FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Zakaj bi varčeval, če bo kapitalizem propadel?

Čas branja: 3 min
16.02.2016  22:00
To je eden od izgovorov, s katerim mi postrežejo prijatelji, ki se otepajo varčevanja za pokojnino. Ljudi, ki imajo do upokojitve še 25 ali 30 let, ni preprosto prepričati, da morajo o tem razmišljati že danes. Kako se tega lotiti, prikazujem v 11 korakih.
Zakaj bi varčeval, če bo kapitalizem propadel?

Mitja Petkovšek je upokojeni telovadec, svetovni in evropski prvak.

17. marca bo na 3. dnevu mojih financ predstavil, kako upravlja s svojim denarjem.

Ob prebiranju januarske številke revije Moje finance, ki je bila v celoti namenjena pokojninam, sem se odločil razkriti, kako prepričam prijatelje, znance, da se sistematično lotijo varčevanja za pokojnino. Ker je ta cilj za večino oddaljen 20, 30 let, to ni preprosto, a se da. Le prebiti se je treba prek vseh možnih izgovorov in iskanj krivcev za razmere do konkretnih rešitev. Poglejmo po korakih.

1. Prva ovira: ni zanimanja

instext(200,d,

, ne pa pretirano, da ne dosežem ravno nasprotnega učinka, saj lahko ljudi nestimulativne številke odvrnejo od varčevanja.')Da se ljudje sploh zavejo, kaj pomeni tveganje na delniških trgih, jim za občutek prikažem graf tečajev svetovnega delniškega indeksa MSCI World od leta 2000 do 2012. Vrednosti se najprej znižajo za polovico, nato poskočijo in spet znižajo za polovico ter znova vrnejo na prvotne ravni. Tako kot jojo. Graf je zelo poučen, saj pokaže, da so vzponi in upadi dolgoročno del borznega dogajanja. Če pa bi skozi celotno obdobje redno periodično kupoval delnice, bi zaradi številnih poceni nakupov na koncu dosegel lepo povprečno donosnost.

Če pogledamo še gibanje tečajev ameriških delnic, delnic držav v razvoju in zlata v zadnjih desetih letih, opazimo, da so njihove poti zelo različne. Zato je smiselno, da je naš portfelj razpršen globalno in da so v njem zastopani tudi različni naložbeni razredi. Tako bomo zmanjšali tveganje, pričakovana donosnost pa se ne bo znižala.

7. Konkretno: izbira produktov

Sledi izbira produktov za naš portfelj. Za varni del portfelja lahko varčujemo tudi zaradi davčnih razlogov v eni izmed domačih bank ali hranilnic. Malo stisnemo zobe, zamižimo, si predstavljamo, da so naše banke varne, in vložimo denar. Absolutne varnosti na žalost ni. Sicer bi denimo za varni del portfelja lahko izbrali prvovrstne obveznice kredibilnih evrskih držav krajših ročnosti.

Za tvegani del portfelja na spletni strani nemške borze izberemo najcenejše indeksne sklade (ETF), ki sledijo široko razpršenim indeksom. Povprečni letni upravljavski strošek ETF znaša samo 0,2 do 0,3 odstotka. Izberite ETF, ki ne izplačujejo dividend, ampak jih reinvestirajo. Tako se izognete plačilu 25-odstotnega davka na dividende doma in birokraciji, povezani s četrtletnim poročanjem finančni upravi (Furs). Ta del portfelja je lahko sestavljen zelo preprosto, tudi iz samo enega globalno usmerjenega delniškega sklada. To je bolj primerno za vlagatelje, ki imajo radi preprostost. Lahko pa portfelj po želji še bolj razpršimo. Sicer pa kompleksnejši portfelji niso nič boljši od bolj preprostih, morda so le bolj razpršeni. Primer simpatičnega portfelja (delniški del) bi bil: 25 odstotkov ZDA, 20 Evropa, 20 trgi v razvoju, 15 Pacifik, 10 nepremičnine in 10 odstotkov zlato.

8. Pazimo na razmerje med varnim in tveganim

Kakšno utež dodelimo posamezni naložbi, niti ni zelo pomembno. Najpomembneje je, da pazimo na razmerje med varnim in tveganim delom portfelja. Pomembno je, da se izbrane sestave držimo v dobrem in slabem. Tako bomo vedno kupovali tisto, kar je poceni, in pozneje, v dobi izplačevanja, prodajali tisto, kar je drago. To je preprosta strategija, ki psihološko ni lahka, saj od nas zahteva, da intenzivno kupujemo delnice takrat, ko njihovi tečaji upadajo ter nikogar okoli nas ne zanimajo, in se vzdržimo dodatnih nakupov takrat, ko njihovi tečaji naraščajo in ko vsi okoli nas govorijo samo o tem.

Večina znancev je v preteklosti vse svoje finančno premoženje (in še celo izposojeno) naložila v balkanske delnice oziroma pozneje v zlato, in to v nepravem trenutku, torej takrat, ko so videli strmo rast na grafih. Naša strategija vzdrževanja ciljnih deležev bi nas pred tem obvarovala.

9. Odpiranje računa

Sledi odpiranje trgovalnega računa pri zaupanja vrednem internetnem borznem posredniku, kjer lahko nakupe izbranih ETF-skladov opravimo zelo ugodno, že za dva evra za transakcijo. Tako lahko ekonomično opravimo nakup že z dobrim stotakom.

10. Slovenske delnice?


Verjetno ste opazili, da ne omenjam slovenskih delnic. Vlagatelj jih teoretično ne potrebuje, ni pa nič narobe, če jih vključi v portfelj, sploh ker ne obstaja nikakršna korelacija z drugimi naložbami, ki sem jih predlagal (so dober diverzifikator). Vendar ne gre pretiravati, saj si ne želite, da bi isti dejavniki, zaradi katerih bi morda izgubili službo, uničili še vaše prihranke.

11. Pametni si zapišejo

Pomembno je, da na koncu strategijo in celotni načrt tudi zapišemo, sicer lahko na tej dolgi poti do upokojitve pozabimo, kaj smo si v začetku zamislili, in ne vemo, ali smo na pravi poti.

In za konec. Najlepše in najpomembnejše stvari v življenju so večinoma zastonj ali zelo poceni. To spoznanje je osvobajajoče, saj omogoča, da z malo finančnimi sredstvi živimo bogato življenje in laže privarčujemo sredstva za financiranje dostojne pokojnine, ki zaradi naše neobremenjenosti z materialnimi dobrinami ne nujno prav visoka. Srečno pot.

Mitja Petkovšek je upokojeni telovadec, svetovni in evropski prvak.

17. marca bo na 3. dnevu mojih financ predstavil, kako upravlja s svojim denarjem.

Tematike z dogodka:

-Mitja Petkovšek: Kako naj vrhunski športnik po koncu kariere uspešno plemeniti prisluženi denar?

-Kako pametno in ugodno kupiti nepremičnino na javni dražbi

-Rad bi imel 500 evrov dodatne pokojnine! Kje in kako naj varčujem?

-Kako finančno uspeti in se ob tem lepo imeti?

-Na spletu do dodatnih zaslužkov. Kako pa?

-Kje se po borznih pocenitvah odpirajo nove priložnosti za vlagatelje?

-Stabilno poslovanje, cene delnic pa upadajo! Kaj storiti?


PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.