FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? GRAWEpro

Zavarovalnica na Vaši strani.

Kje lahko z našo pokojnino živite kot kralj

Čas branja: 3 min
13.07.2016  22:40
Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, nekje daleč stran pa omogoča dostojno življenje
Kje lahko z našo pokojnino živite kot kralj

Večina slovenskih upokojencev ne živi na veliki nogi in v prihodnje bo še slabše. Če menite, da ne boste med tremi odstotki srečnežev, ki bodo na najdaljšem dopustu v življenju prejemali več kot 1.500 evrov pokojnine, potem boste zelo verjetno preštevali vsak evro, da boste sploh preživeli skozi mesec. Statistika Zpiza ne pozna milosti.

Povprečna starostna slovenska pokojnina namreč znaša 612,54 evra, prejema jo 16 odstotkov upokojencev, še večji pa je delež tistih, ki se skozi mesec prebijejo z manj kot 600 evri. Takšnih je skoraj polovica od skupaj 613.875 prejemnikov pokojnin, vsega 12 odstotkov upokojencev pa na mesec prejme znesek v višini povprečne neto slovenske plače - tisoč evrov ali več.

Življenje s slovensko pokojnino je tako prava umetnost, z njo se pri nas ne da dobro živeti, včasih niti preživeti. A na svetu je veliko krajev, kjer je mogoče z njo prav dobro živeti.

1. Filipini

Filipini ponujajo veliko različnih naravnih lepot, omogočajo zasebnost in življenje proč od množice turistov, njihov velik adut pa so prijazni in ustrežljivi ljudje. Filipinci so namreč med najbolj srečnimi in optimističnimi narodi na svetu, tam pa se dobro znajde vsak, ki govori angleško, saj se tako sporazumevajo že najmlajši.

Filipini

Filipini so hkrati eksotična destinacija, kjer se da s 600 evri prav dobro živeti.

Za lagodno življenje na kakšnem izmed 7.107 otokov bo potrebnih okoli 350 evrov, dražje pa bo življenje v prestolnici Manila, kjer bo treba že za najem primernega stanovanja odšteti okoli 250 evrov.
Precej cenejše je življenje na otoku Cebu, kjer vas ob prijaznih domačinih čakajo peščene plaže, golfska igrišča in nakupovalna središča. Za stanovanje boste odšteli dobrih 100 evrov na mesec, le nekaj več za hrano in pijačo, s pologom v višini 18 tisoč evrov pa lahko že od 35. leta pridobite upokojenski vizum.

2. Las Tablas, Panama

Panama je pred časom zrinila Dansko z mesta najbolj srečnih držav na svetu, ob rastočem gospodarstvu je namreč zadržala tradicionalne vrednote, obenem se lahko pohvali z lepo naravo in finančno stabilnostjo. Las Tablas pa je pravi kraj za tiste, ki prisegajo na življenje ob obali, hkrati pa so radi blizu prestolnice. Mestece namreč leži ob Tihem oceanu, že v svoji strategiji pa ima zapisano, da želi postati upokojenski paradiž. Temu so prilagodili gradnjo varovanih stanovanj, kjer ponujajo tudi prvovrstno medicinsko oskrbo, vse skupaj pa nadgradijo z dobro ponudbo kulturnih in zabavnih dogodkov.

Las Tablas je štiri ure vožnje oddaljen od najlepšega mesta Srednje Amerike, prestolnice Panama City, njegova glavna prednost pa je poceni življenje. V primerjavi z glavnim mestom se skozi mesec lahko prebijete za pol cene, za najem majhne hiške ob obali boste odšteli do 200 evrov na mesec, poceni pa sta tudi hrana in pijača.

3. Kostarika

Kostarika velja za nepozabno in preprosto čudovito, dežela neokrnjene narave, dolgih peščenih obal, rdeče-oranžnih sončnih zahodov in drugih naravnih lepot v Srednji Ameriki pa ima ob tropskem podnebju 12 različnih podnebnih območij ter veliko živalsko in rastlinsko bogastvo. Kostariška kultura je pod velikim vplivom španskega temperamenta, pristna in preprosta dežela pa je tudi precej varna in poceni.

Kostarika

V glavnem mestu San Jose boste v dvoje brez težav preživeli s 350 evri na mesec, manjšo hišo v predmestju pa mogoče moč najeti za pol tega zneska.
Hrana je poceni, tudi če ne kuhate sami, saj obrok v restavraciji stane med tremi in štirimi evri, če kupujete v trgovini in na tržnici, pa se lahko prehranjujete še za manjši znesek. Predvsem poceni je sadje, za kilogram banan ne boste odšteli niti pol evra, cene na tržnicah pa so praviloma do 30 odstotkov nižje kot v nakupovalnih središčih.

4. Leon, Nikaragva

Nikaragvi ne manjka naravnih lepot in bogastev, dolga obala pa poteka tako ob Karibskem morju kot ob Tihem oceanu. Vzporedno s pacifiško obalo poteka 240 km dolga veriga ognjenikov, pod njimi so rodovitna vulkanska tla in številna jezera. Nikaragva je tako v zadnjih letih postala priljubljen cilj številnih popotnikov z vsega sveta, v njeno zgodovinsko in univerzitetno mesto Leon pa so se priselili tudi številni Evropejci. Denar so vložili v prenovitev kolonialnih stavb, iz njih pa so nastali manjši hoteli, restavracije, bari, trgovine in še kaj, obenem je mesto od obale oddaljeno le pol ure vožnje.

Nikaragva

Za upokojence iz drugih delov sveta imajo v Nikaragvi svojevrsten paket dobrodošlice, ki vključuje tudi poceni, a odlično zdravstveno oskrbo v bolnišnicah.
Te delujejo po mednarodnih standardih, sprejemljive pa so tudi najemnine. Za za upokojenca primerno veliko hišo boste na mesec odšteli okoli 200 evrov, stroški prehrane in življenja na splošno pa so precej nižji od evropskih.

5. Chiang Mai, Tajska

Tajska velja za odlično destinacijo, primerno za skorajda vsak žep, obiskovalce z vsega sveta pa privabljajo predvsem številne plaže in pestro nočno življenje. Tajska postaja tudi ena od vodilnih držav, ko gre za privabljanje upokojencev.

Na atraktivnih lokacijah gradijo stanovanjske soseske za upokojence, ki jih odlikujejo bližina zdravstvenih ustanov, trgovin in kulturnih središč.

Tajska

Chiang Mai na severu je pravo nasprotje od znanih turističnih destinacij na jugu in prestolnice Bangkok, lahko bi jo opisali kot oazo miru, kulture in starodavne tradicije. Tam je mogoče preživeti z manj kot 600 evri na mesec, za najemnino boste odšteli pol zneska, preostalo pa za okusno hrano v restavracijah, najboljšo zdravstveno oskrbo in kulturne dogodke.

Če v sebi nimate nekaj pustolovskega duha, vas moti veliko dežja v posameznih obdobjih, ste navezani na ožje družinske člane, vas je bolj kot ne strah večjih sprememb ter se vam na jesen življenja gotovo ne bo dalo odkrivati povsem novih kultur in spoznavati novih ljudi, potem bo treba za lepo življenje poskrbeti drugače.

Z GRAWE pokojnino boste poskrbeli za dostojno in brezskrbno staranje v Sloveniji, s privarčevanim dodatkom k pokojnini pa si boste lahko privoščili tudi precej draga zdravljenja ali morebitno dodatno nego.

PRO
Članki
Članki Kako ravnati v primeru toče?

Pozor, z lepim vremenom in vročino prihaja tudi toča. Kako se izogniti škodi?

PRO
Članki
Članki Filmski roadtrip? Zakaj pa ne?

Popotovanje z avtom je pravi užitek in svoboda v spontanem odkrivanju novih krajev in skritih kotičkov. Glavna prednost potovanja z avtom...

PRO
Članki
Članki Z mavcem na nogi je vse težje

Sanjate, da ste imeli srečo in zadeli loterijo? Ker vsa presenečenja niso pozitivna, pomislite tudi na nezgode. In se zavarujte pred...

PRO
Članki
Članki Pametno zavarujte dom, da ne boste s strahom gledali v nebo

Zaradi nepredvidljivih naravnih dogodkov lahko v trenutku ostanete brez premoženja. Dobro zavarovanje vam prihrani skrbi vsakič, ko pade...

PRO
Članki
Članki 7 razlogov, zakaj je dobro biti upokojenec

Čestitamo, upokojitev je končno pred vrati in pripravljeni ste na kup novih stvari in ugodnosti.

PRO
Članki
Članki Z domačo pokojnino ste lahko carji na Balkanu

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, a zakaj bi na stara leta životarili v domačem okolju?

PRO
Članki
Članki S pokojnino v slovensko Kalifornijo

Na Goriškem upokojenec dobi vse, kar si lahko želi – krasno vreme, številčno družbo, dobro zdravstveno oskrbo in ugodne življenjske...