FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Medicohealthpro

Intervju: Strokovnjaka v zdravstveni platformi Medicohealth vidita novi Amazon

Čas branja: 4 min
19.04.2018  12:59
Decentralizirana zdravstvena aplikacija ima možnosti, da postane tako velika, kot je Amazon, menita strokovnjaka in zdravnika dr. Rolf Porsche in dr. dr. Philipp Plugmann
Intervju: Strokovnjaka v zdravstveni platformi Medicohealth vidita novi Amazon

O prednostih decentralizirane aplikacije Medicohealth, ki bo povezala milijone zdravnikov z bolniki z vsega sveta, smo se pogovarjali z dr. Rolfom Porschejem in dr. dr. Philippom Plugmannom, ki pri projektu sodelujeta kot svetovalca. Dr. Porsche je sicer predsednik uprave PORSCHEHEALTH in je v svoji karieri sodeloval pri številnih start-up projektih. Dr. dr. Plugmann pa je priznani zobozdravnik, ki ima v Nemčiji lastno verigo zobozdravstvenih ordinacij.

Katere so trenutno glavne težave, s katerimi se srečuje zdravstvo po svetu?

Porsche: Prvič, trenutno smo sposobni zdraviti le okoli 30 odstotkov vseh bolezni, zato nas čaka še veliko dela, da poiščemo ustrezna zdravljenja. Drugič, zdravstvo je stroškovno intenzivno, zato moramo poiskati pot, kako bi vsi lahko dobili dostop do zdravstva in učinkovitega zdravljenja. Eden izmed trenutnih izzivov, s katerimi se srečujemo v zdravstvu, pa je tudi velika količina podatkov, ki se vsako leto poveča za 40 odstotkov, kar pomeni, da se vsako drugo leto podvoji. Težava pa je, da nimamo poti, kako iz vseh teh podatkov dobiti pravo informacijo. Kako torej lahko zagotovimo pravo informacijo za bolnika, zdravnika in tudi sistem? Mislim, da je to glavna težava, s katero se trenutno srečujemo. Trenutno potekajo raziskave, ki bi lahko rešile veliko življenj, izboljšale kakovost zdravljenj in celo pomagale znižati stroške zdravljenja za 20 odstotkov, kar je veliko denarja, če bi le lahko resnično povezali ljudi, bolnike, zdravnike in vse preostale akterje v zdravstvu ter jim zagotovili ustrezne informacije.

Kako lahko tehnologija blockchain pomaga rešiti trenutne težave v zdravstvu in katere boljše rešitve prinaša družbi?

Plugmann: Decentralizirana tehnologija veriženja blokov prinaša hitrost, učinkovitost in IT-varnost ter to zagotavlja ob nižjih stroških kot trenutne rešitve v zdravstvu.

Porsche: Poleg tehnologije moramo v zdravstvu govoriti tudi o zaupanju, ki je zelo pomembno. Videli smo, da lahko svoje podatke, tudi zdravstvene, objavite na Facebooku, vendar ne veste, kaj se bo z njimi zgodilo. Zato potrebujemo platformo, ki strogo varuje podatke in ki ji lahko zaupate. Tehnologija blockchain je znana po učinkovitem varovanju podatkov, transparentnosti in ji lahko zaupate. Čez 20 let bomo morda poznali kakšno boljšo tehnologijo, vendar mislim, da ne gre le za tehnologijo, ampak za stvari, ki bolnikom prinašajo vrednost.

Prihodnji mesec bo začel veljati General Data Protection Regulation (GDPR). Ali je Medicohealth pripravljen na novo regulativo?

Plugmann: To je priložnost za Medicohealth, ker pomeni rešitev za veliko težavo v zdravstvu.

Porsche: Platforma je na novo regulativo pripravljena, kar je tudi njena prednost. Tehnologija je pripravljena, paziti je treba le, da se prave stvari postavijo na pravo mesto. Gre namreč za kombinacijo med procesom, tehnologijo in osebno odgovornostjo.

Sodelovali ste pri številnih start-upih in poslovnih idejah v zdravstvu. Kaj loči Medicohealth od drugih?

Porsche: Medicohealth se loči od drugih po treh stvareh. Prvič, platforma je že narejena in temelji na zelo varni tehnologiji. Drugič, začeli so že graditi mrežo, ki jo že zdaj sestavlja 2,5 milijona zdravnikov. Tretjič, imajo zelo pametno ekipo. Veliko start-upov ima dobro idejo, ki jo razvijejo v prototip, vendar se tu njihova pot konča. Ta ekipa pa ima unikatno idejo in ima tudi sposobnost, da jo prenese v resnično življenje.

Kako pomembna je ekipa pri razvoju start-upa ali poslovne ideje? Katere kvalitete mora imeti, da ji uspe?

Plugmann: Ekipa pomeni vse. Tako kot pri nogometu, pri katerem morajo vsi igralci ravnati v skladu z ekipnim duhom. Samo število dobrih igralcev ni dovolj, ampak je za uspeh potrebno dobro sodelovanje celotnega moštva.

Kako bo platforma pomagala bolnikom? Katere koristi bo prinesla družbi?

Porsche: Po mojem mnenju bo bolnikom prinesla številne prednosti. Trenutno bolnikom ni preprosto najti pravega zdravnika. Aplikacija jim bo omogočala boljše upravljanje zdravja in tudi bolezni. Na voljo jim bodo boljše diagnoze ter učinkovitejša in hitrejša zdravljenja. To bi si kot bolnik želel.

Plugmann: Omogočila bo povezavo med bolniki in zdravniki na globalni ravni. Zagotovila bo tudi internetno varnost in varnost zdravstvenih podatkov v digitalni transformaciji. Poleg tega bo prinesla večjo učinkovitost ob nižjih stroških. Vrednost za bolnike se bo pokazala tudi v večji izbiri specialistov in s tem v boljšem rezultatu.

Katere so glavne prednosti za zdravnike? Zakaj bi se pridružili mreži?

Porsche: Podobno kot za bolnike bodo tudi prednosti za zdravnike. Seveda bo okolje bolj konkurenčno in bodo morali stopiti iz svojega varnega okolja. Pomembna prednost pa bo tudi sodelovanje z drugimi zdravniki. Zdaj ima zdravnik na voljo le svojo osebno mrežo kolegov, z decentralizirano aplikacijo pa bo lahko hitro našel ustreznega specialista, ki mu bo lahko pomagal pri določenem zdravstvenem vprašanju. Zdravniki se moramo mrežiti, saj ne moremo sami pozdraviti vseh bolnikov.

Plugmann: Glavne prednosti so transparentne kvalifikacije, preverljiva zgodovina in izkušnje. Zdravniki, ki se ne izobražujejo, ne objavljajo člankov ali imajo malo opravljenih zdravljenj, bodo dolgoročno imeli težave dobiti bolnike. Platforma bo zdravnike spodbudila, da se trudijo biti čedalje boljši.

Zakaj je Medicohealth zanimiv za vlagatelje?

Porsche: Kot pri vsakem start-upu gre za dve vprašanji. Če vložim milijon, koliko lahko pričakujem nazaj v treh ali štirih letih? Pet milijonov, deset milijonov, sto milijonov ali nič. Gre za vprašanji o rasti in tveganju. Mislim, da bo stopnja rasti in priložnost pri Medicohealthu izredno velika. Tudi Google je začel kot majhna platforma za spletno iskanje in vemo, v kaj se je razvil. Boljša primerjava je mogoče Amazon, ki je platforma za milijone prodajalcev, začeli pa so kot spletna knjigarna. Nočem reči, da bo naša platforma nekoč tako velika, kot je Amazon, vendar ima veliko potenciala. Zdravstvo je namreč zelo kompleksno, konservativno in počasnejše, saj govorimo o zaupanju. Vseeno pa se je osnovni model že izkazal za ekstremno učinkovitega.

Plugmann: Vlagatelji imajo lahko dolgoročno dobiček zaradi velike dobičkonosnosti naložbe, kljub vsemu pa obstajajo tudi tveganja, kot je v navadi pri vpeljavah novih tehnologij v tradicionalno panogo. Tudi Uber, Amazon in Youtube so na začetku pomenili veliko tveganje.

Kako lahko ta tehnologija spremeni zdravstvene sisteme v petih ali desetih letih? Ali lahko pričakujemo sodelovanje z javnimi zdravstvenimi sistemi in zavarovalnicami?

Porsche: Mislim, da se to lahko doseže, čeprav ne bo preprosto. Mislim, da je zdaj tudi pravi čas, ker imamo zavedanje, imamo tehnologijo in imamo digitalno transformacijo po vsem svetu. Zato mislim, da se bo to zgodilo, tudi zato, ker gre za položaj win-win za vse vpletene. Ne gre le za prednosti za bolnike in zdravnike, ampak tudi zavarovalnice zanima, kako lahko znižajo stroške zdravljenj.

Zakaj je Slovenija tako uspešna pri unikatnih start-upih, idejah in rešitvah?

Plugmann: Ker je mednarodna, vsi govorite angleško, ker vas je le dva milijona, ker ste dobro izobraženi, visoko motivirani in odprte glave. Poleg tega imate za start-upe kratke administrativne postopke in pozitivno naravnanost za nove tehnologije.

Porsche: V zdravstvu morate imeti dobro mrežo ljudi, kar v večjih državah, kakršna je Nemčija, ni mogoče. V osnovi je preveč ljudi, preveč start-upov in je vse preveč kompleksno. V manjši državi se ljudje, ki jih določeno področje zanima, lahko res dobro mrežijo, kar je izredno. Če bo platforma delovala tukaj, lahko Slovenija postane začetna točka za globalno širitev.

PRO
Članki
Članki Kakšne priložnosti ponuja blockchain v zdravstvu?

Kakšne priložnosti ponujajo decentralizirane aplikacije, ki bodo prek tehnologije blockchain povezale milijone zdravnikov z bolniki s...

PRO
Članki
Članki S tehnologijo blockchain do boljšega sodelovanja med zdravniki s celega sveta

Zdravniki bodo z novo tehnologijo lažje sodelovali in hitreje postavljali diagnoze ter predpisovali učinkovitejše zdravljenje, obenem pa...

PRO
Članki
Članki Blockchain zdravstvena reforma, ki odpravlja čakalne vrste

Zdravstveni sistem bolnikom ne omogoča hitre, zanesljive, ugodne in anonimne oskrbe. Z vpeljavo tehnologije blockchain v zdravstvu lahko...