FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? GRAWEpro

Zavarovalnica na Vaši strani.

Koliko potomcev potrebujete za najdaljše počitnice življenja?

Čas branja: 2 min
01.07.2016  09:41
"Penzion" je najdaljši dopust vašega življenja, zato pravočasno poskrbite, da si ga boste lahko dostojno privoščili
Koliko potomcev potrebujete za najdaljše počitnice življenja?

Dobra dva milijona nas je, 1,02 ženske na enega moškega. Zadnja leta se Slovenci manj poročamo in več ločujemo, zaslužimo okoli tisoč evrov neto na mesec, s svojim življenjem smo še kar zadovoljni, živeli pa bomo skoraj 80 let. Tako pravi statistika, v prihodnje pa bo najbolj neprizanesljiva do naših žepov, saj imamo občutno premalo otrok.

Vaši otroci bodo preživljali tudi soseda

Rodnost v Sloveniji namreč upada, s tem pa se postopoma zmanjšuje tudi plačevanje prispevkov za državno pokojnino. Na drugi strani se povečuje delež starejših ljudi, tako se lahko delež upokojencev v primerjavi z deležem delovno aktivnih prebivalcev poveča celo za 70 odstotkov. Staranje slovenskega prebivalstva je tako neizogibno dejstvo, k lagodnemu življenju na stara leta pa vam niti lastni otroci ne bodo mogli pomagati.

Staranje prebivalstva že danes v številnih državah, tudi v Sloveniji, ogroža vzdržnost javnih financ. Tistih, ki delajo, je vse manj, tistih, ki prejemajo pokojnino, pa vse več. Leta 2000 je na 100 zaposlenih prišlo 56 upokojencev, danes se je številka povzpela na 74 upokojencev, leta 2060 pa bo število upokojencev že preseglo število delavcev.

Pokojnine so skromne že danes

To se pozna tudi pri pokojninah, že današnje so skromne in v precej primerih komaj zadoščajo za preživetje, v prihodnje pa se bodo še nižale. Leta 2000 je povprečna starostna pokojnina namreč znašala 75,3 odstotka povprečne neto plače, leta 2011 se je znižala na 63,1 odstotka, danes pa znaša 61,3 odstotka oziroma 613 evrov. Premalo za dostojno življenje v tretjem življenjskem obdobju. Po raziskavah OECD v pokoju namreč potrebujemo vsaj 70 odstotkov sredstev glede na prejemke v času delovnega obdobja.

Posameznik mora prihraniti vsaj štiri odstotke bruto bruto mesečne plače, da bi lahko v pokoju prejel okoli deset odstotkov višjo pokojnino.

Časi, ko so bile javne pokojnine edini dohodek upokojencev, so že mimo. Prihodnji upokojenci boste namreč prejemali pokojnino, ki bo še najbolj podobna socialnim prejemkom.

Kako boste s tem ob upokojitvi ohranili življenjski standard (vzdrževanje premičnin in nepremičnin, ki ste jih pridobili v dolgih letih ustvarjanja), sploh če boste v starejših letih morebiti potrebovali nego, skrb nekoga tretjega - kar seveda stane?

ThinkstockPhotos-5323282861111.1467288852.jpg.n.960px.jpg

Prihodnost je lahko manj črna in vsaj malo predvidljiva z upoštevanjem nekaj preprostih korakov.

 • Prilagodite svoje osebne finance. Preglejte mesečne izdatke in črtajte tisto, kar ni nujno potrebno.
 • Varčevati začnite takoj, ko lahko. Prej boste začeli, več finančnih instrumentov boste imeli na voljo in nameniti bo treba mnogo manj sredstev za dosego cilja.
 • Varčujte z GRAWE pokojnino, ki je varna naložba za tretje življenjsko obdobje.

 • Z GRAWE pokojnino boste dobro poskrbeli za dostojno in brezskrbno staranje. Tretje življenjsko obdobje je namreč čas in priložnost za nova doživetja ter sveže izkušnje, s privarčevanim dodatkom k pokojnini pa si boste lahko privoščili tudi precej draga zdravljenja ali morebitno dodatno nego.

  PRO
  Članki
  Članki Kako ravnati v primeru toče?

  Pozor, z lepim vremenom in vročino prihaja tudi toča. Kako se izogniti škodi?

  PRO
  Članki
  Članki Filmski roadtrip? Zakaj pa ne?

  Popotovanje z avtom je pravi užitek in svoboda v spontanem odkrivanju novih krajev in skritih kotičkov. Glavna prednost potovanja z avtom...

  PRO
  Članki
  Članki Z mavcem na nogi je vse težje

  Sanjate, da ste imeli srečo in zadeli loterijo? Ker vsa presenečenja niso pozitivna, pomislite tudi na nezgode. In se zavarujte pred...

  PRO
  Članki
  Članki Pametno zavarujte dom, da ne boste s strahom gledali v nebo

  Zaradi nepredvidljivih naravnih dogodkov lahko v trenutku ostanete brez premoženja. Dobro zavarovanje vam prihrani skrbi vsakič, ko pade...

  PRO
  Članki
  Članki 7 razlogov, zakaj je dobro biti upokojenec

  Čestitamo, upokojitev je končno pred vrati in pripravljeni ste na kup novih stvari in ugodnosti.

  PRO
  Članki
  Članki Z domačo pokojnino ste lahko carji na Balkanu

  Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, a zakaj bi na stara leta životarili v domačem okolju?

  PRO
  Članki
  Članki S pokojnino v slovensko Kalifornijo

  Na Goriškem upokojenec dobi vse, kar si lahko želi – krasno vreme, številčno družbo, dobro zdravstveno oskrbo in ugodne življenjske...