FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Z zlatim rudnikom letos že do 150-odstotnega donosa

Čas branja: 2 min
26.05.2016  15:19
Letos so bile najbolj vroče delnice zlatih rudnikov; delnica podjetja Kinross Gold je denimo poletela za več kot 150 odstotkov. Toda vsaki nenavadno veliki rasti ponavadi sledi hladna prha. Bo tudi tokrat tako?
Z zlatim rudnikom letos že do 150-odstotnega donosa

»Delnice Kinross Golda so zdaj so že tako vroče, da se zlahka z njimi tudi opečemo, zato jih nikakor ne jemljite kot nakupno priporočilo,« opozarja Sašo Ivanović, direktor sektorja upravljanja premoženja na Triglavu Skladih.

Kaj pa bi po njegovem mnenju lahko bilo letos zanimivo? »Upadajoči trend borznih tečajev je bil izrazit v januarju in februarju. Tečaji so se nato stabilizirali. Vnovično okrevanje pa glede na napovedi lahko pričakujemo v drugi polovici leta, ko bodo za nami tudi nekateri politični dogodki, kot je glasovanje o izstopu Velike Britanije iz EU, dogovor z Grčijo o posojilu, pa seveda, če se bodo uresničile napovedi o vnovični oživitvi dobičkonosnosti poslovanja podjetij,« razmišlja Ivanović.

Na katere trge?

In na katere trge bi zdaj stavil?

saso-ivanovic-triglav.1464267168.jpg.e.720px.jpg
Med borznimi trgi bi dal zdaj večji poudarek ZDA in EU, razmišlja Sašo Ivanović.

»Med trgi bi dal večji poudarek ZDA in EU, prvim zaradi gospodarske stabilnosti in manjših političnih trenj, drugi zaradi sorazmerno ugodnih vrednotenj in pričakovanih izboljšanjih profitnih stopenj. Dolgoročno bi vlagatelju, ki rad srednje tvega, svetoval, naj 50 odstotkov svojih prihrankov razporedi v globalne delnice, 30 odstotkov v obveznice, deset v nepremičnine oziroma nepremičninske sklade in deset odstotkov v zlato.«

Dvomestnih stopenj rasti ni videti

Ob tem se je treba zavedati, da nekega večjega borznega buma, kot je bil po koncu zadnje krize, vendarle ne gre pričakovati. »Če pogledamo donose zadnjega enoletnega obdobja, že lahko rečemo, da smo v obdobju stagnacije borznih tečajev.

Razlogov za to je več. Nekatera gospodarstva, denimo Rusija in Brazilija, so že v recesiji ali se z njo stalno spogledujejo kot denimo Japonska. Mnoge evropske države so komaj dobro izšle iz recesije. Videli smo recesijo dobičkov tako v Ameriki kot v Evropi, napovedi pa vendarle kažejo nekoliko svetlejšo sliko.

Centralne banke vodijo širitveno politiko, kot je še nismo videli. Celoten splet dogodkov morda sploh ne bo pripeljal v kratkem do večje korekcije tečajev, res pa je, da dvomestnih stopenj rasti, ki smo jim bili priča v prejšnjih letih, tudi ne moremo pričakovati,« še meni Sašo Ivanović.

V napačnem trenutku na napačnem kraju

Priložnosti na borzi vedno so, ne smemo pa biti pri tem preveč pohlepni, zavedati se je treba tudi tveganj, povezanih s temi naložbami.

Delnice, investicijski skladi in drugi vrednostni papirji sodijo med naložbe z večjim naložbenim tveganjem, zato niso primerni za vlaganje ali varčevanje za kratkoročne cilje.
Navadno jih kupujemo takrat, ko imamo dolgoročne cilje, večje količine denarja in dinamičen naložbeni profil. Ker pa se vse preveč vlagateljev kupovanja delnic, investicijskih skladov in drugih vrednostnih papirjev loti brez načrta, v napačnem trenutku ali z napačnim ciljem, jih veliko namesto donosa ustvari izgubo.

vezovisek-mitja-be.1431770377.jpg.w.960px.jpg
Nujno je treba poznati temeljna pravila vlaganja in slediti korakom za zmanjšanje naložbenega tveganja, opozarja Mitja Vezovišek.

Poletna finančna šola

O tem, kako se lotiti vlaganja na borzne trge, se bodo učili tudi mladi na Poletni finančni šoli za najstnike, ki jo letos prvič organizira revija Moje finance.

To pa ne bo vse. Mladim bodo strokovnjaki različnih področij pojasnili tudi, kako pametno ravnati z denarjem, voditi svoj osebni proračun, kako si postaviti določen finančni cilj, kot je recimo nakup telefona ali avta, in ga tudi uresničiti, kako pametno nakupovati, pa tudi kako do prvih zaslužkov, kako izbrati sebi primeren poklic in še kaj. Več o poletni finančni šoli, celotnem programu, predavateljih, času in kraju poteka šole si lahko preberete na spletni strani, kjer se lahko tudi prijavite.

S prijavo do 1. junija lahko izkoristite 30-odstotni popust!

Program poletne finančne šole za najstnike

  • Kako varčevati v delnicah, vzajemnih skladih ...
  • Kako naj razporedim svojo žepnino in še kaj prihranim (vodenje osebnega proračuna)
  • Rad bi nov telefon in avto! Kako naj varčujem? (osebni finančni načrt)
  • Kako varčevati v banki
  • S katerimi deli do prvih zaslužkov
  • Kako naj izberem svoj sanjski poklic
  • Kako poceni in varno nakupovati prek spleta
  • Kako nas poskušajo omrežiti trgovci, pa se jim lahko upremo! (prepoznavanje trženjskih trikov)
  • Kako z dobro idejo ustanoviti svoje podjetje
  • Predstavitev osebne podjetniške izkušnje

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.