FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? GRAWEpro

Zavarovalnica na Vaši strani.

S pokojnino v slovensko Kalifornijo

Čas branja: 2 min
29.08.2016  22:40
Na Goriškem upokojenec dobi vse, kar si lahko želi – krasno vreme, številčno družbo, dobro zdravstveno oskrbo in ugodne življenjske stroške
S pokojnino v slovensko Kalifornijo

Filipini, Belize, Tajska ali Kostarika? Eksotične države so priljubljena destinacija za upokojitev, vendar pa so za povprečnega slovenskega upokojenca bolj ali manj nedosegljive. Kaj pa Ljubljana, ki se je po mnenju ameriške svetovalke za vlaganje, upokojitev in življenje v tujini letos uvrstila med najboljše destinacije za upokojitev?

Slovenska prestolnica naj bila ugodna in varna, v njej pa lahko par preživi v z manj kot 1.400 evri na mesec. Za ameriške upokojence znesek ni visok, pri nas pa vsak drugi prejema pokojnino okoli 600 evrov in uradno živi pod pragom revščine. Najdaljši dopust v življenju bo slovenski upokojenec tako preživel v eni izmed 12 slovenskih regij oziroma v eni izmed 212 občin.

Pri reviji Moje finance so preverili, kje v Sloveniji se najbolje živi, vsaj po statistikah. Pri iskanju odgovora so upoštevali več glavnih skupin kazalnikov in podkazalnikov ter ugotavljali, kako finančno dobro živijo ljudje, kdo je njihov sosed, kakšni so infrastruktura, zdravje ljudi, raven kriminalitete ter kolikokrat morajo odpreti dežnike in kako pogosto se jim tresejo tla pod nogami.

Goriška – slovenska Kalifornija

Med regijami se je na vrh zavihtela Goriška, ki vsaj po temperaturah v posameznih občinah velja za slovensko Kalifornijo. Goriška z bližnjo okolico ima ob tem razmeroma zadovoljivo raven kulturne, zdravstvene, prometne in tudi športne infrastrukture. Ponuja ogromno priložnosti za aktivno življenje, čutita se tudi odprtost in raznolikost, ki ju v nekaterih krajih prinaša življenje ob meji. Med 13 občinami na Goriškem se jih je zaradi dobre kakovosti življenja skoraj polovica uvrstila med top 50 slovenskih občin.

Zdravje – naše največje bogastvo

Velik del goriške regije sicer razvaja podnebje, a pomembno je tudi zdravje. Saj veste, zdravje je naše največje bogastvo. Pri reviji Moje finance so zato preverili tudi, kako zdravi so Slovenci po občinah. Pri tem so se oprli na delež umrljivosti pred 65. letom oziroma tako imenovane prezgodnje umrljivosti in porabo zdravil na tisoč prebivalcev za sladkorno bolezen, hipertenzijo (visok krvi tlak), zdravljenje čustvene napetosti in nemira ter duševnih stisk (antidepresivi in benzodiazepini). Po teh podatkih so najbolj zdravi v občini Gorenja vas - Poljane, zdrave občane pa imajo tudi v Horjulu in na Brezovici. Za zdravljenje pri nas skrbi več kot šest tisoč zdravnikov. Slaba tretjina jih je zaposlena v Ljubljani, desetina v Mariboru, po enega zdravnika pa imajo v 40 občinah.

Kje so priložnosti za družabne in samotarje

Za kakovost bivanja je pomembno tudi to, kdo je vaš sosed. V času uživanja sadov minulega dela boste največ družbe dobili v občinah Kostel, Hodoš in Osilnica, kjer je več kot četrtina prebivalcev starejša od 65 let. Če imate radi mir, pa kaže razmisliti o selitvi v občine Solčava, Bovec in Jezersko, kjer imajo najmanj prebivalcev na kvadratni meter. V Dolu pri Ljubljani boste imeli na voljo vso potrebno infrastrukturo (trgovina, lekarna, pošta) ter dovolj možnosti za rekreacijo v naravi, do vsega pa lahko dostopate kar peš. Ne marate padavin? Potem kaže razmisliti o selitvi na vzhod Slovenije, kjer pade najmanj dežja, recimo v občine Cirkulane, Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje in Odranci.

Z GRAWE pokojnino boste poskrbeli za dostojno in brezskrbno staranje v Sloveniji, s privarčevanim dodatkom k pokojnini pa si boste lahko privoščili tudi precej draga zdravljenja ali morebitno dodatno nego.

PRO
Članki
Članki Kako ravnati v primeru toče?

Pozor, z lepim vremenom in vročino prihaja tudi toča. Kako se izogniti škodi?

PRO
Članki
Članki Filmski roadtrip? Zakaj pa ne?

Popotovanje z avtom je pravi užitek in svoboda v spontanem odkrivanju novih krajev in skritih kotičkov. Glavna prednost potovanja z avtom...

PRO
Članki
Članki Z mavcem na nogi je vse težje

Sanjate, da ste imeli srečo in zadeli loterijo? Ker vsa presenečenja niso pozitivna, pomislite tudi na nezgode. In se zavarujte pred...

PRO
Članki
Članki Pametno zavarujte dom, da ne boste s strahom gledali v nebo

Zaradi nepredvidljivih naravnih dogodkov lahko v trenutku ostanete brez premoženja. Dobro zavarovanje vam prihrani skrbi vsakič, ko pade...

PRO
Članki
Članki 7 razlogov, zakaj je dobro biti upokojenec

Čestitamo, upokojitev je končno pred vrati in pripravljeni ste na kup novih stvari in ugodnosti.

PRO
Članki
Članki Z domačo pokojnino ste lahko carji na Balkanu

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, a zakaj bi na stara leta životarili v domačem okolju?

PRO
Članki
Članki Kje lahko z našo pokojnino živite kot kralj

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, nekje daleč stran pa omogoča dostojno življenje