FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Joj, borze padajo! Kaj pa zdaj?

Čas branja: 3 min
04.03.2016  14:10
Joj, borze padajo! Kaj pa zdaj?

Pred kratkim me je klical znanec in mi razložil svojo zgodbo. Pravi, da vsak mesec varčuje z rednim vplačevanjem v vzajemne sklade. Vprašal me je, ali je zdaj to še pametno početi ali je bolje, da neha, ker ga je šokiralo, da je na izpisku manj denarja, kot ga je vplačal. Nehati ali ne - to je želel izvedeti od mene. Po naravi sicer nisem filozof, toda na takšno vprašanje je vendarle težko odgovoriti kar z da ali ne, zato sem ga vprašal, za kaj sploh varčuje. Za recimo nov pralni stroj ali mogoče avto, za študij otrok, za pokojnino?

Kje se po borznih pocenitvah odpirajo nove priložnosti za vlagatelje?

Ali je po nedavnih pocenitvah zdaj že pravi čas za vrnitev na borze? Bo bik obvladal ali celo premagal medveda? Je zdaj že pravi čas za nakup, katere delnice so poceni?

Kaj o tem menijo finančni strokovnjaki boste izvedeli na 3. Dnevu mojih financ, ki bo 17. marca v Ljubljani.

Rekel je, da bi rad nekaj dal svojim otrokom, ko bodo šli v svet. Kdaj pa se bo to zgodilo, sem vprašal. Čez kakšnih pet do sedem let, je odgovoril. Torej gre za srednje- do dolgoročno varčevanje, kar pomeni, da lahko mirno varčuje v skladih. Tudi če pride do večje korekcije, kot je bila v prvem mesecu letos, in nekateri tečaji izgubijo po 20 odstotkov, se bodo v prihodnjih od petih do sedmih letih vrnili na sedanje ravni oziroma višje. Seveda je pogoj, da ima naložbe dobro razpršene in da mu jih v tem obdobju ni treba prodati.

Ko delnice dosežejo rekorde iz prejšnjega borznega vrha, pač prodam in počakam, da se stvar poleže.

Borzni cikli namreč kažejo, da po vsakem dežju posije sonce. Tako je bilo ob poku tehnološkega balona leta 2000, podobno leta 2008 pri nepremičninskem balonu. Borzni cikli se v zadnjem obdobju dogajajo na šest do osem let. Delnice in borzni indeksi lahko z vrhov upadejo tudi za 50 odstotkov ali več. In zakaj bi bilo potem vseeno pametno nadaljevati mesečno vplačevanje? Zato, ker z vsako pocenitvijo dejansko kupujemo isto stvar ceneje oziroma s popustom. Če smo recimo za neko delnico ali točko vzajemnega sklada morali pred dvema mesecema odšteti 50 evrov, zdaj zanjo po 20-odstotni pocenitvi plačamo le še 40 evrov. Če bo še upadalo, bomo kupovali še ceneje. Zato so periodični nakupi praktični, saj tako dosežemo ugodno povprečno nakupno ceno. Seveda bi bilo najbolje kupovati povsem na dnu, toda tega, kdaj in kje bo dno, žal, ne ve nihče, razen morda kakšne vedeževalke.

Najbrž se boste strinjali, da je stvar teoretično kar logična in preprosta. Toda v praksi pomembno vlogo odigrajo čustva, na borzi sta v ospredju strah in pohlep. Ko cene na borzah upadajo, prevladuje strah. Težko je brezskrbno kupovati takrat, ko upada, čeprav je vse skupaj cenejše. Vsak mesec imaš dejansko manj denarja, kot si ga vložil. Nekateri to nekaj časa zdržijo, potem pa jih zagrabi panika in raje vse skupaj prodajo. In to naredijo pogosto prav takrat, ko je vse na dnu in pride do preobrata. Če takrat prodate, je sanj konec, če pa pritisk zdržite, vas čakata pot navzgor in navadno nekajletni cikel rasti.

Toda kaj narediti potem, ko vse raste, ko pride do rekordov? Takrat večina ljudi evforično kupuje, saj povsod poslušajo, da je mogoče na borzah lepo zaslužiti. Tudi kak odstotek ali dva na dan! Vaši sosedje, prijatelji, sorodniki ... vsi bi samo kupovali. Tako je bilo recimo lani in tako je bilo tudi do leta 2008 in do leta 2000. To za vsa leta potrjujejo rekordni prilivi v vzajemne sklade, ki so najbolj priljubljena oblika varčevanja za male vlagatelje. Vedno enaka zgodba.

Kaj torej narediti, če ste dolgoročni vlagatelj? Sam upoštevam to pravilo: ko delnice dosežejo rekorde izpred prejšnjega borznega vrha, pač prodam in počakam, da se stvar poleže. Ja, priznam, težko je gledati, ko vse skupaj potem še raste nekaj mesecev, lahko tudi še kakšno leto. Toda takrat je treba ukrotiti pohlep in biti zadovoljen s tem, kar ste v prejšnjih letih zaslužili. Prej ali slej namreč sledi upad, kdaj natančno, pa, žal, spet ne ve nihče. Po večjem upadu pa spet postopno kupujem.

Stvar je torej preprosta: kupujte, ko je poceni, postopoma in razpršeno. Postavite si cilj, da počakate do ponovitve rekordov iz prejšnjega borznega cikla. Potem prodajte in počakajte na nov večji borzni upad. Nato spet počasi nakupujte. Torej počnite ravno obrnjeno, kot večina počne zdaj!

Kje se po borznih pocenitvah odpirajo nove priložnosti za vlagatelje?

Ali je po nedavnih pocenitvah zdaj že pravi čas za vrnitev na borze? Bo bik obvladal ali celo premagal medveda? Je zdaj že pravi čas za nakup, katere delnice so poceni?

Kaj o tem menijo finančni strokovnjaki boste izvedeli na 3. Dnevu mojih financ, ki bo 17. marca v Ljubljani.

Na okrogli mizi bodo svoje poglede na trenutno stanje na borzah soočili Tomaž Dvořak, izvršni direktor Alta Skladov, Simon Logar, direktor sektorja investicijskih skladov v NLB Skladih, Luka Podlogar, predsednik uprave KD Skladov in Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja v Triglav Skladih, pogovor pa bo vodil finančni analitik Andraž Grahek iz Capitals Genetics.

Dan mojih financ bo 17. marca v Ljubljani, več o dogodku za vlagatelje pa na spletni strani mojefinance.finance.si/dan, kjer se lahko tudi prijavite in izkoristite trenutni 30-odstotni popust.

Druge tematike z dogodka:

- Kako pametno in ugodno kupiti nepremičnino na javni dražbi

- Rad bi imel 500 evrov dodatne pokojnine! Kje in kako naj varčujem?

- Kako finančno uspeti in se ob tem lepo imeti?

- Na spletu do dodatnih zaslužkov. Kako pa?

- Stabilno poslovanje, cene delnic pa upadajo! Kaj storiti?

- Kako naj vrhunski športnik po koncu kariere uspešno plemeniti prisluženi denar?

shutterstock-214352155.1455546558.png.o.480px.png
Foto: Shutterstock

Komentar je bil objavljen v februarski reviji Moje finance.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.