FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Halo, 19-letnega sina prijavljam na vaš razpis za delo!

Čas branja: 5 min
30.06.2016  16:23
Po tej poti mladenič dela najbrž ne bo dobil, je mladim na Poletni finančni šoli za najstnike zagotovila Vesna Miloševič Zupančič iz e-Študentskega servisa. Ko iščete službo, ne poslušajte sorodnikov in prijateljev, temveč pogumno sledite svojim sanjam, svetuje kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar iz Competa.
Halo, 19-letnega sina prijavljam na vaš razpis za delo!

Četrtek, četrti dan Poletne finančne šole za najstnike, ki jo organizira revija Moje finance. Mladi so čedalje bolj zgovorni, sprašujejo, debatirajo, polemizirajo, česar v prvih dneh še ni bilo. Kakopak, prišli so nekam v neznano, a se zdaj končno sprostili. Tokrat smo se skupaj popeljali v svet prvih zaslužkov in izbire poklica. Z avtobusom LPP smo se odpeljali na e-Študentski servis za Bežigrad. To je največji študentski servis pri nas, saj posreduje kar pri okoli 60 odstotkih študentskih del, sodeluje pa z 18 tisoč podjetji.

Prve izkušnje

Tam je 25 mladih pričakala strokovna sodelavka na področju zaposlovanja mladih in študentskega dela Vesna Miloševič Zupančič: »Študentsko delo je priložnost, da poskusimo različna dela in spoznamo poklice, da ugotovimo, kaj radi počnemo in česa ne.« Še nekaj je pomembno: »Vsaka stvar, ki jo počnete poleg šole, oblikuje vas in vaš značaj ‒ denimo športnik pridobiva red, disciplino, odgovornost ... ‒ kar bo gotovo zanimalo tudi vašega prihodnjega delodajalca, ko boste iskali redno službo,« razloži Zupančičeva.

In kako mladi pri njih izbirajo dela? »Na začetku večina izbira bolje plačana dela. Toda pomembno je, da izbiramo tudi dela, ki so povezana s prihodnjim poklicem. Še pomembneje pa je, da izbiramo takšna dela, ki jih radi opravljamo in na podlagi katerih razvijamo svoje veščine ter pridobivamo izkušnje in nova znanja,« mladim pojasni kadrovska strokovnjakinja. Hkrati jim na srce polaga: »Gradite si socialno mrežo. Več ljudi nas pozna, več jih ve, da smo natančni, pridni, da dobro naredimo stvari, lažje bomo dobili službo, kajti resna podjetja najprej pomislijo prav na tiste, ki jih poznajo, da delajo dobro.«

zupancic-milosevic-vesna17-be.1467296093.jpg.n.960px.jpg
Vesna Miloševič Zupančič: "Študentsko delo je priložnost, da poskusimo različna dela in spoznamo poklice"

Začnite čim prej

Kdaj torej začeti? »Študentsko delo lahko opravlja vsak, ki je končal osnovno šolo in je že star 15 let.« In kakšen je prvi korak? »Na študentskem servisu se najprej včlanite oziroma vpišete v bazo iskalcev zaposlitve, določite regijo, vrsto dela in vse drugo, kar vas zanima, potem pa spremljate dela, ki so na voljo, in se nanje prijavljate. Sledi navezovanje stika s podjetjem: komunikacija lahko poteka prek telefona ali elektronske pošte, nikakor pa ni dobro, da namesto mladih pokličejo mame, saj podjetja tega ne marajo oziroma imajo raje samoiniciativne in pogumne mlade,« poudarja Vesna Miloševič Zupančič.

Kaj pa zaslužki?

Najnižja študentska postavka je 4,5 evra bruto oziroma 3,8 evra neto, nekatera bolj strokovna dela, kot so programiranje, inštrukcije, prevajanje, pa tudi selitve, so plačana tudi od osem do devet evrov na uro.

Strah pred delom

Marsikaterega mladega je strah, da ne bo izpolnjeval potreb delodajalcev, kar so priznali tudi mladi Poletne finančne šole. Ali bom ustrezal delodajalcem, ali bom znal opraviti delo, ki mi ga bodo naložili, in podobno se sprašujejo, so nam zaupali. »Delodajalci pričakujejo, da ste zanesljivi, da pridete točno, da ste prilagodljivi, delavni in naredite, kar se od vas pričakuje. Pomembno je tudi, da ste se pripravljeni učiti, poslušati, a biti tudi samoiniciativni. Nihče pa ne pričakuje, da boste vse znali že prvi dan, ko pridete na delo. Delodajalci se seveda zavedajo, da mladi še nimajo izkušenj,« pravi sogovornica.

smrekar-laura01-xx.1467296040.jpg.c.960px.jpg
"Ne poslušajte drugih, temveč svoje srce in trdo ter vztrajno delajte, kar vas veseli," je mladim položila na srce kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar.

Hobi naj postane vaš poklic

Kako so za izbiro poklica pomembne šolske ocene? Petke ali desetke in vse super diplome vam ne bodo kaj dosti pomagale, če v službi ne boste zadovoljni. »V službi preživimo tretjino življenja. Če ne uživamo, mečemo življenje proč,« mlade opozarja kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar (foto) iz Competa, ki se ukvarja z iskanjem in selekcijo visoko usposobljenih kadrov.

Mladi imajo pogosto težavo, da sploh ne vedo, kaj bi v življenju najraje počeli, kateri poklic bi izbrali. Redki so tisti, ki zelo zgodaj vedo, kaj je njihovo poslanstvo in strast, a so hkrati tudi dovolj pogumni, da si to upajo uresničiti. Eden od teh je znani slovenski podjetnik Igor Akrapovič.

Nekateri predmeti v šoli mu niso šli najbolje, toda svojo strast je našel v motorjih in njihovih izpuhih. Začel je v garaži, podjetje pa razvil v eno najboljših pri nas. Kaj pa drugi, ki te strasti v mladih letih še ne čutijo? »Najprej se zazrite vase in se vprašajte, kaj sploh me veseli, kateri so moji hobiji, kateri so predmeti, pri katerih uživam, katere knjige, članke najraje berem, kako želim živeti, koliko mi pomenita družina in prosti čas, ali želim pomagati ljudem, družbi, koliko sem ambiciozen, si želim ugleda v družbi,« našteva kadrovska strokovnjakinja. Ko si odgovorite, pa poglejte na trg, kakšne šole, izobraževanja in dela so na izbranem področju sploh na voljo. Ne se omejevati le na Slovenijo. Lahko naredite vse, kar želite, le če si dovolj želite, je prepričana Smrekarjeva.

poletna-financna01-be.1467296048.jpg.n.960px.jpg

Kaj pa, če padem?

In nikar se ne ustavite, če kdaj padete. »Vsi, ki so uspeli v življenju, so na svoji poti doživeli tudi močne padce, a so se vedno pobrali in se iz tega nekaj naučili. Poraz in uspeh gresta drug z drugim. Walt Disney je denimo izgubil službo, ker je bil premalo kreativen, so menili delodajalci. Legenda košarke Michael Jordan sam pravi, da v svoji karieri ne bi bil tako uspešen, če ne bi doživel toliko porazov, a ga je vse skupaj le še utrdilo, saj je bil trmast in strasten. Pomembno je, da greš vedno naprej.«

In glavna formula za uspeh? »Nekaj talenta, veliko garanja, obdajte se s pozitivnimi ljudmi, ki bodo verjeli v vas, priskrbite si dobrega mentorja, ki je starejši, izkušenejši, zgradite si široko socialno mrežo, širite mrežo poznanstev, potrebovali pa boste tudi malo sreče, da boste ob pravem času na pravem kraju. Predvsem pa ne ne poslušajte drugih, temveč svoje srce in trdo ter vztrajno delajte, kar vas veseli,« je še mladim na Poletni finančni šoli položila na srce kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar.

Odločitev ni dokončna

Hkrati naj vas ne skrbi, da je vaša odločitev dokončna. Lahko si kdaj v prihodnje tudi premislite. Časi, ko smo bili vse življenje v isti službi, so minili. Že zdaj v povprečju zamenjamo od tri do pet služb, v prihodnje bo tega še več. Časi se pač spreminjajo, poklici prihajajo in izginjajo. Spomnimo se, včasih smo imeli celo poklic človeka budilke, ki je s palico trkal po oknih in vsako jutro budil ljudi. V prihodnje pa bo eden zanimivejših poklicev menda svetovalec za produktivnost in čas (glej tabelo).

poklici-prihodnosti-xx.1467296026.jpg.o.960px.jpg

Od službe do svojega podjetja

Seveda je služba le ena od poti do zaslužka. Druga, nekoliko bolj tvegana, pa je lahko, da greste na svoje. O tem, kako to storiti, bosta jutri, zadnji dan Poletne finančne šole, mlade poučila podjetniška svetovalka Bogdana Rejc iz Date in mladi podjetnik ter nosilec franšize Subway Iztok Levac, ki mu je v življenju uspelo že kar nekaj podjetniških podvigov.

ANKETA MED MLADIMI

mikac-jas01-xx.1467295995.jpg.o.240px.jpg

Jaš Mikac: »Pomembno je, da si že med šolanjem nabiramo delovne izkušnje in ne poslušamo drugih, temveč sledimo svojim zanimanjem, svojim sanjam in željam.«

jamnik-matevz-xx.1467296005.jpg.o.240px.jpg

Matevž Jamnik: »Zanimivo mi je bilo poslušati, kako lahko pridobimo prve delovne izkušnje, da je dobro čim prej začeti delati. Pomembno je, da spoznaš čim več potencialnih delodajalcev, da potem lažje pridobiš službo. Zanimivo je tudi, da se poklici tako spreminjajo. Glede ciljev pa tudi, da ni mej, meje so samo v glavi.«

lustrek-simon-xx.1467296017.jpg.o.240px.jpg

Simon Luštrek: »Sploh nisem vedel, da prek študentskega servisa obstaja toliko del in da so tako plačana. To me je spodbudilo, da bom začel delati. Pri nas v šoli dajo poudarek na ocenah, manj pa na pridobivanju izkušenj, ki pa so pomembnejše od ocen.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.

PRO
Članki
Članki Edini slovenski projekt finančnega opismenjevanja mladih zdaj poleg učiteljev vabi tudi starše

Mladi bodo za uspeh morali znati ne le zaslužiti, temveč tudi ravnati z denarjem.

PRO
Članki
Članki 7. dan mojih financ: Kaj bo z nepremičninami in kam vložiti denar?

Nizke obrestne mere so nepremičnine in delnice pripeljale na rekordne vrednosti. Stave so visoke, tveganja pa vsak dan večja. Kaj...