FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Medicohealthpro

Blockchain zdravstvena reforma, ki odpravlja čakalne vrste

Čas branja: 3 min
20.03.2018  10:02
Zdravstveni sistem bolnikom ne omogoča hitre, zanesljive, ugodne in anonimne oskrbe. Z vpeljavo tehnologije blockchain v zdravstvu lahko odslej bolniki do zdravnika ali specialista pridejo z nekaj kliki in ga nato tudi ocenijo.
Blockchain zdravstvena reforma, ki odpravlja čakalne vrste
Foto: LeoWolfert

Bolniki želijo svoje zdravstvene težave čim hitreje rešiti, saj krajši čas pogosto pomeni večjo možnost okrevanja. Žal sedanji, dokaj neučinkovit zdravstveni sistem bolnikom ne omogoča dovolj hitre obravnave, saj morajo po obisku svojega osebnega zdravnika čakati na specialista in seveda na različne preiskave. Če jih bolniki ne plačajo iz lastnega žepa, so čakalne dobe za nekatere preiskave lahko tudi več mesecev ali celo leto dni in več. In tudi če plačajo, nikakor ne morejo vedeti, kakšna je uspešnost oziroma kakovost izbranega zdravnika. Imajo osebna mnenja določenih ljudi, priporočila, nikakor pa ne celotne slike.

Z vpeljavo tehnologije blockchain v zdravstvu bo ta proces veliko bolj učinkovit in ugoden. Pomoč za svojo zdravstveno težavo bodo tako bolniki lahko poiskali prek aplikacije Medicohealth, ki bo dostopna prek računalnika, pametnega telefona in tablice. Aplikacija jim bo omogočila posvetovanje z najprimernejšim zdravnikom specialistom, saj bodo ti razvrščeni glede na specializacijo, dostopnost, ceno in oceno drugih bolnikov. Zdravnik, ki ga bo bolnik izbral, bo prek tehnologije blockchain lahko do njegovih zdravstvenih podatkov oziroma njegove kartoteke dostopal prek varovane podatkovne baze in imel možnost svoje ugotovitve zapisati v podatkovno bazo. Za svoja pojasnila oziroma zdravstveno pomoč bo zdravnik nagrajen s kriptožetoni, ki bodo poganjali celotno mrežo Medicohealth.

Bolnikom na voljo več milijonov zdravnikov

Mreža bo združevala več milijonov zdravnikov z vsega sveta z različnimi specializacijami. Bolniki bodo tako imeli možnost hitre, ugodne in zanesljive konzultacije z zdravnikom oziroma bodo lahko poiskali drugo mnenje pri specialistu, ki ga bodo sami izbrali. Zdravnika ali specialista bo bolnik lahko izbral glede na izkušnje uporabnikov z določenim zdravnikom in bo imel tudi možnost oceniti delo zdravnika glede na kakovost in hitrost konzultacije. Za dostop do Medicohealthove aplikacije bodo bolniki potrebovali le povezavo z internetom in veljaven uporabniški račun s potrjeno identifikacijo.

Kaj pa varnost pacientovih podatkov?

Z uvedbo sistemov eZdravje je, žal, prišlo do nedopustnega vdora v zasebnost bolnikov, kar po evropskem pravnem redu pomeni kratenje temeljnih človekovih pravic. Zaradi pomanjkljive vpeljave nivojskih dostopov do podatkov ima na stotine zaposlenih administratorjev in nepooblaščenih zdravstvenih delavcev dostop do občutljivih podatkov bolnikov, kot so diagnoze in predpisana terapija. S 25. majem je začela veljati splošna uredba EU o varstvu podatkov oziroma GDPR (General Data Protection Regulation), ki določa nova pravila glede varstva osebnih podatkov. Z novo uredbo bodo organizacije, ki ne bodo poskrbele za ustrezno obdelavo občutljivih osebnih podatkov, morale plačevati visoke kazni.

Tehnologija blockchain omogoča precej višjo stopnjo varnosti shranjevanja in obdelave občutljivih podatkov. Čedalje bolj znana lastnost te tehnologije je, da omogoča decentralizirano, kriptirano izmenjavo podatkov, ki jih ni mogoče spreminjati. Zagotovljena je najvišja možna stopnja varnosti in sledljivosti podatkov.

Varna in anonimna izmenjava podatkov in mnenj

Medicohealth bo že od začetka deloval kot decentralizirana aplikacija, ki bo omogočila bolnikom in zdravnikom preprosto uporabniško izkušnjo pri varni in anonimizirani izmenjavi podatkov in mnenj. Od začetka bi ob izkazanem interesu bilo mogoče sodelovanje s slovenskim zdravstvenim sistemom v primeru ePosveta med zdravniki primarne in sekundarne ravni, ki bo skladna z vsemi zahtevami GDPR.

Z dodatno uporabo že obstoječih odprtokodnih protokolov pa bo mogoče Medicohealth povezati tudi z vsemi elementi eZdravja, kar bo poleg ustreznega varovanja podatkov omogočilo bolnikom, da sami določijo, kdo vse sploh ima lahko dostop do njihovih podatkov, katere podatke lahko kdo vidi, predvsem pa bo bolnik imel nadzor nad tem, kdo in kdaj je dostopal do teh podatkov. Seveda takšna rešitev omogoča tudi boljšo in varnejšo obravnavo, saj podatki niso vezani na centralne strežnike, tako da je z ustrezno aplikacijo omogočen dostop do njih različnim zdravstvenim delavcem.

Številne prednosti za bolnike

Bolniki bodo lahko izkoristili neštete prednosti, ki jih bo omogočila uvedba tehnologije blockchain v zdravstvu oziroma mreža Medicohealth:

  • Bolnik bo z aplikacijo lahko vedno poiskal najbližjega zdravnika, zdravstveno ustanovo, ne glede na to, kje trenutno bo. Za dostop do aplikacije bo potreboval le pametni telefon, tablico ali računalnik z dostopom do interneta.
  • Pri izbiri najprimernejšega zdravnika oziroma specialista mu bo pomagala ocena preostalih bolnikov, ki bodo zdravstvenega strokovnjaka ocenjevali glede na hitrost in kakovost posveta.
  • Podatkovna baza mreže bo bolnikom omogočala dostop do osveženih kontaktnih podatkov zdravnikov, delovnih časov ambulant in zdravnikovih specializacij.
  • Prek mreže bodo bolniki zdravnike lahko priporočili prijateljem in znancem. Z aplikacijo Medicohealth bodo bolniki dostopali tudi do največje podatkovne baze ocen in mnenj prejšnjih bolnikov o zdravnikih.
  • Čakanje na drugo mnenje specialista bo z uporabo aplikacije stvar preteklosti. Bolniki bodo do specialistov lahko dostopali hitro in ugodno.
  • Bolniki se bodo izognili morebitnim napačnim zdravljenjem, ker bo mreža zagotovila učinkovito izmenjavo podatkov med zdravniki, specialisti in bolnišnicami.
  • Posvete in zdravniška mnenja bodo bolniki plačevali s kriptožetoni, ki bodo poganjali celotno mrežo.
  • Mreža Medicohealth bo bolnikom in zdravnikom omogočila varen dostop do bolnikovih zdravstvenih informacij kjerkoli na svetu.

PRO
Članki
Članki Intervju: Strokovnjaka v zdravstveni platformi Medicohealth vidita novi Amazon

Decentralizirana zdravstvena aplikacija ima možnosti, da postane tako velika, kot je Amazon, menita strokovnjaka in zdravnika dr. Rolf...

PRO
Članki
Članki Kakšne priložnosti ponuja blockchain v zdravstvu?

Kakšne priložnosti ponujajo decentralizirane aplikacije, ki bodo prek tehnologije blockchain povezale milijone zdravnikov z bolniki s...

PRO
Članki
Članki S tehnologijo blockchain do boljšega sodelovanja med zdravniki s celega sveta

Zdravniki bodo z novo tehnologijo lažje sodelovali in hitreje postavljali diagnoze ter predpisovali učinkovitejše zdravljenje, obenem pa...