FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? GRAWEpro

Zavarovalnica na Vaši strani.

Poceni denar vam lahko posuši pokojninske prihranke

Čas branja: 1 min
26.06.2016  22:40
Poceni denar vam lahko posuši pokojninske prihranke

Vsak od nas bi moral do upokojitve pri 65 letih za pokojninsko rezervo privarčevati šest zdajšnjih letnih neto plač, iz tega pa bi lahko ob javni pokojnini 30 let črpal za udobno življenje dovolj visoko mesečno rento.

Sliši se preprosto, vendar pa bi morali zaradi nizkih obrestnih mer teh 78 tisočakov dobesedno prigarati. Ker bodo obrestne mere blizu ničle veljale še vsaj nekaj let, to za naše pokojnine ne pomeni nič dobrega.

Si upate zazreti v prihodnost?

Umirjena gospodarska rast in zelo nizka inflacija sta Evropsko centralno banko (ECB) namreč prisilili v znižanje obrestnih mer. ECB je negativno obrestno mero za depozite na območju EU prvič uvedla junija 2014. Trimesečni in šestmesečni EURIBOR (medbančna posojilna obrestna mera) sta tako negativna od prvega polletja 2015. Sledili so državni papirji kratkih ročnosti (blagajniški zapisi) najboljših držav, pa obveznice krajših ročnosti in nato daljših ročnosti.

Desetletne nemške državne obveznice imajo danes negativen donos in od pred kratkim tudi 33-letne švicarske obveznice, nekatere banke pa strankam depozite celo zaračunajo, ne pa nagradijo.

Poceni denar ni voda na mlin varčevanju

Če poceni denar spodbudi zadolžitve in oživi gospodarstvo, so v drugačnem položaju tudi varčevalci za varnejšo starost.

Zaradi nizkih obrestnih mer, ki nižajo donose na depozite, so pri varčevanju prisiljeni iskati alternativne naložbene produkte.

Varčevanje vas mora "potegniti"

Obresti so namreč tiste, ki varčevanje naredijo veliko bolj zanimivo in privlačno. Če so te blizu nič ali kar nič, potem je takšna naložba seveda nezanimiva. Ljudje, ki se odločajo za varčevanje za pokojnino so običajno bolj konzervativne narave, kljub temu pa lahko zanjo varčujejo na različne načine.

grawe-odlocitve.1466600522.jpg.s.960px.jpg
Nekateri se odločajo za obveznice, drugi za sklade, spet tretji se odločijo za investicije v delnice, zlato, morda celo valute.
Vsekakor je najbolj varno in seveda najbolj pogosto varčevanje na takšen način, da vsak mesec nakažete določen znesek denarja, ki se obrestuje po obrestni meri, ki so vam jo ponudili ob sklenitvi posla.

Izbira ustrezne oblike varčevanja je odvisna od več dejavnikov:

  • varnost in zaupanje ponudnika, 
  • donos (zajamčen ali pričakovan), 
  • prilagodljivost varčevanja (možnost dedovanja po varčevalcu, možnost mirovanja ob nezmožnosti plačevanja, izplačilo v enem kosu ali v obliki mesečne rente, čas izplačevanja mesečne rente), 
  • drugo (davčna olajšava, stroški oziroma provizije, obdavčenost po poteku varčevanja ...). 

Naložbena življenjska zavarovanja vključujejo kritje za primer smrti in naložbeni del, ki se do konca zavarovalne dobe plemeniti v enem ali več krovnih skladih.

Več informacij o naložbenem življenjskem zavarovanju >>

Preberite tudi:

Varnost, varčevanje in donos!

Zakaj varčevati za starost?

PRO
Članki
Članki Kako ravnati v primeru toče?

Pozor, z lepim vremenom in vročino prihaja tudi toča. Kako se izogniti škodi?

PRO
Članki
Članki Filmski roadtrip? Zakaj pa ne?

Popotovanje z avtom je pravi užitek in svoboda v spontanem odkrivanju novih krajev in skritih kotičkov. Glavna prednost potovanja z avtom...

PRO
Članki
Članki Z mavcem na nogi je vse težje

Sanjate, da ste imeli srečo in zadeli loterijo? Ker vsa presenečenja niso pozitivna, pomislite tudi na nezgode. In se zavarujte pred...

PRO
Članki
Članki Pametno zavarujte dom, da ne boste s strahom gledali v nebo

Zaradi nepredvidljivih naravnih dogodkov lahko v trenutku ostanete brez premoženja. Dobro zavarovanje vam prihrani skrbi vsakič, ko pade...

PRO
Članki
Članki 7 razlogov, zakaj je dobro biti upokojenec

Čestitamo, upokojitev je končno pred vrati in pripravljeni ste na kup novih stvari in ugodnosti.

PRO
Članki
Članki Z domačo pokojnino ste lahko carji na Balkanu

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, a zakaj bi na stara leta životarili v domačem okolju?

PRO
Članki
Članki S pokojnino v slovensko Kalifornijo

Na Goriškem upokojenec dobi vse, kar si lahko želi – krasno vreme, številčno družbo, dobro zdravstveno oskrbo in ugodne življenjske...