FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Rad bi imel 500 evrov dodatne pokojnine! Kje in kako naj varčujem

Čas branja: 3 min
23.02.2016  15:03
Rad bi imel 500 evrov dodatne pokojnine! Kje in kako naj varčujem
Moški so lani v povprečju prejemali 745 evrov pokojnine, ženske pa 630 evrov.

V prihodnje se bodo pokojnine glede na plače še znižale. Bo to dovolj za brezskrbno življenje po upokojitvi? Če menite, da ne, potem je bolje, da čim prej zavihate rokave. Možnosti je kar nekaj!

Ne računajte preveč na državno pokojnino.

Razmerje med vašo trenutno plačo in poznejšo pokojnino se bo v prihodnje še poslabšalo. Seveda pa lahko sami poskrbite, da bo pokojnina višja.

»Za pokojnino bi morali začeti varčevati ob prvi zaposlitvi oziroma že pri rednem študentskem delu.

Dolgoročno imajo majhni redni mesečni zneski, zaradi katerih ne trpi trenutni standard, zelo veliko moč,« opozarja finančni svetovalec Mitja Glavnik. To je seveda teorija, praksa je povsem drugačna.

O pokojninskem varčevanju začnemo razmišljati po 40. letu, opažajo ponudniki tega varčevanja. Nekateri pa ne varčujejo nikoli, češ, saj plačujemo prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

mf-720.1456235285.jpg.s.720px.jpg

Kje varčevati za pokojnino

Odgovor, kje varčevati, ni preprost, uniformen ali splošen. Varčevanje je individualna stvar.

Pravilo palca pravi, da naj bi imeli toliko varnih naložb, kolikor smo stari. Torej, če imamo 30 let, naj bi imeli 30 odstotkov v varnih naložbah, preostala sredstva pa v bolj tveganih.

Želje in nagnjenost k tveganju odločajo, ali se bomo res ravnali po tej formuli.

V varčevalni košarici naj bi bili produkti, kot so gotovina, depoziti, delnice, obveznice, zlato, nepremičnine ..., našteva Glavnik, ki pravi, da strategija razpršitve naložb prinaša manjše skupno tveganje in pogosto tudi višje donosnosti.

»Vsak izmed naložbenih razredov ima svoje zakonitosti in skozi dolgoročno gibanje gospodarskih ciklov prinaša prednosti in slabosti.

Večja razpršitev bo dolgoročno vplivala na zmanjšanje nihanj v vrednosti naložbenega portfelja in bo ugodna za pričakovano donosnost posameznikovega portfelja,« se strinja Matej Tadej Jerman iz KD Skladov.

Pestra izbira

prasicek.1455806784.jpg.e.960px.jpg
Ob tem, ko se širi nabor naložbenih politik pokojninskih družb in bodo lahko te sprejemale tudi nekoliko večje tveganje in tako izboljšale donosnost, osebni finančni svetovalec Samo Lubej priporoča pokojninska varčevanja oziroma zavarovanja drugega stebra v okviru tega, saj še vedno omogočajo tudi davčno olajšavo.

Priporoča tudi čim bolj avtomatske in preproste naložbene produkte. To so pri nas predvsem vzajemni skladi, ki se pogosto kombinirajo v tako imenovane namenske ali ciljne košarice, in sicer glede na cilj varčevanja. To so rešitve, ki vam po izbiri omogočajo tudi popolno pasivnost.

Pri nas so zelo priljubljene tudi kombinacije zavarovanja in varčevanja. To so naložbene in mešane, tudi klasične življenjske zavarovalne police, ki vam z eno pogodbo zagotavljajo tako varčevanje kot zavarovanje in s tem določeno socialno varnost.

Vendar morate biti pri tem previdni, saj se pogosto zgodi, da zavarovalni zastopniki pri prodaji teh produktov mislijo predvsem na svojo provizijo in manj na dejanske potrebe stranke, opozarja Samo Lubej.

Oddajanje stanovanja

V zadnjih letih številni razmišljajo tudi o nakupu nepremičnine kot o upokojitveni naložbi. Dolgoročno takšna naložba prinaša od dva- do triodstotni letni realni donos, seveda če je nismo ob nakupu močno preplačali.

»Oddajanje nepremičnine je zelo primeren vir dodatne pokojnine, ker v nasprotju z drugimi naložbami prinaša denarni tok, ne da bi naložbo unovčevali,« razmišlja Mitja Glavnik.

So pa tudi pasti oddajanja nepremičnin - nepredvidljiva prihodnja obdavčitev najemnin, vzdrževalni stroški, morebitni dodatni davek na nepremičnine, nezanesljivost najemnikov, nezmožnost oddati nepremičnino.

Preden se lotite varčevanja za pokojnino, si torej naredite dober načrt.

Razmislite, koliko dodatne pokojnine bi želeli. S pomočjo raznih spletnih kalkulatorjev si izračunajte, koliko boste za to morali varčevati. Pa seveda ne pozabite na inflacijo. Današnjih 500 evrov namreč ne bo enako kot 500 evrov čez 20 let! To pa ponudniki pokojninskih varčevanj ponavadi radi kar zamolčijo.

Kako do dodatne pokojnine

Več o tem, kako pametno varčevati za pokojnino, boste lahko izvedeli na 3. Dnevu mojih financ, kjer bodo strokovnjaki na okrogli mizi z naslovom Rad bi imel 500 evrov dodatne pokojnine! Kje in kako naj varčujem? predstavili konkretne možnosti varčevanja z vsemi njihovimi prednostmi in slabostmi.

Finančni poznavalci bodo razpravljali o tem, kako sploh začeti varčevati za pokojnino, katere finančne produkte izbrati, koliko mesečno varčevati, kakšno dodatno pokojnino bomo v tem primeru imeli in podobno. Dan mojih financ bo 17. marca, več o dogodku za vlagatelje pa na spletni strani mojefinance.finance.si/dan.

Druge tematike z dogodka:

- Kako na javni dražbi pametno in ugodno kupiti nepremičnino

- Kako finančno uspeti in se ob tem lepo imeti

- Na spletu do dodatnih zaslužkov. Kako pa?

- Kje se po borznih pocenitvah odpirajo nove priložnosti za vlagatelje

- Stabilno poslovanje, cene delnic pa upadajo! Kaj storiti?

- Kako naj vrhunski športnik po koncu kariere uspešno plemeniti prisluženi denar

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.