FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Mladi navdušeni na Applovimi telefoni, ki pa prinašajo še nekaj: bajne donose!

Čas branja: 5 min
11.06.2017  23:59
Od prvega dne kotacije Applovih delnic pa do danes so te ustvarile donose, ki se merijo v desettisočih odstotkih; kaj pa bo z delnicami do konca leta? Je lahko dolgoročno varčevanje v delnicah in vzajemnih skladih primerno tudi za mlajše, smo se pogovarjali z borznima strokovnjakoma Mojco Ivanc in Vidom Pajičem iz Triglava Skladov, ki bosta mlade gostila tudi na Poletni finančni šoli za najstnike.
Mladi navdušeni na Applovimi telefoni, ki pa prinašajo še nekaj: bajne donose!

Apple je s svojimi inovativnimi telefoni eno najzanimivejših podjetij na svetu. Kaj pa delnica? Koliko se je dalo z njo zaslužiti, če jo je vlagatelj kupil ob začetku njene kotacije?

Če je vlagatelj delnico Appla kupil ob začetku kotacije, decembra 1980 po ceni 22 dolarjev za delnico, bi konec maja letos, po štirih delitvah delnic, imel za vsako takrat kupljeno delnico 56 delnic po 153 evrov. Iz začetne naložbe bi tako ustvaril več kot 8.500 dolarjev. To je več kot 38.700-odstotni donos, čeprav pri tem niso upoštevane še dividende.

Kaj pa, če si delnico kupil pred petimi leti?

Če bi delnico kupili pred petimi leti, bi ustvarili 85-odstotni donos.

Ali je cena delnice Appla zdaj dobro ovrednotena, je precenjena ali podcenjena?

Rekordne cene delnice podjetja Apple se ujemajo z rekordnimi vrednostmi borznih indeksov. Cena že odseva in vključuje nekatera pričakovanja tako glede davčne politike v ZDA kot tudi pričakovanja o prodaji novega iphona, ki bo izdan ob letošnji desetletnici prvega iphona. Cena delnice in njena nadaljnja rast sta odvisni predvsem od uspešnosti prodaje novega telefona, saj podjetje več kot 63 odstotkov svojih prihodkov ustvari s prodajo pametnih telefonov. Kljub uspešnim začetkom prodaje storitev, kot sta Apple Pay in Apple Music, ter pričakovanemu vstopu Appla na trg virtualne resničnosti in sistemov za dom, ki temeljijo na umetni inteligenci, bi slaba prodaja pametnih telefonov ceno delnice močno povlekla navzdol. Ob velikih naročilih in dobri prodaji pa lahko pričakujemo, da bo cena do konca leta še zrasla.

So bila pa tudi pri Applovih delnicah v preteklosti precejšnja nihanja, vzponi in padci, tako kot tudi na celotnem borznem trgu. Kako naj se vlagatelj odziva na ta nihanja?

Kapitalski trgi so dobro orodje za dolgoročno plemenitenje oziroma poviševanje vrednosti našega premoženja. Borza je namreč dinamičen prostor, kjer se srečujeta ponudba in povpraševanje različnih vlagateljev, ki imajo različne investicijske cilje in različne informacije, na podlagi katerih se odločajo. Za dolgoročno zmago so prav zaradi cikličnih gibanj na kapitalskih trgih potrebni disciplina, racionalno odločanje in načrten pristop. Na kapitalskih trgih je smiselno varčevati razpršeno, saj s tem kar najbolj minimiziramo naložbeno tveganje, vezano samo na en vrednostni papir. To dosežemo z dostopanjem na kapitalske trge z vzajemnimi skladi, ki omogočajo razpršitev, hkrati pa tudi vlaganje z manjšimi zneski.

Že s 30 evri na mesec lahko dolgoročno ustvarimo večjo finančno varnostno rezervo, pa še izkoriščamo učinek dobrega povprečja, saj kupujemo v vseh fazah cikla in dosegamo z več nakupi povprečno nakupno ceno. Je pa pomembno, da si kot vlagatelji določimo in razčistimo naš odnos do tveganja, saj se nam na kapitalskih trgih prej ali slej zgodi, da tečaji tudi upadejo. Zato so na kapitalskih trgih pomembne dolgoročnost, razpršenost in preudarnost.

Zakaj je dobro začeti varčevati, ko si mlad?

Vlaganje na kapitalske trge je tek na dolge proge, če hočemo zagotavljati rast premoženja, sicer je lahko prej podobno igri na srečo. Če začnemo varčevati čim prej, dolgoročno z manjšimi zneski pridemo do enakega cilja ali z enakimi zneski uresničujemo precej višje cilje.

Kaj pokaže obrestno obrestni izračun, če mesečno od 15. do 30. leta starosti varčujemo po 50 evrov v recimo globalnem vzajemnem skladu?

Če začnemo varčevati pri 15 letih starosti po 50 evrov na mesec v globalnem delniškem skladu, lahko do 30. leta starosti, torej v 15 letih varčevanja, z veliko verjetnostjo pričakujemo povprečno letno globalno rast šest odstotkov. Privarčevali bi 14.415 evrov, vložili smo jih devet tisoč. Če ne začnemo takoj, ampak šele pri 23 letih s po 50 evri na mesec, lahko v globalnem delniškem skladu do 30. leta starosti, torej v osmih letih varčevanja, zgolj z manjšo verjetnostjo pričakujemo povprečno letno globalno rast šest odstotkov. Privarčevali bi 6.130 evrov, vplačali smo jih 4.800. Če bi hoteli v teh osmih letih privarčevati enakih 14.415 evrov kot v prvem scenariju, bi morali mesečno varčevati precej več, in sicer 117 evrov na mesec.

Kakšno sestavo portfelja vzajemnih skladov bi danes svetovali nekomu, ki je podedoval 20 tisoč evrov in bi na borzo vlagal več kot deset let, tveganju pa je srednje naklonjen? Mu glede na trenutne visoke vrednosti delnic svetujete enkratni vstop na borzo ali raje postopoma?

Vlagatelj bi moral svoj podedovani znesek 20 tisoč evrov najprej upoštevati v kontekstu celotne sestave svojega premoženja. Če že ima nekaj privarčevanih sredstev in so ta naložena na banki, bi mu svetovali, naj ves podedovani denar plemeniti na kapitalskih trgih, sploh če drži teza, da denarja ne bo potreboval več kot deset let. Če pa je teh podedovanih 20 tisoč evrov edini finančni portfelj, ki ga vlagatelj ima, bi predlagali, naj na kapitalske trge vlaga recimo samo deset tisoč evrov, preostalo pa varno naloži na banki. Del portfelja, ki bi se naložil na kapitalske trge za vsaj deset let, je za tveganju srednje naklonjenega vlagatelja primerno naložiti v globalne sklade. Pet tisoč evrov bi svetovali vložiti v uravnoteženi globalni sklad Triglav Renta, štiri tisoč evrov v Svetovni razviti trgi in tisoč evrov v Rastoče trge. Glede trenutka vstopa vlagateljem odsvetujemo čakanje na pravi trenutek, ker ga praviloma nikoli ne ujamejo. Ker gre za primer dolgoročnega naložbenega cilja glede na razmere na trgih, ne vidimo potrebe, da bi vlagatelj vplačeval v več fazah.

Poletna finančna šola

Več in bolj podrobno o tem, kako vlagati na borzne trge, bosta borzna strokovnjaka Mojca Ivanc in Vid Pajič iz Triglava Skladov predstavila na Poletni finančni šoli za najstnike, ki jo revija za upravljanje osebnega premoženja Moje finance letos organizira drugič. Poletne šole se lahko udeležijo vsi mladi od 13 do 19 let. Njena posebnost je, da bodo vseskozi na terenu. Tako bodo obiskali osebnega finančnega svetovalca, uspešnega podjetnika, upravljavca vzajemnih skladov, banko, študentski servis, podjetniško svetovalno hišo, spletnega strokovnjaka pa marketinškega guruja in še koga. Strokovnjaki različnih področij bodo mladim pojasnili, kako pametno ravnati z denarjem, voditi svoj osebni proračun, kako si postaviti finančni cilj in ga tudi uresničiti, kako pametno nakupovati, pa tudi kako do prvih zaslužkov in še kaj. Več o poletni finančni šoli, celotnem programu, predavateljih, času in kraju poteka šole si lahko preberete na spletni strani mladi-denar.si/poletnasola, kjer se lahko prijavite in izkoristite trenutni 30-odstotni popust.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.