FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? GRAWEpro

Zavarovalnica na Vaši strani.

Filmski roadtrip? Zakaj pa ne?

Čas branja: 4 min
20.04.2017  14:10
Popotovanje z avtom je pravi užitek in svoboda v spontanem odkrivanju novih krajev in skritih kotičkov. Glavna prednost potovanja z avtom je gotovo ta, da tako na najbolj eleganten način obiščete vse kotičke kraja in njegove okolice, ki ste jih vključili v potovalni načrt. Pa tudi take, ki jih niste, saj se lahko ustavite kjerkoli in kadarkoli.
Filmski roadtrip? Zakaj pa ne?
Foto: Shutterstock

Za potovanje se lahko odločite praktično z danes na jutri. Nobenih rezervacij, prijav, čakanja na prevoz ali na zamudnika iz popotniške skupine, ki se je predolgo zadržal na stojnicah s poceni spominki, in podobnih sitnosti. Vse, kar potrebujete, so sončna očala in odločitev.

Doživetje bo že pot sama po sebi in kraji na poti ter ne le obisk končne destinacije.

Predstavljamo vam dve pozabljeni filmski destinaciji, kamor se lahko za prvomajske počitnice odpravite kar z avtom. Naj vaš potovalni cilj ne bo le končna destinacija, naj bo cilj tudi doživetje poti in obiski krajev ob njej.

Krakov, Poljska (film Shindlerjev seznam)

Število kilometrov: 850

Čas potovanja: cca 11 ur

Poljska, živi muzej katoliške vere, evropskega judovstva in holokavsta, ki se kljub novi politični ideologiji ne more znebiti preteklega duha socializma. Če ste že »obdelali« razviti Zahod in ste si zaželeli raziskovanja Vzhoda, je Poljska dober začetek.

Pot v Krakov vodi mimo dveh evropskih prestolnic, Dunaja in Bratislave, ki ju je vredno obiskati, zato ju vključite v svoj potovalni načrt. Pa tudi zato, da si med dolgotrajno vožnjo pretegnete noge.

Vzhodnoevropska realnost

Že na Slovaškem boste trčili ob vzhodnoevropsko realnost, ki se bo nadaljevala tudi v njeni sosedi Poljski in se kaže v luknjah na cesti, sivih pročeljih hiš in pomanjkljivem čutu za ekologijo. Na podeželju boste ob poti težko naleteli na popolnoma dokončano hišo, zavarovane železniške prehode, dobro kavo ali dobro založeno trgovino z živili.

Krakov, najstarejše poljsko mesto

Krakov je eno najstarejših mest Poljske, ki je bilo do konca 16. stoletja tudi glavno mesto. Zaradi številnih cerkva in samostanov v starem mestnem jedru mu pravimo tudi »poljski Rim«. Ponaša se z znamenitostmi, ki so bile uvrščene na Unescov začetni seznam 12 najpomembnejših spomenikov na svetu.

Večino znamenitosti, tako posvetnih kot cerkvenih, nakupovalnih in kulinaričnih, si boste lahko ogledali v enodnevnem izletu. Vsekakor na seznam ogledov uvrstite:

 • Suknjenice, renesančno trgovsko središče na velikem trgu v starem delu mesta,
 • krakovski grad Vavel,
 • judovsko četrt Kazimirez, ki je bila prikazana v filmu Schindlerjev seznam,
 • Jagelonsko univerzo in
 • obzidje z utrdbo Barbakan.

Izleti v okolico

Ker ste svobodni v gibanju, saj boste s svojim avtom, se lahko naslednji dan odpravite na izlet v okolico. Tole je nekaj predlogov:

 • Osviencim in zloglasno taborišče Auschwitz-Birkenau, kjer danes stoji muzej
 • Nova Huta, socialistično delavsko naselje, kjer pogled skozi okno ne ponuja zelenja, modrega neba ali vsaj svežih živahnih fasad sosedovega bloka, temveč neskončno sivino in dimnike bližnjih tovarn težke industrije
 • Hribovje Zakopane, ki je svetovno poznano predvsem po smučarskih skokih
 • Rudnik soli v Vielički s prelepimi podzemnimi dvoranami, ki je del Unescove kulturne dediščine in bi jo glede na veličino in obiskanost lahko primerjali z našo Postojnsko jamo
 • Do glavnega mesta Varšave, hitro razvijajoče se prestolnice v EU, kjer se mešajo novi in stari arhitekturni slogi, pa vas od Krakova loči okoli 250 kilometrov. In če se že ravno na Poljskem, zakaj ne bi skočili še tja?

Matera, južna Italija (film Kristusov pasijon)

Število kilometrov: 1.060

Čas potovanja: cca 10 ur

Pogled na devet tisoč let staro mestece, zgrajeno iz jamskih bivališč, ki so v celoti vklesana v apnenčasto pobočje, vam bo vzel dih. Nekatere »hiše« imajo le pročelje, dejansko pa so bivališča v jamah, naravnih ali izdolbenih. Ljudje so v teh jamah živeli še nedavnega leta 1956, in to skupaj s kokošmi in osli. Zaradi bolezni, ki so se med prebivalci širile ravno zaradi pomanjkanja higiene v skupnih bivališčih z živalmi, je oblast leta 1956 prebivalce prisilno izselila in jih naselila v hiše, zgrajene v bližini.

Matera leži nad reko Gravina v eni najrevnejših pokrajin na jugu Italije, Basilicati, in od leta 1993 sodi pod zaščito Unescove kulturne dediščine. Čas jo je pozabil, pa tudi turisti, čeprav bi si zaslužila občudovanje svoje edinstvenosti in veličine. Unesco je Matero imenoval za evropsko kulturno prestolnico leta 2019, kar bo prav gotovo privabilo več turistov. Izkoristite čas in jo obiščite še pred njihovim vdorom.

Ko se boste odpravili v Matero, morate na svoj potovalni seznam dodati tudi mesteca sosednje pokrajine Apulije, ki so obsijana s soncem, prežeta z zgodovino in bogata z dobro hrano:

 • Alberobello z znamenitimi hišicami v obliki stožcev (trulli)
 • Martina Franca
 • Bari
 • Ostuni
 • Brindisi
 • Monopoli
 • Lecce

Še nekaj napotkov, kako se pripraviti na daljše potovanje z avtom

 1. Pred odhodom preverite veljavnost osebnih dokumentov, prometnega dovoljenja, obveznega in kasko zavarovanja, zelene karte.
 2. Ne pozabite na oznako SLO in drugo obvezno opremo.
 3. Če bo avto vozil tudi vaš sopotnik, naj tudi on preveri, ali ima s seboj vse potrebne dokumente, in seveda, ali so veljavni.
 4. Če avto ni vaša last, torej je kupljen na lizing, je služben ali pa je sposojen od partnerja, staršev ali prijateljev, vam priporočamo nakup dovoljenja za vožnjo tujega vozila. Za vožnjo po državah EU je to dovoljenje priporočljivo, za druge pa skoraj nujno potrebno, saj služi kot dokaz, da avto ni ukraden in se njegov lastnik strinja z uporabo.
 5. Pozanimajte se, ali v državi, v katero potujete z avtom, potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Ponekod ga namreč ne.
 6. Prepričanje, da zelene karte ne potrebujemo več, je napačno. Pozanimajte se, kje je zelena karta nujno potrebna.
 7. Preverite, ali potrebujete vinjeto.
 8. Če na potovanje vzamete s seboj domače živali, morate imeti zanje potrdila o opravljenem cepljenju in drugo dokumentacijo v zvezi z njihovim zdravstvenim stanjem.

Zavarovanje in asistenca

Prometna nesreča v tujini je zadnja reč, ki si jo želimo na potovanju. A pred odhodom je priporočljivo poskrbeti, da boste imeli podporo in pomoč ustreznih služb. Za primere nesreče, ko je avto močno poškodovan ali celo nevozen, je pametno imeti sklenjeno kasko zavarovanje z vključeno asistenco, ki zagotavlja pomoč tudi v tujini.

Preverite ponudbo GRAWE AVTO avtomobilsko zavarovanje, s sklenjenim prvim zavarovanjem bodo vaše prvomajske počitnice brezskrbne.

PRO
Članki
Članki Kako ravnati v primeru toče?

Pozor, z lepim vremenom in vročino prihaja tudi toča. Kako se izogniti škodi?

PRO
Članki
Članki Z mavcem na nogi je vse težje

Sanjate, da ste imeli srečo in zadeli loterijo? Ker vsa presenečenja niso pozitivna, pomislite tudi na nezgode. In se zavarujte pred...

PRO
Članki
Članki Pametno zavarujte dom, da ne boste s strahom gledali v nebo

Zaradi nepredvidljivih naravnih dogodkov lahko v trenutku ostanete brez premoženja. Dobro zavarovanje vam prihrani skrbi vsakič, ko pade...

PRO
Članki
Članki 7 razlogov, zakaj je dobro biti upokojenec

Čestitamo, upokojitev je končno pred vrati in pripravljeni ste na kup novih stvari in ugodnosti.

PRO
Članki
Članki Z domačo pokojnino ste lahko carji na Balkanu

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, a zakaj bi na stara leta životarili v domačem okolju?

PRO
Članki
Članki S pokojnino v slovensko Kalifornijo

Na Goriškem upokojenec dobi vse, kar si lahko želi – krasno vreme, številčno družbo, dobro zdravstveno oskrbo in ugodne življenjske...

PRO
Članki
Članki Kje lahko z našo pokojnino živite kot kralj

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, nekje daleč stran pa omogoča dostojno življenje