramo s papirnatim denarjem, če premikamo figurice. Naša igra je simulacija vodenja podjetja, med igro vodimo namišljeno podjetje. Otroci in starši dojamejo, kako v resnici delujejo podjetja, dojamejo, kaj vse je potrebno za uspešno poslovanje podjetja. Celo enostaven izkaz uspeha se naučijo narediti. Podjetništvo je trend, otroci se podjetništva v šolah, žal, ne učijo. Z našo igro bodo bolje pripravljeni na življenje, skupaj s starši pa bodo preživeli nekaj uric stran od tablic in telefonov.

Poletna finančna šola

Več in bolj podrobno o tem, kako in kaj kupovati, da boste za svoj težko prislužen denar dobili največ, bo trženjski strokovnjak Aleš Lisac predstavil na Poletni finančni šoli za najstnike, ki jo revija za upravljanje osebnega premoženja Moje finance letos organizira drugič. Poletne šole se lahko udeležijo vsi mladi od 13 do 19 let. Njena posebnost je, da bodo vseskozi na terenu. Tako bodo obiskali osebnega finančnega svetovalca, uspešnega podjetnika, upravljavca vzajemnih skladov, banko, študentski servis, podjetniško svetovalno hišo, spletnega strokovnjaka pa trženjskega guruja in še koga. Strokovnjaki različnih področij bodo mladim pojasnili, kako pametno ravnati z denarjem, voditi svoj osebni proračun, kako si postaviti finančni cilj in ga tudi uresničiti, kako pametno nakupovati, pa tudi kako do prvih zaslužkov in še kaj. Več o poletni finančni šoli, celotnem programu, predavateljih, času in kraju poteka šole si lahko preberete na spletni strani mladi-denar.si/poletnasola, kjer se lahko prijavite in izkoristite trenutni 30-odstotni popust.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.