FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Medicohealthpro

Kakšne priložnosti ponuja blockchain v zdravstvu?

Čas branja: 2 min
10.04.2018  00:06
Kakšne priložnosti ponujajo decentralizirane aplikacije, ki bodo prek tehnologije blockchain povezale milijone zdravnikov z bolniki s celega sveta?
Kakšne priložnosti ponuja blockchain v zdravstvu?

Cilj zdravstvenih aplikacij, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov, je povezovanje bolnikov z več milijoni zdravnikov s celega sveta. Takšne platforme omogočajo dodatno ponudbo zdravstvene stroke in razbremenjujejo klasične zdravstvene sisteme. Dostopnost do zdravnikov se tako občutno poveča, ker bodo po novem imeli bolniki možnost dostopati do zdravniških mnenj brez ovir in kjerkoli na svetu.

Čakalne vrste lahko postanejo stvar preteklosti, saj bo bolnik imel možnost hitrega, ugodnega in zanesljivega posveta z zdravnikom oziroma bo lahko poiskal drugo mnenje pri specialistu, ki ga bo sam izbral. Zdravnika ali specialista bo lahko izbral glede na izkušnje uporabnikov z določenim zdravnikom in bo imel tudi možnost oceniti delo zdravnika glede na kakovost in hitrost konzultacije. Za dostop do aplikacij bo potrebna le povezava z internetom in pa računalnik oziroma pametni telefon ali tablica.

Decentralizirane aplikacije uporabljajo blockchain tehnologijo, ki omogoča decentralizirano in kriptirano izmenjavo podatkov, ki jih ni mogoče spreminjati. S tem je zagotovljena najvišja možna varnost podatkov in njihova sledljivost. Prek aplikacij bodo tako bolniki lahko dostopali do ogromnega števila zdravnikov s celega sveta, ob tem pa bo poskrbljeno za najvišjo možno stopnjo zasebnosti, varne hrambe in izmenjave njihovih podatkov.

Zdravniki bodo plačani s kriptožetoni

Kriptožetoni bodo poganjali celotno zdravstveno mrežo, ki bo dostopna uporabnikom prek aplikacij. Plačevanje zdravniških storitev oziroma vseh storitev znotraj aplikacije bo preprosto in prilagojeno uporabnikom, tako bolnikom kot zdravnikom. Za posvetovanje bodo bolniki zdravnikom lahko plačevali s kriptožetoni, cena zdravniških storitev pa bo navedena v profilu vsakega zdravnika. Zdravnik bo tako za svoje storitve lahko prejel plačilo v obliki kriptožetonov, ki bodo poganjali celotno decentralizirano mrežo in bodo s širitvijo mreže pridobivali vrednost. Če pa za svoje storitve ne bo želel prejemati kriptožetonov, bo lahko prejel plačilo v domači valuti, saj bo omogočeno tudi plačevanje z običajnimi plačilnimi sredstvi. Aplikacija bo ponujala možnost direktnega plačila zdravnikovih storitev brez državnih meja, pa naj bo to s kriptožetoni ali z običajnimi plačilnimi sredstvi.

Ali bodo takšnih možnosti deležni tudi slovenski bolniki? Bodo, in to zahvaljujoč slovenskem podjetju, ki je razvilo ravno takšno decentralizirano aplikacijo Medicohealth, v katero so ustanovitelji podjetja vložili 500 tisoč evrov lastnih sredstev in si zagotovili podporo skladov tveganega kapitala in angelskih investitorjev. Udeležba lastnega kapitala in že pridobljena sredstva angelskih investitorjev sta za vlagatelje dokaz, da ima zdravstvena aplikacija svetlo prihodnost. Poleg tega pa pri njenem razvoju sodelujejo strokovnjaki z medicinskega in blockchain področja z dolgoletnimi izkušnjami.

Kako prepoznati dobro poslovno idejo?

Po lanski poplavi prvih izdaj kriptožetonov je nujno, da vlagatelj loči med neuspešnimi in uspešnimi projekti. Vlagatelji lahko uspešno poslovno idejo prepoznajo, če ima te lastnosti:

1. Prilagodljivost

Zaradi decentralizirane narave platforme, ki bolnikom s celega sveta omogoča dostop do več milijonov zdravnikov s celega sveta, kjerkoli in kadarkoli, le z internetno povezavo ter računalnikom ali pametno napravo, lahko trdimo, da je poslovna ideja vsekakor prilagodljiva.

2. Rešuje težavo ljudi

Aplikacija bolnikom omogoča lažji dostop do zdravnikov, z občutno krajšimi čakalnimi vrstami. Zdravniki pa se imajo možnost hitro in enostavno posvetovati s specialisti in bolnikovo zdravstveno težavo čim hitreje in uspešno rešiti.

3. Zanjo obstaja trg

Klasični zdravstveni sistemi imajo številne pomanjkljivosti, kot so neučinkovitost, čakalne vrste, manjša dostopnost do zdravnikov in preobremenjenost zdravnikov. Zdravstvena platforma omogoča dodatno ponudbo zdravstvene stroke in bo razbremenila zdravstvene sisteme.

4. Vstopa v rastoči trg

Ob staranju prebivalstva po celem svetu se povpraševanje po zdravstvenih storitvah le povečuje, kar zelo bremeni zdravstvene sisteme, aplikacija pa ponuja nove rešitve.

5. Dolgoročnost

Tehnologija veriženja blokov je sposobna povezati kompleksno skupino akterjev v zdravstvenem sistemu od zdravnikov, specialistov, zdravstvenega osebja in administrativnega osebja do institucij, kot so ambulante, bolnišnice, zavarovalnice in banke.

6. Dobičkonosnost

Celotno zdravstveno mrežo v ozadju aplikacije Medicohealth bodo poganjali kriptožetoni, ki bodo plačilno sredstvo za zdravniške storitve. Z njimi pa bodo lahko tudi medicinski strokovnjaki plačali za podatke, ki jih bodo na primer potrebovali pri določeni raziskavi in razvoju medicine. V prihajajoči prvi javni ponudbi kriptožetonov namerava podjetje prodati 65 odstotkov vseh žetonov, katerih vrednost se bo ob nadaljnjem razvoju in širjenju platforme zvišala.

7. Drugačnost

Zdravstvena aplikacija Medicohealth ponuja edinstveno rešitev na področju zdravstva, ker omogoča preprost in hiter dostop bolnikom do več milijonov zdravnikov ter specialistov.

PRO
Članki
Članki Intervju: Strokovnjaka v zdravstveni platformi Medicohealth vidita novi Amazon

Decentralizirana zdravstvena aplikacija ima možnosti, da postane tako velika, kot je Amazon, menita strokovnjaka in zdravnika dr. Rolf...

PRO
Članki
Članki S tehnologijo blockchain do boljšega sodelovanja med zdravniki s celega sveta

Zdravniki bodo z novo tehnologijo lažje sodelovali in hitreje postavljali diagnoze ter predpisovali učinkovitejše zdravljenje, obenem pa...

PRO
Članki
Članki Blockchain zdravstvena reforma, ki odpravlja čakalne vrste

Zdravstveni sistem bolnikom ne omogoča hitre, zanesljive, ugodne in anonimne oskrbe. Z vpeljavo tehnologije blockchain v zdravstvu lahko...