FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Mladi bi imeli zabavno in prijazno banko

Čas branja: 4 min
06.06.2017  23:59
Mladi od banke pričakujejo, da bo zabavna, prijazna do uporabnika in hkrati na voljo tam, kjer se največ gibljejo, opaža Roman Budna, vodja oddelka bančnih produktov in prokurist v Sberbank. Z njim smo se pogovarjali o spremenjenih navadah uporabnikov bančnih storitev in o tem, kakšna bo banka prihodnosti.
Mladi bi imeli zabavno in prijazno banko
Foto: maurusone

Čedalje več storitev se seli na splet in pametne telefone. Kako se s tega vidika spreminjajo navade vaših strank in kako se temu prilagajate?

Trend vse večje uporabe sodobnih bančnih poti je opazen zadnjih deset let, pri čemer je treba poudariti, da v zadnjem obdobju še posebej narašča dostop do banke prek mobilnih naprav in pametnih telefonov. Veseli me, da je bila naša mobilna banka mSberbankSI med našimi strankami zelo dobro sprejeta in se obseg njene uporabe še naprej širi. Našo mobilno banko tudi nenehno izboljšujemo in dodajamo nove funkcionalnosti. Hkrati poteka tudi korenita prenova sistema elektronskega bančništva.

Kako pa je s tem pri mladih?

Mladi pri uporabi bančnih storitev dajejo jasno vedeti, da je varna, enostavna in privlačna mobilna banka vse, kar potrebujejo.

Od banke pričakujejo, da bo zabavna, prijazna do uporabnika in hkrati na voljo tam, kjer se gibljejo mladi – na prireditvah za mlade in seveda prek aplikacij priljubljenih družbenih omrežij, kot so Facebook, Snapchat, WhatsApp, Viber, Youtube, Instagram …

Pred kratkim smo izvedli fokusno skupino z manjšim številom študentov z namenom, da bi jih bolje razumeli in jim laže prilagodili tako bančno ponudbo kot trženjske aktivnosti. Ugotavljamo, da bomo banke v tem segmentu morale še ogromno narediti, vključno s finančnim opismenjevanjem ter razvojem orodij za učinkovito proaktivno spremljanje in načrtovanje osebnih financ – seveda na mobilnih napravah.

Kako se bodo bančne storitve izvajale čez, recimo, pet do deset let? Kakšna bo banka prihodnosti?

Osebno menim, da bomo v prihodnje vse posle sklepali prek mobilnih naprav, in sicer tam, kjer bomo želeli, in takrat, ko bomo želeli. Uporabnika bodo prijazne aplikacije vodile, da bo v nekaj enostavnih korakih opravil celotno storitev. Na tej poti mu bo na voljo tudi svetovalec, bodisi prek videoklepeta, telefona ali e-pošte. Skratka, stranke bodo same izbirale obliko komunikacije z banko. Postopek bodo lahko zapustile in ga nato nadaljevale na drugi napravi. Za podpis pogodbe obisk bančne poslovalnice ne bo potreben, saj bodo stranke pogodbe lahko podpisovale na daljavo.

Do takrat upam, da bomo tudi Sloveniji dobili vse manjkajoče dele pravnega okvira kot denimo pravilnik za videoidentifikacijo. Za večjo in hitrejšo širitev možnosti sklepanja pogodb na daljavo bi bilo idealno, da bi država vsem državljanom izdala kvalificirano digitalno potrdilo, denimo na osebnih izkaznicah, s katerimi bi lahko elektronsko podpisovali dokumente. Banka prihodnosti bo vsekakor digitalna, bančne poslovalnice se bodo v manjšem številu sicer ohranile, bistveno pa se bo spremenila njihova vloga, ki bo bolj svetovalno-izobraževalne narave, s prostorom za druženje in povezovanje ter izpeljavo tako start-up kot družbeno koristnih projektov. Kapitalska stabilnost, varnost in zaupanje v banko bodo seveda ostali nekaj, kar je samoumevno.

Ali bomo v prihodnjih letih dobili kakšne nove bančne storitve, ki jih danes morebiti še ne poznamo?

V prihodnjih letih pričakujem veliko sprememb. Tako smo lani v Sberbank že predstavili precej novosti. Najbolj ponosni smo na inovativno pravo kreditno/posojilno kartico Sberbank Ide@l Mastercard, ki je edinstvena v evropskem prostoru. Poleg revolving funkcionalnosti omogoča tudi nakupe na kar 60 mesečnih obrokov. Uporabniki dobijo ob tem še ugodnost dodanega paketa garancij in zavarovanj na nakupe in kartico. Tudi Ekspres potrošniški kredit, pri katerem je izplačilo kredita izvedeno v treh urah od oddaje vloge, so stranke dobro sprejele. Že pred časom smo bili prva banka, ki je strankam prek portala www.zamenjbanko.si omogočila zamenjavo banke iz udobja domačega fotelja in izbiro Direkt računa – po interni raziskavi najcenejšega digitalnega transakcijskega računa v Sloveniji. V prihodnjem triletnem obdobju bo razvoj novih produktov in storitev izhajal predvsem iz Direktive o plačilnih storitvah PSD2 (Payment Service Directive2) in novih projektov, nastalih s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov (blockchain tehnologija). Verjetno nas v malo daljšem razdobju čaka tudi kaj takega, česar si danes še ne znamo predstavljati.

Še vedno je med ljudmi kar precej nezaupanja do spletne varnosti, sploh, ko je govor o denarju!

Zadnji izsiljevalski virus nam je vsem dal vedeti, da je spletna varnost nekaj, s čimer se moramo nenehno ukvarjati ter zviševati raven znanja in zavedanja, kot seveda tudi nenehno nadgrajevati programsko in strojno opremo. V naši banki se zavedamo pomembnosti te problematike in ji dajemo velik poudarek. Kot del skupine Sberbank pa imamo na voljo tudi nasvete in pomoč Sberbankinega oddelka za kibernetsko varnost v Moskvi. Ta oddelek zaposluje 800 strokovnjakov za spletno varnost, ki skrbijo, da lahko naše stranke vseskozi nemoteno in varno poslujejo z banko.

Poletna finančna šola

Več in podrobneje o tem, kakšna bo banka prihodnosti in kakšne storitve bodo na voljo prek raznih elektronskih poti, ki so med mladimi še posebej priljubljene, bo finančni strokovnjak Roman Budna mladim predstavil na Poletni finančni šoli za najstnike, ki jo revija za upravljanje osebnega premoženja Moje finance letos organizira drugo sezono. Poletne šole se lahko udeležijo mladi v starosti približno od 13 do 19 let. Njena posebnost je, da bodo vseskozi na terenu. Tako bodo denimo obiskali osebnega finančnega svetovalca, uspešnega podjetnika, upravljavca vzajemnih skladov, banko, študentski servis, podjetniško svetovalno hišo, spletnega strokovnjaka pa marketinškega guruja in še kaj. Strokovnjaki različnih področij bodo mladim pojasnili, kako pametno ravnati z denarjem, voditi svoj osebni proračun, kako si postaviti finančni cilj in ga tudi uresničiti, kako pametno nakupovati, kako do prvih zaslužkov in še kaj. Več o poletni finančni šoli, celotnem programu, predavateljih, času in kraju poteka šole si lahko preberete na spletni strani: mladi-denar.si/poletnasola, kjer se lahko prijavite in izkoristite trenutni 30-odstotni popust.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.