FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Javne dražbe. Priložnost ali nočna mora?

Čas branja: 3 min
09.02.2016  14:52
Javne dražbe. Priložnost ali nočna mora?

Število nakupov nepremičnin na javnih dražbah se povečuje. Čeprav so cene zlasti na drugih javnih dražbah zelo mamljive, pa lahko nakup postane tudi nočna mora. Kupec lahko ima glavobole in dodatne stroške še leta po tem, ko sodnik udari s kladivcem in reče: Prodano! A izkušnje so tudi drugačne: nekateri tako prihranijo več deset tisoč evrov!

Na javnih dražbah lahko kupci ceneje kupijo stanovanja, toda za tista na dobri lokaciji se pripravite na hudo konkurenco.

Nekateri bodo kot vi pravi kupci, spet drugi pa tako imenovani mrhovinarji, ki vas bodo poskušali zapeljati v nezakonito dogovarjanje o ceni.

Na tiste, ki niste vešči draženja in niste dobro podkovani v poznavanju vseh zakonov s področja izvršb, pa na javnih dražbah preži tudi veliko drugih nevarnosti - ostanete lahko brez denarja, stanovanja, nakopljete si lahko številne težave, tudi kakšno kazensko ovadbo.

A vseeno ne obupajte; če se držite določenih pravil in če imate malo sreče, lahko prihranite več deset tisoč evrov.

Kako pametno in ugodno kupiti nepremičnino na javni dražbi

Več o tem boste lahko izvedeli 17. marca na 3. Dnevu mojih financ, kjer bo odličen poznavalec dogajanja na javnih dražbah Benjamin Leskovec iz Skupine Replika predstavil konkretne zgodbe nakupa nepremičnin na javnih dražbah.

Nepremičnino si dobro oglejte

Najprej si je treba nepremičnino pred nakupom dobro ogledati. Včasih je veljalo, da so na dražbah le starejše nepremičnine, potrebne takojšnje prenove, danes ni več tako, saj je naprodaj veliko nepremičnin novejše gradnje, tudi nedokončani objekti.

Toda tudi pri teh je treba biti pazljiv, saj kupec ne more uveljavljati garancij ali zahtevkov iz naslova stvarnih napak, recimo da nepremičnina ni dovolj kakovostna, ima napake ali ne ustreza pričakovanjem. Številni ta korak ali kar preskočijo ali pa si ogledajo samo stavbo.

Kupci morajo načelno tudi sami preveriti stanje nepremičnine in morebitne obremenitve. Je pa dejstvo, da se večina bremen s prodajo na dražbi izbriše oziroma preneha, torej kupec prejme »čisto« nepremičnino.

Kdaj bo selitev?

Nadalje je treba biti pozoren na roke izselitve, če je stanovanje zasedeno.

Sodišče sicer določi rok, do kdaj se mora dolžnik izseliti iz stanovanja ali hiše. Rok izpraznitve za trajno naseljene nepremičnine, kot so stanovanja, hiše, je od 30 do 90 dni, pri nenaseljenih se ti roki praviloma ne določajo.

Toda če dolžnik roka za izselitev ne upošteva, mu ne moreš kar zamenjati ključavnice, ker bi bilo to dejanje samovolje, ampak je treba vložiti izvršbo na deložacijo, kar pa se lahko tudi zaplete, opozarjajo strokovnjaki. Vse skupaj lahko dodatno začinijo še pritožbe. Ne pritožijo se le dolžniki, ampak tudi neuspešni dražitelji.

Kot najboljši ponudnik moraš vseeno plačati kupnino, in ta denar, dokler se pritožbe ne rešijo, je mrtev. Vsaka pritožba zavleče postopek in nekateri dolžniki to izkoriščajo.

Če nepremičnino potrebujemo nujno in takoj, je ni priporočljivo kupovati na dražbi.

Pozor, mrhovinarji!

mrhovinar.1455025740.jpg.c.960px.jpg
Na dražbah vas lahko pričakajo tudi tisti, ki živijo od preprodaje stanovanj.

Od desetih, ki se udeležijo dražbe, so morda trije resni, drugi so praviloma na dražbi iz povsem drugih nagibov, opažajo redni obiskovalci dražb. To so tisti, ki sicer plačajo varščino, a ne zato, da bi kupili nepremičnino, ampak da bi izsilili dogovor oziroma podkupnino od resnih kupcev, češ da potem ne bodo dražili. Nekateri jih imenujejo tudi mrhovinarji.

Kaj pa cena?

Kupci na javnih dražbah seveda pričakujejo nižjo vrednost nepremičnine že samo zaradi tega, ker se prodaja na javni dražbi. Toda vedno ni tako.

Nepremičnine sicer ovrednotijo sodni cenilci po odredbi sodišča, toda nekateri dražitelji pravijo, da so vrednotenja na prvih dražbah prenapihnjena.

Zagotovo pa so cene nižje na drugih oziroma tretjih dražbah, in če vam je nepremičnina všeč, se to splača izkoristiti. Prihranki so lahko veliki.

Kako pametno in ugodno kupiti nepremičnino na javni dražbi

Več o tem, kako pametno in ugodno kupiti nepremičnino na javni dražbi, boste lahko izvedeli na 3. Dnevu mojih financ, kjer bo odličen poznavalec dogajanja na javnih dražbah Benjamin Leskovec iz Skupine Replika predstavil konkretne zgodbe nakupa nepremičnin na javnih dražbah.

Odgovoril pa bo tudi na vprašanja, kako se sploh pripraviti na javno dražbo, koliko lahko prihranimo z nakupom na javni dražbi, kaj vse nepričakovanega nas lahko čaka na dražbah, kakšna so največja tveganja in največje napake, ki jih naredijo ljudje na dražbah, in druge praktične nasvete.

Dan mojih financ bo 17. marca, več o dogodku za vlagatelje pa najdete na spletni strani [mojefinance.finance.si] tematike z dogodka:

- Rad bi imel 500 evrov dodatne pokojnine! Kje in kako naj varčujem?

- Kako finančno uspeti in se ob tem lepo imeti?

- Na spletu do dodatnih zaslužkov. Kako pa?

- Kje se po borznih pocenitvah odpirajo nove priložnosti za vlagatelje?

- Stabilno poslovanje, cene delnic pa upadajo! Kaj storiti?

- Kako naj vrhunski športnik po koncu kariere uspešno plemeniti prisluženi denar?

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.