FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Kupujem stanovanje, da bi ga oddajal! Kakšen bo moj zaslužek?

Čas branja: 3 min
01.06.2017  10:38
V Sloveniji je spet prava nakupna evforija, povezana s stanovanji. Številni jih kupujejo kot naložbo, da bi stanovanje potem oddajali in s tem zaslužili. Izračunali smo, ali se to splača, če stanovanje, ki ga večinoma financiramo s posojilom, potem vsako leto tri poletne mesece oddajamo prek Airbnbja, preostalih devet mesecev na leto pa študentom.
Kupujem stanovanje, da bi ga oddajal! Kakšen bo moj zaslužek?
Foto: Photobuay

Izhajamo iz predpostavke, da nekdo kupuje stanovanje v Ljubljani za okoli sto tisočakov. Privarčevanih ima 30 tisočakov, za preostanek pa bi najel stanovanjsko posojilo s fiksno obrestno mero za 15 let. Najprej preverimo ponudbo bank, ki ponujajo takšno posojilo.

Po javno dostopnih podatkih na spletnih straneh bank konec maja je najugodnejša obrestna mera za to posojilo v Unicredit banki, in sicer znaša letna obrestna mera 2,6 odstotka. Mesečni obrok bi bil pri tem posojilu 471 evrov. Skupni stroški obresti in najema posojila bi tamkaj znašali 14.836 evrov. V najdražji banki, kjer je obrestna mera 3,9 odstotka, pa bi za vse skupaj plačali skoraj 8,5 tisočaka več.

Poudaril bi, da se lahko seveda pri bankah pogajamo za boljše pogoje. Če imamo dobro boniteto, stabilno zaposlitev, nepremičnino na dobri lokaciji in še kakšno ponudbo konkurenčne banke, bomo velikokrat tudi uspešni.

Kaj dobim za sto tisočakov

Povprečna cena prodanih stanovanj v Ljubljani je sicer okrog 2.300 evra za kvadratni meter. Ker pa potrebujemo za oddajo prek Airbnbja nepremičnino na zelo dobri lokaciji, bomo morali seči malo globje v žep. Odlična lokacija bo namreč ena izmed glavnih prednosti, ki bo poskrbela za večje povpraševanje po najemu in posledično boljšo zasedenost in višjo ceno prenočitve.

Za sto tisoč evrov lahko v središču Ljubljane kupimo stanovanje veliko 30 do 40 kvadratnih metrov. Oddamo pa ga lahko prek Airbnbja za okrog 50 evrov za noč. Povprečna cena po podatkih Airbnbja je sicer 42 evrov, vendar zajema celotno območje Ljubljane, mi pa bomo nepremičnino poiskali na boljši lokaciji. Študentom pa takšno stanovanje lahko oddajamo po 400 evrov na mesec.

Prihodki in stroški

V izračunu neto zaslužka lastnika smo upoštevali 80-odstotno zasedenost nepremičnine, tako za oddajo prek Airbnbja kot za oddajo študentom. Letne prihodke in stroške prikazujemo v preglednici.

Od prejetega prihodka moramo odšteti vse davke in prispevke, obratovalne stroške (kot so stroški upravljanja, elektrike, vode, interneta, TV, RTV-prispevka ipd.), stroške obnove kratkotrajnih sestavin (npr. rezervni sklad, oplesk, parket ipd.) ter druge stroške. Ostane nam okrog 70 odstotkov čistega zaslužka. Pri oddajanju prek Airbnbja smo upoštevali obračun davka na podlagi normiranih stroškov, saj je tako ugodneje, kot če bi ga plačali na podlagi dejanskih stroškov.

Kaj pa zaslužek?

Ob predpostavkah, ki smo jih navedli v članku, bi bil možni zaslužek – seštevek zaslužka iz oddaje prek Airbnbja in oddaje študentom – 4.705 evrov na leto oziroma v povprečju 392 evrov na mesec. To pomeni, da bi morali za pokritje posojila vsak mesec dodati okoli 80 evrov, toda stanovanje bo čez 15 let v celoti naše. Ob tem pojasnimo še, da pri tem ne upoštevamo stroškov svojega dela. Sami moramo biti namreč pri oddaji prek Airbnbja kar precej zavzeti – npr. poskrbeti za komunikacijo z gosti, njihov sprejem (predajo in prevzem ključev), čiščenje stanovanja, zamenjavo brisač, urejanje vseh administrativnih zadev ipd.

Dodajmo še, da se naš zaslužek spremeni, če se spremeni katerakoli od predpostavk. Obračun davka na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov bi denimo zmanjšal naš zaslužek za okrog 550 evrov. Če bi za prenočitev prejeli le 40 evrov na noč, bi se naš zaslužek zmanjšal za skoraj 700 evrov. Za približno enak znesek bi se zmanjšal tudi v primeru le 70-odstotne zasedenosti nepremičnine.

Marko Ploj, Finančna skupina Prima

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.