FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Devet evrov zaslužka na uro za mlade!

Čas branja: 4 min
10.05.2017  08:05
Bližajo se počitnice in mladi bodo v lovu na zaslužke znova preskušali svoje delovne veščine.
Devet evrov zaslužka na uro za mlade!
Foto: Paul

Najbolje plačana dela, od devet evrov bruto na uro, so poučevanje in inštrukcije. Vaditelji, trenerji plavanja lahko zaslužijo od 8,5 evra, za računalništvo in programiranje so delodajalci pripravljeni plačati najmanj osem evrov, za selitve pa vsaj 6,7 evra na uro. Toda, pozor, najzanimivejša dela poidejo v nekaj minutah!

Za mlade je gotovo razveseljivo, da se ponudba študentskega dela letos v primerjavi s prejšnjimi leti povečuje, skladno s splošnimi trendi okrevanja gospodarstva, opaža Vesna Miloševič Zupančič, strokovna sodelavka na področju zaposlovanja mladih in študentskega dela na e-Študentskem servisu.

Največ oglasov za študentsko delo je praviloma v poklicih, ki so deficitarni in v katerih je zato težko zagotoviti kadre. Zelo iskani so študenti elektrotehnike, računalništva, strojništva, informatike. Veliko oglasov za študentsko delo je tudi v panogah, ki so prilagodljive in odvisne od različnih dejavnikov, kot so trenutno število obiskovalcev oziroma gostov, vremenske razmere in podobno.

Pot do službe

Dijaki, ki si pridobivajo prve izkušnje s trgom dela, iščejo predvsem preprosta dela, denimo pakiranje, deklariranje, dela, ki so na voljo v času počitnic, in dela, ki so v njihovi bližini. Dekleta pogosto zanimajo dela v administraciji ali delo hostes, fantje pa povprašujejo tudi po težjih fizičnih delih, saj lahko v kratkem času zaslužijo več, zanimajo pa se tudi za dela z računalnikom, denimo vnašanje podatkov, programiranje, oblikovanje.

Študenti povprašujejo po zahtevnejših delih in delih, povezanih s smerjo študija. Predvsem v višjih letnikih iščejo strokovna dela, ki zanje pomenijo povezavo s ključnimi delodajalci in pot do redne zaposlitve po diplomi. »Kar dve tretjini mladih se po končanem šolanju zaposli v podjetjih, kjer so prej opravljali študentsko delo, zato je to odličen kanal zaposlovanja.

Očitno je, da se mladi čedalje bolj zavedajo, da je študentsko delo daleč najboljša pot do redne zaposlitve mladih v Sloveniji, zato se mnogi iskanja primernega študentskega dela lotevajo bolj resno kot v preteklosti,« opaža Vesna Miloševič Zupančič.

Po drugi strani pa tako tudi mnoga podjetja pridobijo dobre kandidate že v času njihovega šolanja, saj se lahko z njimi bolje spoznajo, jih tako preizkusijo, uvajajo v kulturo svojega podjetja, jih naučijo glavnih veščin in si tako postopoma izoblikujejo prihodnje zaposlene.

Kako do dela?

»Dijaki prvo študentsko delo večinoma najdejo prek zvez in poznanstev, pogosto s pomočjo staršev in drugih sorodnikov. Študenti pa delo pogosto najdejo prek ponudbe, objavljene na naši spletni strani, prek svoje socialne mreže, nekateri tudi sami aktivno iščejo pri podjetjih, ki nimajo objavljenih prostih del,« še opaža strokovna sodelavka največjega študentskega servisa pri nas.

Počitniško delo je sicer priporočljivo iskati že maja oziroma pred začetkom šolskih počitnic. Podjetja namreč tovrstno delo pogosto načrtujejo že pred začetkom počitnic. Najboljša, najbolj zanimiva, najbolje plačana počitniška dela se namreč oddajo takoj. Trg študentskega dela je zelo dinamičen, dela se iz ure v uro spreminjajo, zato je dobro ponudbo na spletni strani spremljati sproti.

In zaslužki? Najbolje plačana dela, od devet evrov bruto na uro, so poučevanje in inštrukcije, vaditelji, trenerji plavanja lahko zaslužijo od 8,5 evra, za računalništvo in programiranje so delodajalci pripravljeni plačati najmanj osem evrov, za selitve pa vsaj 6,7 evra na uro.

Dodajmo še to, da lahko prek študentskega servisa dela vsaka mlada oseba s statusom dijaka ali študenta v Sloveniji ali v tujini, ki je že dopolnila 15 let. Več o tem, kako do svojih prvih zaslužkov, boste lahko izvedeli tudi na Poletni finančni šoli za najstnike, ki jo revija za upravljanje osebnega premoženja Moje finance letos organizira že drugič.

Poletna finančna šola

Poletne šole se lahko udeležijo vsi mladi od 13. do 19. leta. Njena posebnost je, da bodo vseskozi na terenu. Tako bodo denimo obiskali finančnega svetovalca, pa upravljavca vzajemnih skladov, banko, študentski servis, podjetniško svetovalno hišo, uspešnega podjetnika, spletnega strokovnjaka pa marketinškega guruja in še koga.

Strokovnjaki različnih področij bodo mladim pojasnili, kako pametno ravnati z denarjem, voditi svoj osebni proračun, kako si postaviti finančni cilj in ga tudi uresničiti, kako pametno nakupovati, pa tudi kako do prvih zaslužkov in še kaj.

Več o poletni finančni šoli, celotnem programu, predavateljih, času in kraju poteka šole si lahko preberete na spletni strani, kjer se lahko prijavite in izkoristite trenutni 30-odstotni popust.

O lanski prvi Poletni finančni šoli za najstnike in vtisih mladih si lahko več preberete v člankih:

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.