FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? GRAWEpro

Zavarovalnica na Vaši strani.

Osmo čudo sveta - obrestno obrestni račun

Čas branja: 1 min
15.06.2016  22:40
Ko so fizika in nobelovca Alberta Einsteina vprašali, katero je največje človeško odkritje, je s svojim odgovorom presenetil vse
Osmo čudo sveta - obrestno obrestni račun
»Obrestno obrestovanje!« naj bi izstrelil slavni Einstein in ga označil za univerzalni zakon vesolja oziroma celo za osmo čudo sveta.

Čeprav Einstein ob tem morda ni imel povsem v mislih le financ, ljudje ob obrestovanju najprej pomislimo na denar, ki za nas dela novi denar.

Osnovno poznavanje obrestovanja, temeljna zamisel obrestnega obrestovanja in orodje za približen izračun tako ne morejo škoditi.

Pri navadnem obrestnem računu je osnova za obrestovanje vedno začetna glavnica, tako obrestovanje bi se uporabljalo, če bi konec vsakega leta iz banke vzeli natečene obresti in v njej pustili le začetno glavnico. Če obresti pustimo v banki, da se obrestujejo naprej, govorimo o obrestno obrestnem računu.

Velika moč preprostega pravila 72

Pri najmočnejši sili v vesolju po Einsteinu je osnova za obrestovanje vedno začetna glavnica skupaj z natečenimi obrestmi v prejšnjih obdobjih. Tako se glavnica veča in posledično dobimo pri nespremenjeni obrestni meri vsako leto več natečenih obresti.

Če želite na hitro oceniti, koliko časa potrebuje vaša naložba, da se ji ob določenem donosu (obrestni meri) vrednost podvoji, si lahko pomagate s pravilom 72. Enako lahko ocenite, kolikšen donos potrebujete, da se vam sredstva podvojijo v določenih letih.

Koliko let potrebujem za podvojitev sredstev ob petodstotnem donosu?

Izračun je preprost. Število 72 delimo s petodstotnim donosom in dobimo rešitev. Sredstva se ob petodstotnem letnem donosu podvojijo v približno 14,4 leta.

Kolikšen donos potrebujem za podvojitev sredstev v 15 letih?

Izračun je znova enak. Število 72 delimo s 15 let in dobimo rešitev. Sredstva se v 15 letih podvojijo ob približno 4,8-odstotnem letnem donosu.

Z uporabo pravila 72 ne dobimo povsem točne številke, vendar vse dokler leta oziroma donos, s katerim delimo število 72, ne preseže 20, dobimo zadovoljiv približek, ki ga lahko uporabimo za orientacijo.

Univerzalni zakon vesolja in varčevanje

Logika obrestno obrestnega računa je tako zelo enostavna, sploh pa pride prav pri varčevanju za denimo pokojnino. Če začnemo varčevati prej, mesečno vplačujemo manjšo premijo, do konca delovne dobe pa privarčujemo več.

Zgodovinska spoznanja kažejo, da se večina prebivalcev prepozno odloči za varčevanje in želijo ujeti zadnji vlak pred odhodom v pokoj.

Vse več zaposlenih s povprečnimi plačami bo na stara leta prejemalo javno pokojnino, ki bo komaj kaj višja od polovice njihove plače. Tveganje revščine prihodnjih upokojencev lahko prepreči le povečan obseg pokojninskega varčevanja.

PRO
Članki
Članki Kako ravnati v primeru toče?

Pozor, z lepim vremenom in vročino prihaja tudi toča. Kako se izogniti škodi?

PRO
Članki
Članki Filmski roadtrip? Zakaj pa ne?

Popotovanje z avtom je pravi užitek in svoboda v spontanem odkrivanju novih krajev in skritih kotičkov. Glavna prednost potovanja z avtom...

PRO
Članki
Članki Z mavcem na nogi je vse težje

Sanjate, da ste imeli srečo in zadeli loterijo? Ker vsa presenečenja niso pozitivna, pomislite tudi na nezgode. In se zavarujte pred...

PRO
Članki
Članki Pametno zavarujte dom, da ne boste s strahom gledali v nebo

Zaradi nepredvidljivih naravnih dogodkov lahko v trenutku ostanete brez premoženja. Dobro zavarovanje vam prihrani skrbi vsakič, ko pade...

PRO
Članki
Članki 7 razlogov, zakaj je dobro biti upokojenec

Čestitamo, upokojitev je končno pred vrati in pripravljeni ste na kup novih stvari in ugodnosti.

PRO
Članki
Članki Z domačo pokojnino ste lahko carji na Balkanu

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, a zakaj bi na stara leta životarili v domačem okolju?

PRO
Članki
Članki S pokojnino v slovensko Kalifornijo

Na Goriškem upokojenec dobi vse, kar si lahko želi – krasno vreme, številčno družbo, dobro zdravstveno oskrbo in ugodne življenjske...