FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? GRAWEpro

Zavarovalnica na Vaši strani.

Znate preživeti s pol plače?

Čas branja: 2 min
02.06.2016  22:44
Če se danes s povprečno plačo s težavo prebijete skozi mesec, potem si zamislite jutrišnji dan s skoraj pol manjšim zneskom - tako bo, če boste v pokoju odvisni le od javne pokojnine
Znate preživeti s pol plače?
Za vzdrževanje dostojnega življenjskega standarda potrebujejo upokojenci čedalje večje prihodke.

Povprečna slovenska plača znaša okoli tisoč evrov neto na mesec, povprečna mesečna pokojnina pa 566 evrov. Dobra tretjina upokojencev ob tem prejema manj kot 500 evrov na mesec, zgolj 10 odstotkov pa jih prejema pokojnino v višini povprečne neto plače ali več.

700 evrov pokojnine za normalno življenje

Po merilih OECD naj bi za dostojno življenje v pokoju posameznik imel prihodke v višini vsaj 70 odstotkov svojih prihodkov pred upokojitvijo - v povprečju torej 700 evrov -, kar temelji na predpostavki, da ima večina ob upokojitvi že pridobljen določen materialni status, denimo rešeno stanovanjsko vprašanje, prihranke in podobno.

V zadnjih letih pa je ta predpostavka na bolj trhlih temeljih. Trenutne razmere so slabe, saj lahko upokojenci iz naslova javnega zdravstva računajo na čedalje manjši obseg storitev na eni strani in vse višje davke ter življenjske stroške na drugi strani.

Za vzdrževanje dostojnega življenjskega standarda potrebujejo upokojenci čedalje večje prihodke. Pokojnina je sicer še pred desetletjem znašala 70 odstotkov plače, danes znaša manj kot 60 odstotkov.

Vsak zaposleni dela skoraj še za enega

Novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je dvignil starostno mejo ob upokojevanju, vendar pa kljub temu tako visokih pokojnin sedanji sistem obveznega pokojninskega zavarovanja ne bo mogel financirati kar tako. Razmerje med upokojenci in delovno aktivnimi je namreč zelo neugodno, na vsakega upokojenca namreč pride le še 1,37 zaposlenega.

V Sloveniji vsak zaposleni tako rekoč skrbi za socialno varnost še enega, ki mu to zagotavlja proračun. Tudi demografska projekcija Eurostata razblinja vsako upanje o zadostnosti obveznega pokojninskega zavarovanja za zagotavljanje pokojnin bližnjih upokojencev - še posebej pa mladih, ki jim do upokojitve manjka še nekaj desetletij.

V prihodnje bo treba zaradi zagotavljanja vzdržnosti javnih financ tako nujno povišati zahtevano upokojitveno starost za pridobitev starostne pokojnine.

Kaj prinaša bela knjiga upokojevanja

bela-knjiga-upokojevanja.1464804848.jpg.e.960px.jpg

Bela knjiga, ki vsebuje izhodišča za javno razpravo o prihodnji reformi pokojninskega sistema, vsebuje predlog štirih različnih kombinacij podaljševanja zahtevane upokojitvene starosti in pokojninske dobe, ki jo bomo morali v prihodnje izpolniti za pridobitev starostne pokojnine.

Predlogi so zelo različni in gredo od zahtevane upokojitvene starosti 63 let in 42 let zavarovalne dobe ali 67 let upokojitvene starosti in 15 let zavarovalne dobe do upokojitvene starosti 65 let in 45 let zavarovalne dobe. Prav tako predlog onemogoča v prihodnje možnost predčasne upokojitve, saj se sedaj lahko upokojimo tudi pred izpolnjevanjem polnih pogojev in imamo za "kazen" nižjo pokojnino. Napovedane spremembe so pomembne predvsem za mlade, ki se še izobražujejo oziroma ravno vstopajo na trg delovne sile.

Usklajevanje pokojnin v treh obdobjih

Ženske in moški bodo pri pogojih izenačeni, po novem naj bi se upokojevali leto ali dve pozneje kot po veljavni zakonodaji, nihče pa naj ne bi delal več kot 40 let. Višina usklajevanj se določi različno v treh obdobjih.

Pokojnine se v prehodnem obdobju prvih deset let usklajujejo v višini 60 odstotkov rasti povprečne plače in 40 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. V drugem desetletju po reformi se usklajujejo v višini 30 odstotkov rasti povprečne plače in 70 odstotkov rasti cen življenjskih stroškov. Po preteku prehodnega obdobja se pokojnine usklajujejo v višini rasti cen življenjskih stroškov. Pokojninsko osnovo za izračun pokojnine naj bi podaljšali z veljavnih 24 na 34 zaporednih najugodnejših let.

Starostna pokojnina v višini 57,25 odstotka plače

Ko se bo končalo prehodno obdobje zakona ZPIZ-2, bo lahko moški za 40 let pokojninske dobe brez dokupa pri 60. letih starosti računal na starostno pokojnino v višini 57,25 odstotka od svoje osnove, ki se izračuna kot povprečje njegovih neto plač v skupnih najboljših 24 letih. Če vzamemo za povprečje povprečno neto plačo v Sloveniji, ki je lani znašala približno tisoč evrov, to pomeni 570 evrov starostne pokojnine.

Vse več zaposlenih s povprečnimi plačami bo tako na stara leta prejemalo javno pokojnino, ki bo komaj kaj višja od polovice njihove plače. Tveganje revščine bodočih upokojencev lahko prepreči le povečan obseg pokojninskega varčevanja.

Preberite tudi:

Varnost, varčevanje in donos!

Zakaj varčevati za starost?

PRO
Članki
Članki Kako ravnati v primeru toče?

Pozor, z lepim vremenom in vročino prihaja tudi toča. Kako se izogniti škodi?

PRO
Članki
Članki Filmski roadtrip? Zakaj pa ne?

Popotovanje z avtom je pravi užitek in svoboda v spontanem odkrivanju novih krajev in skritih kotičkov. Glavna prednost potovanja z avtom...

PRO
Članki
Članki Z mavcem na nogi je vse težje

Sanjate, da ste imeli srečo in zadeli loterijo? Ker vsa presenečenja niso pozitivna, pomislite tudi na nezgode. In se zavarujte pred...

PRO
Članki
Članki Pametno zavarujte dom, da ne boste s strahom gledali v nebo

Zaradi nepredvidljivih naravnih dogodkov lahko v trenutku ostanete brez premoženja. Dobro zavarovanje vam prihrani skrbi vsakič, ko pade...

PRO
Članki
Članki 7 razlogov, zakaj je dobro biti upokojenec

Čestitamo, upokojitev je končno pred vrati in pripravljeni ste na kup novih stvari in ugodnosti.

PRO
Članki
Članki Z domačo pokojnino ste lahko carji na Balkanu

Povprečna slovenska pokojnina pri nas zadostuje komaj za preživetje, a zakaj bi na stara leta životarili v domačem okolju?

PRO
Članki
Članki S pokojnino v slovensko Kalifornijo

Na Goriškem upokojenec dobi vse, kar si lahko želi – krasno vreme, številčno družbo, dobro zdravstveno oskrbo in ugodne življenjske...