FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? Hoferpro

Več kot fer

Do vitke postave z več gibanja ali z zdravim prehranjevanjem?

Čas branja: 2 min
19.05.2016  11:04
Prehranjevanje po zdravi pameti je najbolj prijazno do vitke postave in dobre fizične pripravljenosti, vse bolj pomembna pri tem pa sta tudi izbor in kakovost hrane
Do vitke postave z več gibanja ali z zdravim prehranjevanjem?
Namesto, da se ubadate s kalorijami, raje pazite, da jeste kakovostno.

Preberite tudi

Kakovost iz Slovenije

Trenutne vremenske razmere ne kličejo ravno k obisku peščenih plaž, nošenju sončnih očal in lizanju sladoleda, vendar se poletje in sezona kopalk hitro približujeta. S tem pa se približuje tudi trenutek resnice, ko bo želja skriti morebitne odvečne telesne nepravilnosti oziroma maščobne obloge.

Pri hujšanju in oblikovanju telesa imata fitnes in šport precejšen vpliv, še bolj pomembno vlogo pa ima pravilna in zdrava prehrana. Če želimo zdravo telo in dovolj energije, moramo telesu ponuditi vse, kar potrebuje: dovolj maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, poleg tega pa tudi dovolj vitaminov in mineralov.

Namesto da se ubadate s kalorijami, tako raje pazite, da jeste kakovostno.

Do želene postave in dobre fizične pripravljenosti pripelje prehranjevanje po zdravi pameti. To pomeni, da izbiramo kakovostna živila, veliko sveže zelenjave, dovolj sadja, pusto meso, mlečne izdelke in ribe, občasno rdeče meso in kakovostno drobovino, odpovedati pa se je treba predelanim živilom.

zelenjava-in-meso.1463656559.jpg.n.960px.jpg
Zdrava prehrana naj ne bo vaše vodilo le pred poletjem, saj je po ugotovitvah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije znano, da se večinoma nezdravo prehranjujemo.

Slovenci tako pojemo premalo zelenjave in sadja ter balastnih snovi, hkrati pa vase spravimo preveč škodljivih transmaščob, preveč enostavnih ogljikovih hidratov in soli. Ob tem jemo preveč kalorično hrano, le polovica redno zajtrkuje, samo tretjina dopoldne malica, večina užije kosilo šele pozno popoldne, število obrokov hrane pa je čez dan premajhno.

Sezonsko in lokalno

Za ozaveščene kupce sta izvor in kakovost hrane vse bolj pomembna, z nakupom lokalno pridelane in predelane hrane pa storimo majhen, a pomemben korak pri zagotavljanju samooskrbe. Domači porabniki so namreč vse bolj pozorni na naravno pridelane proizvode in se vračajo k lastni pripravi jedi, zato želijo kupovati zdrava in do okolja prijazno pridelana živila.

V trgovinah je danes mogoče najti hrano, ki ni vezana na letni čas. Sredi zime tako na policah najdemo paradižnike in hruške, spomladi lubenice in jeseni beluše, kar pa ne pomeni, da nam bo njihovo uživanje tudi koristilo. Prav tako bodimo pozorni nad kakovostjo in svežino, predvsem pa izdelke kupujmo tam, kjer kakovost dokazujejo s certifikati oziroma ustreznim nadzorom kakovosti.

Povsem drugače je s sezonsko lokalno hrano, saj je okusnejša in bogatejša s hranili.

Sodobnemu človeku namreč ne sme biti več vseeno, kakšno hrano uživa. Z zdravstvenega vidika se priporoča uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja, saj sta ponavadi bolj optimalno dozorela in imata višjo biološko (hranilno) vrednost ter vsebujeta manj pesticidov, lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen.

Pri sadju in zelenjavi domačega izvora zaradi bližine pridelave ni treba uporabljati konzervansov, zato sta sicer lahko manj obstojna, vendar pa prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.

Zelenjava in sadje sta več kot le skupek vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin.

Poleg primarnih metabolitov vsebujeta še sekundarne zaščitne snovi. Te lahko s svojo zmožnostjo vezave prostih radikalov pomembno vstopajo v procese zaviranja razvoja raka in preprečevanja nekaterih drugih kronično nenalezljivih bolezni.

Sezonsko zdravo hrano iz lokalnega okolja dobimo tudi v Hoferju. Ti izdelki so označeni s simbolom srca.

hofer-kakovost-iz-slovenije-300.1463665994.jpg

PRO
Članki
Članki Današnje odločitve za jutrišnji svet

Praznični december je pred vrati, v času veselega obdarovanja pa je pomembno, da osvetlimo tudi zgodbe, ki ne sijejo tako svetlo, ter...

PRO
Članki
Članki Kako zagotoviti najvišjo kakovost po najbolj ugodni ceni?

V množici izdelkov na trgovskih policah se potrošnik za nakup vse bolj odloča na osnovi poznavanja ali uveljavljenosti blagovnih znamk....

PRO
Članki
Članki Spoznajte gobe, ki pomagajo preprečevati raka dojk

Koristne snovi v šampinjonih lahko zavirajo delovanje encima aromataza, ki vpliva na nastanek estrogenov in posledično na razvoj rakavih...

PRO
Članki
Članki Veganska hrana vse bolj navdušuje tudi vsejedce

Čeprav smo Slovenci praviloma zapriseženi mesojedci, je med nami čedalje več takih, ki se želijo vsaj občasno odpovedati izdelkom...

PRO
Članki
Članki Vsak četrti Slovenec kupuje v diskontih

Diskontne trgovine se od klasičnih nakupovalnih središč razlikujejo predvsem po tem, da imajo nižje cene. Zaradi tega so postajale...

PRO
Članki
Članki Veste, s katerimi vitamini boste tudi v vročini pokali od zdravja?

Če bomo zaužili dovolj vitamina C, bomo lažje prenašali vročino in preprečili bolezni, ki jih povzroča. Z vitaminom D bomo...

PRO
Članki
Članki Penina sredi poletja? Gotovo, le sveža in lahkotna naj bo

Ko poleti vročina popusti in se večer razvije v prijetno druženje z izbrano osebo ali družbo, se prileže kozarec kakovostne žlahtne...

PRO
Članki
Članki Kako s pomočjo kuhinje odgnati zdravnika?

Za zdrav obrok ni treba zapraviti veliko denarja in preveč komplicirati, tudi posebnih kuharskih veščin ter veliko časa ne zahteva.