FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Moje financepro

Revija za upravljanje osebnega premoženja

Tri zlata pravila, ki se jih Slovenci nočemo držati

Čas branja: 2 min
21.01.2016  15:33
Tri zlata pravila, ki se jih Slovenci nočemo držati
Tokratnega izobraževanja, ki je že tretje leto zapored, se je udeležilo novih 45 učiteljev iz 30 šol iz celotne Slovenije.

Porabi manj, kot zaslužiš, zaščiti se pred tveganji in razmišljaj o prihodnosti, deluj pa danes.

To so tri pravila, ki jih Slovenci prepogosto spregledamo, ko upravljamo svoj denar; na leto tako vsakemu posamezniku v povprečju odteče več kot 1.200 evrov. Da bi se to v prihodnje spremenilo, se je o upravljanju denarja ravnokar začela izobraževati že tretja generacija učiteljev.

1. pravilo

Denar ne sme vladati nam, temveč moramo mi obvladovati njega. Naš denar mora delati, kar si želimo mi, in nam prinašati zadovoljstvo. Za to je treba vnaprej načrtovati, in sicer tako, da vedno porabimo manj, kot zaslužimo.

2. pravilo

Treba se je zaščititi pred tveganji. Načrtovanje je temelj, načrt pa ni nič drugega kot predvidevanje prihodnosti. Žal se v življenju pogosto zgodi nepričakovano. Naj nas to ne preseneti!

Večje izdatke, kot so dopust, rojstni dnevi, večji nakupi, je zato treba načrtovati vnaprej in poskrbeti za varnostno rezervo. Hkrati pa prenesti tveganja na druge, kadar je to mogoče.

3. pravilo

Razmišljajte o prihodnosti, delujte danes. Človek brez ciljev je kot podjetje brez vizije. A vedno se vse ne izteče tako, kot smo načrtovali. Zato je treba biti prilagodljiv in prilagajati svoj proračun po kategorijah glede na dejanske izdatke.

Končni cilj bo dosežen, ko boste lahko prihodke enega meseca uporabili za financiranje izdatkov v prihodnjem, je na prvem predavanju za tretjo generacijo učiteljev krožka Mladi in denar opozoril ambasador finančnega opismenjevanja mladih in osebni finančni svetovalec Mitja Vezovišek.

Slovenci se tega pogosto ne držimo, zato nam denar uhaja na vseh koncih in krajih. Vezovišek je izračunal, da zaradi tega povprečni Slovenec izgubi več kot 1.200 evrov na leto. Denar nam uide zaradi nespametnega trošenja, ker plačujemo dražjo elektriko, telekomunikacije, obresti, nespametna zavarovanja in še marsikaj, pa se tega sploh ne zavedamo.

»Največja napaka pri upravljanju denarja, ki jo naredi marsikateri posameznik oziroma družina, je, da ne vodi evidence izdatkov. Tako ne vedo, kam gre njihov denar, in nimajo podlage za optimizacijo sestave izdatkov.

Prvi korak k uspešnemu upravljanju denarja je oblikovanje lastnega finančnega proračuna,« opozarja Vezovišek.

Revija Moje finance v sodelovanju s strokovnjaki tako nadaljuje izobraževanje učiteljev, ki potem na svojih šolah vodijo krožek Mladi in denar. Tokratnega izobraževanja, ki je že tretje leto zapored, se je udeležilo novih 45 učiteljev iz 30 šol iz celotne Slovenije. Vsega skupaj je v projekt finančnega opismenjevanja mladih vključenih že skoraj 200 učiteljev iz 120 osnovnih in srednjih šol. Tretja generacija učiteljev bo imela tako do poletja še tri izobraževanja, potem pa bodo jeseni na svojih šolah začeli mlade o tem učiti na krožku Mladi in denar.

PRO
Članki
Članki Nizke obrestne mere srednjemu sloju otežujejo reševanje stanovanjske problematike

Banka Slovenije z novembrom uvaja poostrene ukrepe pri kreditiranju prebivalstva, kar bo še dodatno otežilo nakupe stanovanj, predvsem v...

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...

PRO
Članki
Članki 5 aplikacij, ki vam pomagajo bolje ravnati z denarjem

Namen finančnih aplikacij za pametne telefone je, da nam pomagajo vzpostaviti nadzor nad potrošnjo in posledično povečati prihranke ter...

PRO
Članki
Članki Dilema staršev: Kupiti otroku avto ali ne?

Prvi večji nakup vaših otrok je odlična priložnost, da mladim privzgojite začeten, a pomemben odmerek finančne kulture.

PRO
Članki
Članki Aleš Lisac: Kaj moram spremeniti, da bom imel več denarja?

Trženjski guru, kot označujejo Aleša Lisca, je kot najstnik v srednji šoli sramežljivo zardeval pred šolsko tablo, danes pa vsak dan...

PRO
Članki
Članki Pet strokovnjakov, ki vam pokažejo, kako otroke naučiti ravnati z denarjem

Za vas bomo v nekaj predavanjih strnili več kot 90 let skupnih strokovnih izkušenj najboljših strokovnjakov.