FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Hoferpro

Več kot fer

Penina sredi poletja? Gotovo, le sveža in lahkotna naj bo

Čas branja: 2 min
20.06.2016  22:39
Ko poleti vročina popusti in se večer razvije v prijetno druženje z izbrano osebo ali družbo, se prileže kozarec kakovostne žlahtne kapljice. Okusi so sicer različni, na splošno pa se kaže držati zlatega pravila, da gremo pri pitju vin od lažjih k težjim.
Penina sredi poletja? Gotovo, le sveža in lahkotna naj bo

Pri uživanju alkoholnih pijač v toplejšem poletnem času je prva zapoved, da vsebujejo čim manj alkohola. Vino naj bo mlado, suho, sveže, belo - sauvignon. Tudi roséji so zadnjih nekaj let zelo priljubljena poletna pijača. Rosé je mlado vino - čim mlajši je, tem boljši je. Je dobro aperitivno vino, ponudimo ga lahko ob vseh priložnostih, kjer je hrana raznovrstna, odlično pa se poda tudi k solatam iz različnih sestavin.

Led zmehča penino

vila-istenic-pomaranca.1466160884.jpg.o.240px.jpg

Še posebej trendovske so zadnja poletja rosé penine. Penina vsebuje primerno stopnjo osvežilne kislosti in lahkotnost mehurčkov, kar da občutek, da se odžejamo. Penine, ki jih pijemo poleti, naj bodo sveže, čiste, elegantne in lahkotne.

V toplem obdobju so vse bolj priljubljeni tudi tako imenovani »long drinki« iz penine. Penini, ponavadi iz rebule, dodamo kocke ledu, kakšno zelišče in rezino pomaranče. Led drži penino dalj časa prijetno svežo, jo malce razvodeni ter tako naredi lažjo, pomaranča pa v nos pošlje nežno aromo sladkosti, na okus pa ne vpliva.

sampanjec-ss.1466160887.jpg.s.960px.jpg

Pobrskajte po vinoteki in izberite svojo penino.

V modi so suha in resna vina

V toplejšem letnem času so pitna in osvežilna tudi mlada in sveža čista bela vina, na primer rebula ali dišeči sauvignon. Kot izbrana pijača vse bolj do veljave prihaja tudi lahkoten dolenjski cviček. Dolenjski pridelovalci so morali namreč ob zaščiti njegovega imena postaviti določena pravila pridelave in se zavezati kakovosti. Če se tega držijo, je rezultat odlična osvežujoča lahka alkoholna pijača, ki se odlično poda k mnogim jedem.

Svetovne smernice zadnja leta manj poudarjajo polsuha in polsladka vina, bolj modna so suha in resna vina. Tak je na primer beli pinot, suho vino s prijetno aromo in izjemno bogatim okusom. Vino, ki se pije v poletni vročini, mora biti primerno ohlajeno, nižjo temperaturo pa ponavadi dobro prenesejo vina, ki imajo malenkost višje kisline.

belo-vino.1466160889.jpg

Pobrskajte po vinoteki in izberite vino po svojem okusu.

Lahka jed, lahko vino

V poletni vročini že hrana bolj tekne, če je lahkotna in sveža. Pri vinu je podobno - v senci, zvečer in v dobri družbi bodo najbolj prijala sveža, sadna, lahkotna vina, elegantno izražene kisline, ki vinu daje poletno svežino.

Svetujemo, da na dopustu vedno poskusite lokalna vina. Poleti gremo praviloma proti morju, na Primorsko in v Istro, kjer prisegajo na malvazijo, ki se ohlajena na devet do 11 stopinj prileže predvsem zaradi svoje sadnosti, prijetne aromatike in je odlična spremljevalka ribjih jedi. Ljubitelji jedi z žara pa poleg piva prisegajo na refošk, ohlajen na 14 stopinj, ki ga odlikujejo svežina, sadnost in prijetno razmerje kislin.

Slovensko vinogradništvo in vinarstvo v številkah

  • V register predelovalcev grozdja in vina (RPGV) je vpisanih slabih 16 tisoč hektarjev vinogradov.
  • Večina vinogradov leži na strmih legah, kar omogoča zelo kakovosten pridelek, ki je enakovreden vinom iz (komercialno) bolj proslavljenih držav. To dokazuje tudi nedavna nagrada ugledne vinarske revije Decanter, ki je med 16 tisoč prijavljenimi vzorci vin z vsega sveta dve zlati medalji v kategoriji belih vin podelila vinarju iz Goriških brd.
  • V ekološko pridelavo je vključenih 320 hektarjev vinogradov.
  • V Sloveniji gojimo 48 sort vinske trte. Prevladujejo bele sorte.
  • V RPGV je vpisanih približno 30 tisoč pridelovalcev grozdja in skoraj vsi so tudi pridelovalci vina.
  • Približno dva tisoč pridelovalcev svoje vino tudi stekleniči.
  • Povprečen slovenski letni pridelek vina se giblje med 800 in 1000 milijoni litrov.
  • V povprečju naj bi vsak Slovenec letno spil nekaj več kot 36 litrov vina. Pri porabi vina na prebivalca smo v EU na petem mestu; na prvem so Francozi s skoraj 44 litri popitega vina na prebivalca.

Vira: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Vinska družba Slovenije

Posebno pozornost regionalnemu vinu in vinarjem posvečajo tudi v Hoferju. Njihov cilj je bil vseskozi najti slovenske vinarje, ki bi bili pripravljeni ponuditi vina za oblikovanje Hoferjeve vinoteke, v kateri bi se zrcalila pestrost slovenskih vinskih sort in vinogradniških območij.

PRO
Članki
Članki Današnje odločitve za jutrišnji svet

Praznični december je pred vrati, v času veselega obdarovanja pa je pomembno, da osvetlimo tudi zgodbe, ki ne sijejo tako svetlo, ter...

PRO
Članki
Članki Kako zagotoviti najvišjo kakovost po najbolj ugodni ceni?

V množici izdelkov na trgovskih policah se potrošnik za nakup vse bolj odloča na osnovi poznavanja ali uveljavljenosti blagovnih znamk....

PRO
Članki
Članki Spoznajte gobe, ki pomagajo preprečevati raka dojk

Koristne snovi v šampinjonih lahko zavirajo delovanje encima aromataza, ki vpliva na nastanek estrogenov in posledično na razvoj rakavih...

PRO
Članki
Članki Veganska hrana vse bolj navdušuje tudi vsejedce

Čeprav smo Slovenci praviloma zapriseženi mesojedci, je med nami čedalje več takih, ki se želijo vsaj občasno odpovedati izdelkom...

PRO
Članki
Članki Vsak četrti Slovenec kupuje v diskontih

Diskontne trgovine se od klasičnih nakupovalnih središč razlikujejo predvsem po tem, da imajo nižje cene. Zaradi tega so postajale...

PRO
Članki
Članki Veste, s katerimi vitamini boste tudi v vročini pokali od zdravja?

Če bomo zaužili dovolj vitamina C, bomo lažje prenašali vročino in preprečili bolezni, ki jih povzroča. Z vitaminom D bomo...

PRO
Članki
Članki Kako s pomočjo kuhinje odgnati zdravnika?

Za zdrav obrok ni treba zapraviti veliko denarja in preveč komplicirati, tudi posebnih kuharskih veščin ter veliko časa ne zahteva.

PRO
Članki
Članki Do vitke postave z več gibanja ali z zdravim prehranjevanjem?

Prehranjevanje po zdravi pameti je najbolj prijazno do vitke postave in dobre fizične pripravljenosti, vse bolj pomembna pri tem pa sta...