FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Sara razkriva skrivnosti, kako že sedem let uspešno oddaja prek Airbnbja

Čas branja: 4 min
26.05.2017  08:30
V tem času je gostila že več kot sto gostov. V povprečju oddaja za 120 evrov na noč, a vseeno ima izjemno zasedenost. Razkrila nam je, kako se v poplavi ponudnikov sob loči od drugih.
Sara razkriva skrivnosti, kako že sedem let uspešno oddaja prek Airbnbja

Kdaj in zakaj ste se odločili za oddajanje nepremičnine prek Airbnbja?

Prvič je bilo pred kakšnimi sedmimi leti, ko se mi je oddaja stanovanja časovno ujela z enotedensko potjo v Berlin, kjer sem tudi sama bivala prek omenjene platforme. Bila je ljubezen na prvi pogled. Lepo je videti, kako ljudje živijo, se infiltrirati v lokalno kulturo. Popolnoma druga izkušnja kot v standardno dolgočasni hotelski sobi.

Koliko gostov ste že gostili in kakšne so vaše izkušnje z njimi?

Težko rečem, zagotovo več kot sto. Razen kakšne razbite skodelice imam z gosti fantastične izkušnje. Mnogi se vračajo, postali smo celo prijatelji. Morda je sreča, morda pa določeni ambienti privabljajo določen tip ljudi.

Za kakšno ceno oddajate in kolikšna je zasedenost stanovanja, ki ga oddajate?

Odvisno od obdobja. Povprečna cena je nekje 120 evrov na noč. Stanovanje oddajam le občasno, saj v njem živim, mogoče 15 odstotkov površine. Pred časom, ko je bilo stanovanje na voljo v celoti, pa je bila zasedenost od 85- do 90-odstotna. Pred leti sem se namreč odločila za petmesečno pot okoli sveta (od maja do septembra), oddajanje pa mi je takrat pokrilo precejšen del stroškov poti. Preostali meseci so z izjemo novega leta v Ljubljani večinoma mrtvi.

Kaj pripomore, da se gostje vračajo?

Ambient in občutki, ki jih ta zbuja pri gostih. Svetloba, izčiščenost, osebna nota in pridih lokalne kulture. Veliko pozornosti je treba nameniti tudi osvetljavi in - ne boste verjeli - posteljnini. Ta namreč zaseda velik del prostora in mora biti skrbno izbrana. Ker sem notranja oblikovalka, mama pa je slikarka, imam manjšo prednost. Že kar nekaj gostov mi je recimo reklo, da so se zaljubili v ambiente in oljne slike, ki so jih videli na fotografijah. Pomembno je, da se v prostoru čuti energija v njem živečih ljudi. Stanovanja, ki se kupujejo izključno za oddajo, preprosto ne morejo konkurirati. To ni bil prvotni namen platforme in nikoli ne bo.

Kaj bi svetovali nekomu, ki se šele odloča, da bo začel oddajati prek platforme Airbnb?

Nasvetov v tej smeri je veliko. Po mojem mnenju dva najpomembnejša sta zagotovo dobre fotografije in izčiščenost. Če nameravate oddajati svoje stanovanje, se vprašajte, katere stvari zares potrebujete, reorganizirajte. Meja med osebno noto in natrpanostjo je namreč zelo zabrisana.

Katere so največje težave, s katerimi se srečujete pri oddajanju? Je to državna administracija?

Administracija je trenutno preveč kompleksna, vendar se da, sploh če imaš odprt s. p. Večja težava so sosedje. Vedno se najde nekdo, ki mu gre oddajanje v nos. Po mojih izkušnjah gre največkrat za strah pred novim, ki s časom izgine. V bolj redkih primerih pa imamo opravka z odkrito ksenofobijo.

Imate kakšne predloge, kako bi lahko hitro rešili administrativne težave?

Super bi bilo, če bi obstajala enotna točka vpisa gostov. Sedaj moramo evidenco za turistično takso in prijavo na policijo voditi ločeno, prvo prek spletnega vmesnika, drugo prek zastarele programske opreme, ki ne deluje na vseh operacijskih sistemih. Delež soglasij sosedov bi morali iz absurdnih 100 in 75 odstotkov občutno znižati. Predlagam tudi višjo stopnjo obdavčitve stanovanj, ki se oddajajo izključno v turistične namene, še bolj kot te, pa bi morali obdavčiti stanovanja, ki ostajajo po več let prazna. V Ljubljani je takih stanovanj ogromno. Bolj trajnostno je najprej zapolniti obstoječo infrastrukturo kot zidati nove megalomanske hotele. Pa še nekaj je, v našem prostoru opažam velik dumping cen. Sama sem privrženka bolj butičnega pristopa. Trst ima recimo kar dvakrat višje postavke. Cenite svoje domove in ne oddajajte za vsako ceno. Za segment turistov, ki v Ljubljano pridejo zaradi poceni alkohola, so primerni tudi hostli.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.