FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Vas najstnik pogosto gnjavi, da je žepnino porabil že sredi meseca?

Čas branja: 3 min
10.05.2016  14:59
Starši se pogosto pritožujejo, da njihov najstnik svojo žepnino porabi, še preden je mesec naokoli. Kako to z malo truda spremeniti?
Vas najstnik pogosto gnjavi, da je žepnino porabil že sredi meseca?
»Nimam d'narja,« velikokrat tarnajo mladi, tudi tisti, ki vsak mesec dobijo žepnino.

Preberite tudi:

Poletna finančna šola za najstnike - 30-odstotni popust s prijavo do 1. junija!

Denar porabijo večinoma za stvari, ki jih veselijo, recimo za glasbeno, športno opremo, zabave, kofetkanje, oblačila, drobnarije. Na koncu meseca ali še prej, ko jim denarja zmanjka, pa za vse finančne težave največkrat okrivijo starše, ki jim seveda dajejo premalo denarja. Nekateri starši zaradi miru v hiši nato mladim primaknejo še kakšnega desetaka.

A namesto stalnega krpanja primanjkljaja v otrokovi denarnici bi se starši morali vprašati, kaj, če moj otrok ne zna najbolj racionalno razpolagati z denarjem, ki ga dobi, in ga zapravi za stvari, ki jih sploh ne potrebuje. Drugo vprašanje, ki si ga morajo postaviti, je, kako to spremeniti. »Mlade je treba naučiti, da je denar omejena dobrina, in v kapitalizmu, v katerem hočeš nočeš živimo, je odgovorno in ciljno usmerjeno upravljanje denarja ne le vrednota, temveč nuja,« odgovarja Mitja Vezovišek, osebni finančni svetovalec in ambasador finančnega opismenjevanja mladih. Da je denar omejena dobrina, mladi hitro spoznajo, a zdi se, da jim starši velikokrat »pozabijo« razložiti, kako sploh delati z njim.

Dajte mladim odgovornost

»Čeprav časi niso rožnati, je treba otroke vseeno že zelo zgodaj naučiti razpolagati z denarjem in jim dodeliti to odgovornost,« meni podjetnica Tanja Skaza, ena najbogatejših Slovenk. »Otroci so v današnjem času precej bolj dojemljivi kot mi. Treba jim je zaupati in naložiti odgovornost za njihova dejanja. Mi smo za to, da jim stojimo ob strani in vodimo po pravi poti,« dodaja.

Vseeno nekateri starši menijo, da njihovi mladostniki z žepnino ne bodo ustrezno ravnali - torej jim ne zaupajo. »To je pogosteje pri tistih starših, ki niso imeli možnosti, da bi se kot otroci naučili ravnati z denarjem,« razmišlja Ljubica Marjanovič Umek, profesorica na ljubljanski filozofski fakulteti, sicer tudi razvojna psihologinja. Žepnina in ravnanje z denarjem pa sta kamenčka v mozaiku razvijanja samostojnosti in odgovornosti otrok, poudarja profesorica.

Preberite tudi:

Poletna finančna šola za najstnike - 30-odstotni popust s prijavo do 1. junija!

Dnevnik stroškov

Naloga staršev torej ni le to, da financirajo potrebe otrok, ampak da jih naučijo ravnati z denarjem. Veliko jih pri tem odpove, saj niti sami ne vedo, kako se tega lotiti. Prvi korak za uspešno upravljanje denarja je oblikovanje lastnega finančnega proračuna oziroma budžeta, kar pomeni redno beleženje vseh prihodkov in izdatkov, svetuje Mitja Vezovišek. To pomeni, da moramo predvideti, koliko prihodkov lahko pričakujemo, zato da lahko čez mesec razporedimo izdatke. Čeprav nekateri prisegajo na staromodno pisanje v knjižice, Excelove tabele ali si pomagajo z zbiranjem računov, pa to danes precej olajšajo spletne in mobilne aplikacije za osebne finance. Vsekakor je pri tem treba upoštevati prvo pravilo osebnih financ - izdatki ne smejo biti večji od prihodkov, še opozarja.

Čemu se odreči?

Če ob koncu meseca niste zadovoljni s svojo finančno sliko, se vprašajte, katerim izdatkom bi se najlaže odrekli, pa zaradi tega ne bi nič slabše živeli. Tu Vezovišek omenja pravilo 20 proti 80 - 20 odstotkov stvari uporabljamo 80 odstotkov časa in nasprotno. To pomeni, da so največje rezerve za manjšanje izdatkov in mesečne prihranke prav v stvareh, ki jih uporabljamo le občasno in nam ne prinašajo večjega zadovoljstva, pojasnjuje osebni finančni svetovalec. »Sprotno beleženje izdatkov našo podzavest spodbudi, da se nenehno sprašujemo o zadovoljstvu. Izdatki se bodo krčili pri stvareh, pri katerih ne bomo občutili zadovoljstva,« še opomni.

prosjacenje.1462883856.jpg.e.960px.jpg
Ne le otroci, tudi starši bi morali voditi evidenco prihodkov in izdatkov.
Največja napaka pri upravljanju denarja je, da te nimamo. Tako ne vemo, kam gre denar, zato tudi ne vemo, kje lahko režemo, da bi ustvarili prihranke, opozarja Vezovišek. Če evidence še ne vodite, naj to postane vaš družinski projekt. Vsak član naj zase vodi evidenco, čez mesec dni pa na družinskem sestanku preverite, kje, za kaj je bil denar porabljen. Redno zapisovanje izdatkov bo za nekatere precej zahtevna naloga, a z malo vztrajnosti vam bo v tednu ali dveh prišlo v navado.

Kako do znanj?

Več o tem, kako vsak dan pametno upravljati denar, voditi svoj osebni proračun, kako si postaviti določen cilj in ga uresničiti, bodo mladi izvedeli na Poletni finančni šoli za najstnike, ki jo letos prvič organizira revija Moje finance, ki je tudi sicer glavna pobudnica finančnega opismenjevanja mladih v osnovnih in srednjih šolah. Mladi bodo v Poletni šoli tudi izvedeli, kako pametno varčevati v delnicah in banki, kako si lahko zaslužijo svoj prvi denar, kako izbrati svoj sanjski poklic. Naučili se bodo tudi, kako ugodno in varno spletno nakupovati ter kako prepoznavati razne trženjske trike, s katerimi nas poskušajo omrežiti trgovci. Pa še malo podjetniškega pridiha: podjetniki jim bodo zaupali, kako ustanoviti podjetje in zaslužiti s svojo idejo ali hobijem.

O Poletni finančni šoli za najstnike

Poletna finančna šola za najstnike bo v Ljubljani, in sicer prvi teden počitnic. Mladi bodo vsak dan na terenu in tako obiskali osebnega finančnega svetovalca, upravljavca vzajemnih skladov, banko, študentski servis, trženjskega guruja, kadrovsko strokovnjakinjo, svetovalno podjetniško točko VEM, mladega, uspešnega podjetnika ... Več o poletni finančni šoli, celotnem programu, predavateljih, času in kraju poteka šole si lahko preberete na spletni strani, kjer se lahko tudi prijavite.

S prijavo do 1. junija lahko izkoristite 30-odstotni popust!

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.