FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Hotel mama do 40. leta? Ne hvala!

Čas branja: 3 min
05.06.2017  12:52
Da bi imeli mladi s tem čim manj izkušenj in bi znali pametno ravnati z denarjem, uredništvo revije Moje finance letos že drugič organizira Poletno finančno šolo za najstnike.

Nepremišljene finančne odločitve imajo lahko večletne posledice. Sploh, če se v mladih letih prehitro ali premalo informirano odločamo za kredite, zadolževanje in slabe naložbe. Kaj je torej ob koncu šolskega leta za vaše otroke, nečake ali vnuke lepše darilo kot novo znanje, s katerim bodo znali bolje poskrbeti zase?

Podarite svojemu otroku ali nečaku udeležbo na Finančni šoli za najstnike.

Lani so udeleženci v teden dni dolgem druženju med drugim spoznali, za katere stvari si nikoli ne izposojamo denarja, kako se izogniti nepotrebnim nakupom stvari, ker so te poceni, ne zato, ker bi jih potrebovali, kako zaslužiti na borzi.

Zavarovanje

Ali vaši najstniki vedo, na katera zavarovanja je smiselno pomislite, če se sami odpravljajo na počitnice? Kot pravi Mirella Miškič, direktorica sektorja trženja in prodaje v NLB Viti, je pri izbiri zavarovanja najpomembnejše vprašanje, kam potujemo in kolikokrat na leto bomo potovali. "Za potovanja po Evropi praviloma zadostuje zdravstveno zavarovanje za tujino z zavarovalno vsoto 30 tisoč evrov, če se odpravljamo v Azijo, pa naj bo zavarovanje sklenjeno za vsaj 50 tisoč evrov zavarovalne vsote," opozarja Miškičeva.

Osebne finance

»Za stvari, kot je avto, telefon in podobno, si nikoli ne sposojamo denarja. Za te cilje je treba varčevati vnaprej. Nisi največji frajer na vasi, če imaš najboljši avto, ki si ga kupiš na puf, ampak je frajer tisti, ki si avto s privarčevanim denarjem kupi sam,« je mladim lani pojasnil osebni finančni svetovalec Mitja Vezovišek. "Največja prednost mladih je čas, saj se ravno skozi čas vidi velika sila obrestno obrestnega računa, največje finančne sile v vesolju. Zato od prvega dne, ko boste šli v službo, dajte na stran deset odstotkov za pokojnino,« je med drugim svetoval Vezovišek.

Podjetništvo

Na lanski poletni šoli so se mladi ukvarjali tudi s tem, kako idejo pretvoriti v posel, potem pa so poslušali še izkušnje uveljavljenih podjetnikov. »V podjetništvu je zelo pomembno, da znate hitro iskati rešitve. Težav je vedno veliko in pomembno je, kako se nanje odzivamo, kako jih rešujemo. Kako nam delajo možgani, ko pride do krize. Ali nas zajame panika ali jih rešujemo s pozitivnim pristopom. In tukaj so zelo pomembne tudi izkušnje,« je dejal Iztok Levac iz Subwaya.

Naložbe

Koliko je vseh vlagateljev, ki varčujejo v vseh slovenskih vzajemnih skladih, je bil prvi izziv, ki ga je mladim lani postavila Mojca Ivanc, direktorica sektorja trženje, prodaja in razvoj na Triglav Skladih. "Vlaganje na delniške trge tek na dolge proge," je poudarila Mojca Ivanc. Z vlaganjem v vzajemne sklade - in ne le v eno delnico - pa se z večjo razpršenostjo naložb tveganje še dodatno zmanjša, je dodala. In najpogostejša napaka vlagateljev? Odločanje na podlagi čustev, je opozorila Ivančeva.

Zaradi lanskega velikega zanimanja sta letos na voljo dva termina, in sicer od 26. do 30. junija ALI od 3. do 7. julija.

Zagotovite mesto svojemu otroku še danes, saj se omejena prosta mesta hitro polnijo!

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.

PRO
Članki
Članki Edini slovenski projekt finančnega opismenjevanja mladih zdaj poleg učiteljev vabi tudi starše

Mladi bodo za uspeh morali znati ne le zaslužiti, temveč tudi ravnati z denarjem.