FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Investicijski vodnik 2018pro

Ni nujno, da sledi preteklost

Investicijski vodnik 2018: Ni nujno, da sledi preteklost

Čas branja: 1 min
15.02.2018  10:04
Februarska korekcija tečajev je pokazala, da pretekli donosi res niso zagotovilo donosov v prihodnje. Vzdržnost trenda rasti delnic bo letos odvisna predvsem od dobičkov podjetij.
Investicijski vodnik 2018: Ni nujno, da sledi preteklost
Foto: Shutterstock

Začetek februarja je pokazal, kako izjemno je bilo leto 2017 za vlagatelje na kapitalske trge. Prvič v zgodovini kapitalskih trgov se je namreč zgodilo, da je globalni delniški trg rasel kar 12 mesecev zapored. Poleg tega je letošnji januar, pred večjo korekcijo tečajev v začetku februarja, ameriškim delnicam postregel še z najboljšim začetkom leta vse od 1987.

Slaboten dolar je lahko dober za zlato

Hkrati je bil letošnji začetek leta najslabši za ameriški dolar v zadnjih 30 letih, kar je sicer dobra novica za Trumpovo agresivno zunanjetrgovinsko politiko. Kljub prevladujočemu, če ne kar pretiranemu optimizmu analitikov nihče ne ve, ali bodo delnice zdržale še eno leto rasti. Vse to lahko zelo koristi zlatu, ki bi lahko letos preseglo zgodovinskih 1.900 dolarjev za unčo.

Prvi do dvigoval obrestne mere Fed

Veliko bo odvisno od tega, kako hitro bodo centralne banke, predvsem ameriški Fed in evropska ECB, dvigovale kratkoročne obrestne mere, z znižanjem katerih so blažile zadnjo krizo in omogočile večletno rast vsega, kar ni bančni depozit, obrestne mere depozitov pa porinile daleč pod stopnjo inflacije, tako da je denar na bankah dejansko izgubljal realno vrednost. In jo marsikje še danes.

Lahko FURS-ov pritisk na "airbnbjevce" vpliva na rast cen nepremičnin?

Nizke obrestne mere ter dostopna in ugodna posojila še vedno zvišujejo cene na domačem nepremičninskem trgu, ki se počasi, a vztrajno bližajo do zdaj najvišjim, predkriznim cenam. Morda bo k stabilizaciji cen pripomogel pritisk FURS-a na "airbnbjevce".

Namesto v kriptovalute vlagajte za pokojnino

Začetek februarja je pokazal upravičenost vse glasnejših opozoril glede bitcoina in drugih kriptovalut, ki jim zaradi pretirano špekulativne narave in izredne nihajnosti v tem vodniku ne posvečamo veliko prostora. Raje razmišljajte o tem, da bi na mesečni ravni namenili več za pokojnino. Naj današnja morbidna tema ne postane jutrišnja morbidna resničnost.

Iz vsebine Investicijskega vodnika 2018:

 • Kam z denarjem?
 • Evropske delnice letos bolj privlačne od ameriških?
 • Gredo lahko cene nepremičnin še višje?
 • Konjuktura je čas, ki lahko zavede
 • Alibaba in druge naložbene priložnosti osrednjega kraljestva
 • Intervju: Ko služba postane način življenja
 • Kako varčevati za pokojnino
 • Ali sploh veste, da lahko vplačila v pokojninski sklad preusmerite tudi v delniške naložbe?
 • Bi za pokojnino varčevali v Facebooku, Googlu ali Amazonu v zagonski fazi?
 • Polica, na katero lahko (po)stavite vse, kar vam je pomembno
 • Zlato, evro ali kripto?

Brezplačni vodnik si lahko prenesete TUKAJ. Vabljeni k branju!