FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? GRAWEpro

Zavarovalnica na Vaši strani.

Z domačo pokojnino ste lahko carji na Balkanu

Čas branja: 4 min
12.09.2016  22:40
Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, a zakaj bi na stara leta životarili v domačem okolju?
Z domačo pokojnino ste lahko carji na Balkanu
Foto: Dreamer4787

Odhod na najdaljši dopust v življenju je za mnoge ljudi šok, ki ima tako pozitivne kot tudi negativne plati. Upokojitev je brez dvoma vznemirljiv trenutek, saj pomeni podrtje več deset let trajajoče rutine, ki je zapolnila najmanj tretjino življenja, obenem pa se kar tako čez noč zniža standard. Pokojnina je namreč občutno nižja od plače.

Upokojenci in tisti, ki bodo to še postali, si zato postavljajo vprašanje, kako bi svoje življenje v pokoju in s pokojnino kar najbolje izkoristili.

Povprečna slovenska plača znaša okoli tisoč evrov neto na mesec, povprečna mesečna pokojnina pa dobrih 600 evrov. Dobra tretjina upokojencev mora shajati z manj kot 500 evrov na mesec, vsega 10 odstotkov pa jih prejema pokojnino v višini povprečne neto plače ali več.

Večina slovenskih upokojencev ne živi na veliki nogi in v prihodnje bo še slabše. Če menite, da ne boste med tremi odstotki srečnežev, ki bodo na najdaljšem dopustu v življenju prejemali več kot 1.500 evrov pokojnine, potem boste zelo verjetno preštevali vsak evro, da boste sploh preživeli skozi mesec.

Če se danes s povprečno plačo s težavo prebijete skozi mesec, potem si zamislite jutrišnji dan s skoraj pol manjšim zneskom. Življenje s slovensko pokojnino je in bo v prihodnje pri nas še večja umetnost. Le kako uspe preživeti upokojencem na Balkanu, kjer so pokojnine še občutno manjše? Če njim uspe, potem boste z našo pokojnino pri njih carji.

Ob tem ne gre pozabiti na dejstvo, da ima večina slovenskih upokojencev v lasti nepremičnino. Ob prodaji lahko zanjo v povprečju iztržite od 100 do 150 tisoč evrov ali pa jo oddate za 300 do 400 evrov na mesec. Že s tem lahko na Balkanu pokrijete znesek najema in stroške za nastanitev, s slovensko pokojnino pa živite udobno in lagodno domala kjerkoli vam srce poželi.

Najvišje povprečne pokojnine v regiji prejemajo upokojenci na Hrvaškem in v Črni gori – približno 300 evrov. Najnižje pokojnine imajo v Makedoniji, kjer povprečni mesečni dohodek upokojencev ne presega 150 evrov. Podobno visoka je tudi povprečna pokojnina v BIH (okrog 170 evrov), v Srbiji pa ta znaša 220 evrov.

Split, Hrvaška

Split je poleg Dubrovnika daleč najpopularnejše dalmatinsko mesto, sicer pa je drugo največje hrvaško mesto. Z besedami je kar malce težko opisati, kaj vse je za Split značilno, ali so to zgodovinske znamenitosti, morje, glasba, turističen vrvež v središču, tudi vreme … Split namreč zagotavlja odlično vreme, v njegovem zaledju in bližini je moč najti tudi pohodniške točke, popularni otoki pa so le uro ali dve vožnje s trajektom stran. Za daljši najem primernega stanovanja boste odšteli od 250-350 evrov, v okolici mesta pa so cene še nižje.

Podgorica, Črna Gora

Glavno mesto Črne gore se nahaja v jugovzhodnem delu države in ima odlično geografsko lego, saj je uro vožnje oddaljena od črnogorskih obalnih letovišč, po drugi strani pa so v bližini gorovja z zimskošportnimi centri in pohodniškimi potmi. Odlična nižinska lega med rekama Ribnica in Morača ponuja tudi dobre pogoje za obdelovanje zemlje. Zveni znano? Stanovanje tam je mogoče najeti za 150-300 evrov, stroški življenja pa so nižji kot pri nas.

Sarajevo, Bosna in Hercegovina

Glavno mesto Bosne je hkrati njeno največje kulturno, gospodarsko in prometno središče, mesto pa pomembno zaznamujeta reki Miljacka in Bosna. Sarajevo v očeh mnogih nosi naziv najlepšega mesta na Balkanu, v njegovi okolici pa se nahajajo prelepe in posebej v zimskih mesecih priljubljene planine Jahorina, Bjelašnica, in Igman. Podnebje v Sarajevu je zmerno in nekoliko kontinentalno, na dosegu roke pa bo vedno odlična bosanska kuhinja in cenovno ugodne porcije. Stanovanje v Sarajevu je za daljši čas mogoče najeti za 150-300 evrov.

Ohrid, Makedonija

Ohrid, čudovito mesto na severovzhodni obali Ohridskega jezera, je zaradi lege ob jezeru in ugodnega podnebja že leta turistično središče v Makedoniji. Že od nekdaj je bilo posebno mesto na Balkanu, poznano po svoji enkratni legi in neokrnjeni naravi, po svoji pestri zgodovini in bogati kulturni dediščini, jezero ob njem pa poleg običajnih aktivnosti omogoča tudi potapljanje, vožnjo in raziskovanje. Zakaj bi bili omejeni zgolj na kopno? Stanovanje tam je možno najesti za 150-300 evrov, hrana in drugi stroški življenja pa so skoraj pol nižji kot pri nas.

Pulj, Hrvaška

Največje istrsko mesto je znano po svojem blagem podnebju, mirnem morju in lepi naravi, piko na i pa pomenijo številne kulturno-zgodovinske znamenitosti. Pulj je poznan po dokaj ohranjenih rimskih zgradbah, od katerih je najbolj znan amfiteater Arena. Mesto ima tudi dolgo tradicijo vinarstva, ribištva in turizma, v njegovi bližnji okolici je nekaj atraktivnih plaž, posebej zanimivo doživetje pa so sprehodi po mestnih parkih v senci bujnega zelenja. Pulj je tudi razmeroma blizu domovine, obenem boste tam za na najem primernega stanovanja odšteli 200-350 evrov, vsakodnevne življenje pa vas bo stalo manj kot v Sloveniji.

Če se danes s povprečno plačo s težavo prebijete skozi mesec, potem si zamislite jutrišnji dan s skoraj pol manjšim zneskom - tako bo, če boste v pokoju odvisni le od javne pokojnine.

Z GRAWE pokojnino boste poskrbeli za dostojno in brezskrbno staranje zunaj domačih meja, s privarčevanim dodatkom k pokojnini pa si boste lahko privoščili tudi precej draga zdravljenja ali morebitno dodatno nego.

PRO
Članki
Članki Kako ravnati v primeru toče?

Pozor, z lepim vremenom in vročino prihaja tudi toča. Kako se izogniti škodi?

PRO
Članki
Članki Filmski roadtrip? Zakaj pa ne?

Popotovanje z avtom je pravi užitek in svoboda v spontanem odkrivanju novih krajev in skritih kotičkov. Glavna prednost potovanja z avtom...

PRO
Članki
Članki Z mavcem na nogi je vse težje

Sanjate, da ste imeli srečo in zadeli loterijo? Ker vsa presenečenja niso pozitivna, pomislite tudi na nezgode. In se zavarujte pred...

PRO
Članki
Članki Pametno zavarujte dom, da ne boste s strahom gledali v nebo

Zaradi nepredvidljivih naravnih dogodkov lahko v trenutku ostanete brez premoženja. Dobro zavarovanje vam prihrani skrbi vsakič, ko pade...

PRO
Članki
Članki 7 razlogov, zakaj je dobro biti upokojenec

Čestitamo, upokojitev je končno pred vrati in pripravljeni ste na kup novih stvari in ugodnosti.

PRO
Članki
Članki S pokojnino v slovensko Kalifornijo

Na Goriškem upokojenec dobi vse, kar si lahko želi – krasno vreme, številčno družbo, dobro zdravstveno oskrbo in ugodne življenjske...

PRO
Članki
Članki Kje lahko z našo pokojnino živite kot kralj

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, nekje daleč stran pa omogoča dostojno življenje