FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? GRAWEpro

Zavarovalnica na Vaši strani.

7 razlogov, zakaj je dobro biti upokojenec

Čas branja: 3 min
21.09.2016  10:20
Čestitamo, upokojitev je končno pred vrati in pripravljeni ste na kup novih stvari in ugodnosti.
7 razlogov, zakaj je dobro biti upokojenec

Uspešno ste opravili z najtežjim delom življenja, ko ste dolga desetletja ob uri vstajali iz postelje, hodili v šolo in službo ter skrbeli za družino. Tretje življenjsko obdobje je tako odlična priložnost, da izkusite cel kup stvari, ki jih prej zaradi različnih vzrokov niste mogli.

1. Kupujete lahko s popusti

Med domačimi trgovci in ponudniki storitev so vse bolj priljubljeni posebne ponudbe, ugodnosti in popusti za upokojence. Ponujajo jih živilske trgovine, prodajalne z oblačili pa tudi trgovci z elektroniko, belo tehniko in še čim, upokojenci pa lahko ceneje obiščejo tudi sejme, razstave in koncerte. Popust v višini okoli desetih odstotkov bo vaš že tako, da boste ob plačilu pokazali posebno kartico upokojenca.

2. Vozite se ceneje

Bencinske črpalke resda ne ponujajo cenejšega goriva za upokojence, zato pa vas bodo po nižjih cenah vozili avtobusni prevozniki in železnice. Popusti niso zanemarljivi, sami ali v družbi lahko neomejeno in tudi do 50 odstotkov ceneje potujete po Sloveniji in tujini. Potrebujete le nekaj drobiža, dobro voljo in že ste na avtobusu ali vlaku ter na poti novim dogodivščinam naproti.

3. Banke vas manj lupijo

Končno je prišel ta dan, ko vam bodo poslovne banke za svoje storitve zaračunavale manj denarja. V današnjih časih vsak cent še kako prav pride, cenejše plačilo položnic in nižje cene drugih storitev pa pomenijo več denarja v žepu za druge stvari. Ob tem bodo sanje ostale dosegljive tudi v tretjem življenjskem obdobju, saj večina bank upokojencem ponuja ugodna posojila.

4. Prosti čas si lahko zapolnite z delom

Morda imate zdaj preveč prostega časa ali pa bi bili radi še naprej družbeno koristni. Pri številnih, ki so že izpolnili pogoje za upokojitev, želja po delu in (dodatnem) zaslužku še ni povsem splahnela. Brez skrbi, del pokojnine vam bo ostal. Tisti, ki bi se lahko upokojili, pa se odločite za nadaljevanje opravljanja dela oziroma dejavnosti, boste ob zaslužku prejemali tudi 20 odstotkov pokojnine. Upokojencu, ki začne delati najmanj 2 uri na dan ali 10 ur na teden oziroma ali pa opravlja dejavnost najmanj s četrtino polnega zavarovalnega časa pa se izplačuje sorazmerni del pokojnine.

Kadar upokojenec opravlja delo v obliki, kjer ni zahtevan vstop v obvezno zavarovanje, takšno delo na izplačevanje pokojnine ne vpliva. Upokojenec brez obveznosti vključitve v obvezno zavarovanje lahko opravlja delo prek civilnopravnih pogodb, obveznosti vključitve v obvezno zavarovanje pa nimajo niti upokojenci, ki opravljajo začasno ali občasno delo. 

5. Sadove varčevanja zaužijte na vso moč

Če ste vmes dodatno varčevali, potem vam do konca življenja ne bo treba delati! Upokojitev je namreč čas, ko boste lahko pobrali sadove premišljenega varčevanja ter s tem ne boste v breme sebi ali svojim otrokom. Še dobro, da ste se dovolj zgodaj zavedeli, da javna pokojnina ne bo zadostovala za dostojno življenje v pokoju, zato ste za najdaljši dopust v življenju tudi dodatno varčevali. Z rento iz privarčevanih sredstev boste živeli tako, kot ste bili vajeni živeti prej, prihranke pa boste lahko po kosih uživali še dolga leta.

Ne zanašajte se le na javno pokojnino, prihodnost s pametnim varčevanjem že danes vzemite v svoje roke. Z GRAWE pokojnino boste poskrbeli za  lep dodatek k svoji pokojnini, morda izpolnili življenjske sanje, obenem pa si boste lahko privoščili tudi precej draga zdravljenja ali morebitno dodatno nego.

6. Lahko potujete ceneje ...

Upokojitev je najboljši čas za izpolnitev seznama želja, ki bi jih v življenju še radi doživeli, oziroma dobra priložnost za učenje vsega tistega, česar v času zaposlitve niste utegnili. Potepanja v bližnje in oddaljene dežele, številni krožki, ustvarjalne delavnice, vaje za urjenje spomina, računalništvo, pohodniški izleti ... brez dvoma je veliko hobijev, ki se jih lahko lotite ali izpolnite.

7. … ali pa živite tam, kjer ste z našo pokojnino carji

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje,a na svetu je veliko krajev, kjer je mogoče z njo prav dobro živeti. Lahko se preselite v kakšno eksotično deželo, se udomačite v slovenski Kaliforniji ali pa se v jeseni življenja preselite nekam drugam na Balkan. Možnosti je veliko, zakaj bi životarili doma?

Z GRAWE pokojnino boste poskrbeli za dostojno in brezskrbno staranje zunaj domačih meja, s privarčevanim dodatkom k pokojnini pa si boste lahko privoščili tudi precej draga zdravljenja ali morebitno dodatno nego.

PRO
Članki
Članki Kako ravnati v primeru toče?

Pozor, z lepim vremenom in vročino prihaja tudi toča. Kako se izogniti škodi?

PRO
Članki
Članki Filmski roadtrip? Zakaj pa ne?

Popotovanje z avtom je pravi užitek in svoboda v spontanem odkrivanju novih krajev in skritih kotičkov. Glavna prednost potovanja z avtom...

PRO
Članki
Članki Z mavcem na nogi je vse težje

Sanjate, da ste imeli srečo in zadeli loterijo? Ker vsa presenečenja niso pozitivna, pomislite tudi na nezgode. In se zavarujte pred...

PRO
Članki
Članki Pametno zavarujte dom, da ne boste s strahom gledali v nebo

Zaradi nepredvidljivih naravnih dogodkov lahko v trenutku ostanete brez premoženja. Dobro zavarovanje vam prihrani skrbi vsakič, ko pade...

PRO
Članki
Članki Z domačo pokojnino ste lahko carji na Balkanu

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, a zakaj bi na stara leta životarili v domačem okolju?

PRO
Članki
Članki S pokojnino v slovensko Kalifornijo

Na Goriškem upokojenec dobi vse, kar si lahko želi – krasno vreme, številčno družbo, dobro zdravstveno oskrbo in ugodne življenjske...

PRO
Članki
Članki Kje lahko z našo pokojnino živite kot kralj

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, nekje daleč stran pa omogoča dostojno življenje